Sanatçı Hakan Sorar'dan Türkiye'nin ilk dijital instax sergisi "Through the Skin"

Türkiye'nin ilk 'dijital instax sergisi' Pg Art Gallery'nin yeni sanal sergi platformu Pg Online'da sanatseverlerle buluşuyor. Genç sanatçı Hakan Sorar'ın kişisel sergisi 'Through the Skin', pandemi sebebiyle planlanan tarihte fiziksel olarak kurulmak veya ötelenmek yerine tamamıyla dijital olarak kurgulandı. Fujifilm instant print fotoğrafların yer aldığı 360 derece gezilebilen sergi, aynı zamanda VR gözlüklerle de deneyimlenebilecek.

Türkiye’nin ilk “dijital instax sergisi” 30 Mayıs Cumartesi günü Pg Online’da izleyiciler ile buluşuyor. Genç sanatçı Hakan Sorar’ın “Through the Skin” adlı kişisel sergisinde, ağırlıklı olarak sanatçının siyah beyaz fotoğrafları yer alırken, ana mekana açılan çinilerle kaplanmış odada ise Fujifilm instax ile çekilen ve çini detaylarıyla bezenmiş dijital foto-kolajlarından oluşan bir seçki sunuluyor. İzleyiciler, sanal galeride yer alan kütüphaneden ise sanatçının sergi hazırlık süresince yararlandığı ve sanatsal görüşünün temellerini oluşturan kaynak kitaplara erişebiliyor.

İnsan, beden, et, kimlik, deri, kıl, yara, kusur, uzuv, cinsiyet, mahrem, estetik, toplum, politika, saklanmak, utanmak, kaçmak, dokunmak, tanışmak, düşünmek ve barışmak üzerine görsel hikayeleri barından Türkiye’nin ilk dijital instax sergisi https://kuula.co/share/7XFpB/collection/7ldCk adresinden telefon, tablet ve bilgisayar aracılığıyla gezilebileceği gibi VR gözlüklerle de izlenebiliyor.

Çalışmaların yanında yer alan butonları tıklayarak gerekli bilgilere erişebilen izleyici, galeri mekanında bulunan kütüphaneden de sanatçının sergi hazırlık süresince yararlandığı kaynak kitaplara da erişebiliyor.

Şimdiki zaman vurgusunu, farklılaşan beden izleriyle Fujifilm instax karelerine yansıtarak özgün bir çalışmaya imza atan sanatçı Hakan Sorar sergi hakkında ‘’Bedenin yüzeyine dair görsel hikayeler anlattığım bu seride, kullandığım Fujifilm instax fotoğraf filmi ile yakalanan andaki formu bozmayı, dondurulan anı manipüle etmeyi, parçalamayı, eklemeler/çıkarmalar yapmayı ve böylece yeni bir gerçeklik yaratma fikriyle beden, bedenin imkan sahası, form, kimlik ve abject meselesi üzerine sorgular üretmeye çalıştım.‘’ açıklamasında bulundu.

###

Fujifilm hakkında: Fujifilm Holdings Corporation’ın yüzde 100 iştiraki olan Fujifilm’in temelleri 1934 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da Fuji Photo Film Co. Ltd. adıyla atıldı. Fotoğraf film üretiminde elde ettiği deneyimlerini Ar-Ge yatırımlarıyla daha da ileriye taşıyan Fujifilm, bugün 72 bin 332 çalışanı ve 40 milyar yen sermayesiyle dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri konumunda yer alıyor. Çalışmalarını dünya çapındaki tüm insanların yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olmak hedefiyle yürüten Fujifilm, Türkiye’deki faaliyetlerini 2012 yılından bu yana Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. olarak sürdürüyor. Şirket, Türkiye’de medikal sistemler, grafik sistemler, endüstriyel ürünler, dijital kamera ve fotoğraf baskı ürünleri alanında aktif olarak hizmet veriyor. Dünya genelindeki altıncı inovasyon merkezini 2017 yılında İstanbul’da açan Fujifilm Türkiye, faaliyette olduğu alanlardaki tüm ürünleri ise Fujifilm Technology Center’da sergiliyor. Fujifilm’in bu iki merkezi, yakın coğrafyada 50 ülkeye hizmet veriyor.

Pg Art Gallery hakkında: Pırıl Güleşçi Arıkonmaz tarafından 1993 yılında Bebek’te kurulan Pg Art Gallery, ilk yıllarında Türk sanatının önde gelen isimleriyle yüzlerce sergiye ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’deki çağdaş sanat ortamının ilk galerilerinden biri olan Pg Art Gallery, 1990’lar boyunca, Türkiye’de sanatın bilinen isimleri haline gelecek olan sanatçıların ilk yapıtlarının sergilenmesinde öncülük etmiştir. Türkiye’de sanat pratiklerinin tabandan gelişimine verdiği önemin bir devamı olarak, yine son yıllarda, sanat yaşamında henüz yükselmeye başlamış genç sanatçıları desteklemeye yönelmiştir.

Pg Art Gallery, galerilerin toplandığı merkeze daha yakın olabilmek adına, 2010 yılında Bebek’ten İstanbul’un tarihi kent merkezlerinden biri olan Tophane’ye taşınmıştır. Odak noktası hâlâ Türkiye olmakla birlikte, Pg Art Gallery’nin uluslararasılaşma stratejisinin bir parçası olarak, 2000’lerin ortasından itibaren uluslararası sanat fuarlarına daha çok katılmaya başlamıştır ve benzer bir anlayışa sahip olduğu galeriler ve iş ortaklarıyla bir dizi işbirliği geliştirmiştir.

Bağımsız genç sanatçıları desteklemek adına kuruluşunun 25. yılı vesilesiyle 2018’de Maslak’ta Pg Pop Up’ı ve şimdilerde Çukurcuma’da konumlanan ana galeri mekanının alt katında Pg Basement’ı hayata geçirmiştir. Pandemi nedeniyle yaşanan küresel dönüşüme uyum sürecinde 2020 Mayıs ayından itibaren sanal sergiler düzenlemek üzere Pg Online adını verdiği platform da aktif hale gelmiştir. Pg Art Gallery’nin programının geçirmekte olduğu değişimler, yalnızca Türkiye’deki sanat ortamının son yıllardaki ciddi dönüşümünün değil, galerinin kendi küreselleşme sürecinin de bir yansıması.

i̇nsan beden et kimlik deri kıl yara kusur uzuv cinsiyet mahrem estetik toplum politika saklanmak utanmak kaçmak dokunmak tanışmak düşünmek