TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan Vize ve Kota Çağrısı

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısı Nevşehir'de başladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vize ve taşıma kotalarındaki sorunlara acil çözüm gerektiğini vurguladı.

Türkiye – AB Karma İstişare Komitesi Toplantısı Nevşehir’de Başladı

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, vize ve taşıma kotaları sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu iki sorunun karşılıklı ticareti artırmanın önündeki en büyük engellerden olduğunu ifade etti.

İki gün sürecek olan Türkiye-AB KİK 42. Toplantısı, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde başladı. Hisarcıklıoğlu, toplantının Türkiye ve AB arasındaki güçlü ortaklığı simgelediğini belirterek, pozitif bir gündem sürdürebilme umudunu dile getirdi.
“Bugün için belki Türkiye-AB katılım süreci fiilen yürümüyor. Ancak son dönemde, yüksek düzeyli diyalog toplantıları dahil, pozitif bir gündem oluşturacak birçok gelişme yaşandı” diyen Hisarcıklıoğlu, gümrük birliği sayesinde iktisadi ilişkilerin hız kesmediğini kaydetti. 2023 yılı itibariyle Türkiye'nin, AB'nin 5. büyük ticaret ortağı haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “2023 yılında Türkiye-AB mal ticareti hacmi 206 milyar Avro, hizmet ticareti hacmi ise 35 milyar Avro’dur. AB, Türkiye’nin en önemli yabancı sermaye yatırımı kaynağı olmuştur” dedi.

Hisarcıklıoğlu, gümrük birliğinin kapsamının genişletilmesi ve işleyişinde iyileştirme ihtiyacının da altını çizerek, Avrupa iş dünyasının gümrük birliği modernizasyonunu desteklediğini ifade etti.

Seyahate Vize Engeli
Karma İstişare Komitesinin Türkiye tarafını oluşturan işçi ve memur sendika konfederasyonları, işverenler, esnaf, tarım ve kadın kuruluşlarının temsilcilerinin vize sorunu yaşadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu durumun sosyal ve iktisadi ilişkilerin gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. “Komitede temsil edilen kurumların tamamı, AB üyesi ülkelere seyahatte vize temininde ciddi sorunlar yaşıyor. Sorunun acilen çözülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Taşıma Kotaları Yetersiz
Hisarcıklıoğlu, taşıma kotalarının yetersizliğinden de şikayet ederek, “Türkiye-AB arasındaki ticarette karayolu taşımacılığı, hızlı mal teslimatı için ciddi bir lojistik avantaj sağlamaktadır. Ancak mevcut taşıma kotaları, ithal ve ihraç edilen malların teslimatını geciktiriyor ve maliyetleri artırıyor” dedi.

Türkiye’nin Coğrafi Rolü
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve Türkiye - AB KİK Eş Başkanı Veselin Mitov, Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla önemli bir rol oynadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirirken, “Avrupa Parlamentosu’nda yeni seçimlerden sonra daha parçalı bir yapı oluştu. Ama yine de Avrupa Birliği bütünleşme sürecini destekleyen bir yaklaşım sürüyor” dedi. Mitov, Türkiye-AB KİK'in önümüzdeki dönem odaklanacağı konuların göç, sosyal politikalar, girişimcilik, yapay zeka, dijital yetkinlik ve tarım olacağını ifade etti.

Toplantıda ayrıca, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Dimitris Dimitriadis ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da birer konuşma gerçekleştirdi. Toplantıya AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski de katıldı.

türkiye ab ilişkileri karma i̇stişare komitesi vize sorunları taşıma kotaları ticaret hacmi