"Terörle Mücadelede Uluslararası İş Birliği"
TRT World Forum'un öğleden sonra gerçekleşen üçüncü oturumunda 'Terörle Mücadelede Uluslararası İş Birliği' teması ele alındı.
Moderatörlüğünü TRT World Sunucusu Maria Ramos’un yaptığı panele, Ali Asghar Soltanieh (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran Eski Daimi Temsilcisi), Robert Fox(Evening Standard Savunma Editörü), Peter Van Praagh (Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu Başkanı), Ufuk Ulutaş (Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı) ve Burhanettin Duran (İbn Haldun Üniversitesi Profesörü ve SETA Vakfı Genel Koordinatörü) katıldı.
Panelde söz alan Peter Van Praagh, “Türkiye’ye geldiğim için çok mutluyum. Bu güzel etkinlik için TRT World’deki herkese teşekkür ederim. Bu sohbetleri gerçekleştirmek hepimiz için çok önemli. Özellikle, kadınların rolünün altığını çizdiği ve uluslararası güvenlik konusuna değinildiği için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’yi terörle mücadelesindeki karalılıktan dolayı tebrik etmek istiyorum. Terörizme genel olarak baktığımızda her vaka bireysel olarak incelenmeli. DAEŞ, PKK’dan farklı, PKK ise Taliban’dan farklı. Tüm bu terör organizasyonlarının hepsinde farklı sebepler var. Tek tek anlamaya çalışmak, konuları irdeleyerek ilerlemek çok önemli.” dedi.
Konuşmasına PKK’ya değinerek başlayan Burhanettin Duran: “PKK yaklaşık 40 yıldır Türkiye’de aktif. Türkiye bu terörist organizasyon ile senelerdir mücadele ediyor. Bu durum aslında Türkiye’nin istikrarsız, güvensiz komşularından kaynaklanıyor. Baktığımız zaman son 10 yılda Türkiye çok büyük işler başardı. Fakat terörizm ile mücadele de iş birlikleri lazım.”
Terörizm konusunda Birleşmiş Milletler’in doğru bir stratejiye sahip olmadığını belirten Ali Asghar Soltanieh, “Bugün burada gerçekleşen organizasyonu takdir etmek istiyorum. Doğru zamanda doğru yerde olduğumu düşünüyorum. Birleşmiş Milletler ’in işini doğru yapmadığını belirterek başlamak istiyorum. Bir sürü toplantılar yapılıyor, fakat terörizmin üzerine gidilmesi gereken bir konu olduğunun henüz farkında değiller. Terörizmin köklü nedenleri araştırılmalı.”
Terörizmin çıkış noktaları hakkında görüşlerini paylaşan Robert Fox, “Kendimden örnek vermek istiyorum. Birkaç terörist aktivitesinin çok yakınında bulundum. İşimizi zorlaştıran iki temel sorun mevcut. Birincisi vakaların bireysel olması, bireylerin etki altında kalmasından dolayı harekete geçmesidir. Diğeri ise kültürel sorunlardır.” dedi.
Terör organizasyonlara katılan grupların yapıları hakkında yorumlarda bulunan Ufuk Ulutaş,” Özellikle Avrupa başkentlerinde aktivistlerin birçok kriminal kayıtları oluyor. Yani deneyimlerinin çoğunun DAEŞ tarafına aktarıldığını görebiliyoruz. Terör örgütlerine katılımın üç farklı grup yapısında olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Birinci grup psikopatlar, ikinci grup pragmatistler, üçüncü grup ise belli bir ideolojik yapı üzerinden ilerlemeye çalışanlardır,” dedi.