Prof. Dr. Ali Satan "Milli Mücadele'den Hilafete Abdülmecid Efendi" Konferansıyla SSM'de

Sabancı Holding'in desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi'nde devam eden 'Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi' sergisi, Cumhuriyet tarihiyle ilgili bilimsel çalışmalarını ve yayınlarını sürdüren Prof. Dr. Ali Satan'ın 'Milli Mücadele'den Hilafete Abdülmecid Efendi' başlıklı konferansına ev sahipliği yapacak.

Sabancı Holding’in desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Cumhuriyet tarihiyle ilgili bilimsel çalışmalarını ve yayınlarını sürdüren Prof. Dr. Ali Satan’ın “Milli Mücadele’den Hilafete Abdülmecid Efendi” başlıklı konferansına ev sahipliği yapacak.
 
25 Ocak Salı günü saat 16.00’da çevrimiçi olarak düzenlenecek konferansta; hayatının yaklaşık olarak elli yılını şehzade, dört senesini veliahd, yaklaşık on altı ayını halife, son yirmi yılını ise sürgünde geçiren Abdülmecid Efendi’nin Sultan Vahideddin ile değişen ilişkileri, Milli Mücadele ile benzer söylem ve eylemlerin içinde bir veliahd olarak Ankara’ya davet edilmesi, Dolmabahçe Sarayı Veliahd Dairesi’nde otuz sekiz gün süren göz hapsi,  Mustafa Kemal Paşa ile ilişkileri, halifeliği ve halifelik makamının kaldırılması konuları işlenecek. Ücretsiz gerçekleştirilecek konferansa katılım, Sakıp Sabancı Müzesi’nin web sayfasından kayıtla yapılabilir.
 
Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi; SSM’nin koleksiyonu, 14’ü resmi kurum koleksiyonu, 17’si aile koleksiyonu, özel müze ve galeri koleksiyonlarından eserlerle birlikte Halife’nin son 20 yılını geçirdiği Fransa’dan, Institut Français Türkiye ve Fransa’nın İstanbul Konsolosluğu’nun desteği ve işbirliğiyle gelen eserleri kapsıyor. Nice şehrindeki Musee Massena Koleksiyonu’ndan 1926 tarihli bir otoportre ile  Rochefort’taki  Pierre Loti Müze Evi’nden alınan ve Abdülmecid Efendi’nin Loti’ye hediye ettiği orijinal çerçeveli 2 resimle beraber sergi koleksiyonu 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor. Sergide ayrıca SSM koleksiyonunda yer alan Abdülmecid Efendi’ye ait 6 eser ilk kez bilimsel bir araştırma ile “Görünenin Ötesinde Abdülmecid Efendi” başlıklı bölümde yer alıyor. 
 
Sabancı Holding’in desteğiyle hayata geçen ve 1 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilecek “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi kapsamında her salı günü düzenlenecek etkinlikler SSM’nin web sitesinden takip edilebilecek.
 
 Prof Dr. Ali Satan
 Ali Satan, 1990 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans, 1994 yılında Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Cumhuriyet Tarihi alanında yüksek lisans ve 2001 yılında doktorasını tamamladı. İki yıl İngiltere’de kalıp İngiliz arşiv ve kütüphanelerinde çalıştı. 1995’te mezun olduğu bölüme Araştırma Görevlisi oldu. 2012’de doçent, 2019 profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesidir. Aynı zamanda Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi olan Ali Satan’ın yazdığı ve yayına hazırladığı eserlerden bazıları şöyledir; Ya İstiklal Ya Ölüm: Kongrelerle Milli Mücadele Dönemi, 2020, 100 Soruda Milli Mücadele, 2018, 100 Soruda Birinci Dünya Savaşı, 2017, Türk ve İngiliz Belgelerinde Halifeliğin Kaldırılışı, 2017, Son Halife Abdülmecid Efendi, 2016, Tanıkların Diliyle Kıbrıs Olayları 1955-1983, (Erdoğan Şentürk ile),2012, ve İngiliz Yıllık Raporlarında Türkiye 1920-1926 (6 cilt).

sabancı holding sabancı holding şirketleri abdülmecid efendi sultan vahideddin şehzade