Türkiye'nin Ekonomik İmajı Güçleniyor: Kredi Notu Artışı ve Gri Listeden Çıkışın Olumlu Etkileri
Biri Bergama'daki Batı Anadolu Serbest Bölgesi, diğeri de Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi olmak üzere İzmir'de 2 serbest bölgeyi kuran ve işleten, BASBAŞ ve ESBAŞ'ın CEO'su Dr. Faruk Güler, Türkiye'nin Gri Listeden çıkmış olmasının ve ülkenin uluslararası kredi notunun yükselmesinin...
'GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK TÜRKİYE’DE YATIRIM İKLİMİNİ İYİLEŞTİRDİ'
Türkiye’nin kredi notunun yükselmesi ve son olarak Gri Listeden çıkması ile ülkeye yönelik doğrudan yabancı yatırımcı ilgisinin yeniden artması bekleniyor. Ülke ekonomisine ilişkin olumlu gelişmeler, fDi Intelligence’nin araştırmasında, doğrudan yabancı yatırımcıların Avrupa’da en çok tercih ettiği büyük şehirler arasında 7. sırada yer alan İzmir’in avantajını arttırıyor. Deniz, demir ve karayolu ulaşım ağları üzerinde bulunan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, sahip olduğu büyük sanayi parselleri ile İzmir’in yatırım çekme kabiliyetine katkıda bulunuyor.Biri Bergama’daki Batı Anadolu Serbest Bölgesi, diğeri de Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi olmak üzere İzmir’de 2 serbest bölgeyi kuran ve işleten, BASBAŞ ve ESBAŞ’ın CEO’su Dr. Faruk Güler, Türkiye’nin Gri Listeden çıkmış olmasının ve ülkenin uluslararası kredi notunun yükselmesinin ülkeye doğrudan yatırımların gelmesini sağlayacak olumlu gelişmeler olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları olan; S&P ve Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, Moodys ise B3 olarak teyit etti. Derecelendirme kuruluşları ülke kredi not görünümü de durağandan pozitife çevirdi. Son olarak Mali Eylem Görev Gücü’nün (Financial Action Task Force-FATF) Türkiye’yi 28 Haziran tarihi itibariyle Gri Listeden çıkardığını duyurması uluslararası arenada ülkemiz ekonomisi lehine oluşan olumlu gelişmeler oldu. Bu gelişmeler, doğrudan yabancı yatırımların ülkemize ilgisini olumlu yönde etkileyecektir. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.”
fDİ Inteligence, İzmir’i Avrupa’da Yatırım Yapılabilecek 7. Büyük Şehir Olarak Seçti
fDi Intelligence tarafından yayınlanan “Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri 2023 araştırmasında İzmir’in, Yatırım Tanıtım Stratejisi ve Maliyet Etkinliği kategorilerinde Avrupa’nın ilk 10 büyük şehir ve bölgesi arasında yer aldığını, Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY) Stratejisi Kategorisinde ise büyük şehirler arasında 7. sırada yer aldığını hatırlatan Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Araştırmada özel kategori olarak ele alınan Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejisi Kategorisinde 89 farklı lokasyondan bilgiler değerlendirilerek yapılan sıralamada, İzmir yatırımcıların Avrupa’da tercih ettiği 7. büyük şehir olarak seçildi. Araştırmada ülkelerin en büyük ekonomik büyüklüğe sahip şehirleri ayrı bir kategoride ele alınırken, diğer şehirler; Büyük Şehir, Orta Ölçekli Şehir, Küçük Şehir ve Mikro Şehir olarak ele alındı. İzmir’in bulunduğu en iyi DYY strateji listesinde sırasıyla; Portekiz’den Porto, İngiltere’den Birmingham ve Glasgow, Belçika’dan Antwerp, İngiltere’den Manchester ve Polonya'dan Katowice kentleri bulunuyor.”
BASBAŞ, Büyük Sanayi Parselleri İle İzmir’in Yatırım Cazibesini Arttırıyor
Türkiye’de yatırımcı ilgisini çeken bölgelere orta ve büyük ölçekli sanayi yatırımlarına tahsis edebilecek sanayi parseli bulmanın zorluğuna işaret eden Dr. Faruk Güler, “Bergama’da yatırımcı almaya başladığımız Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, deniz, demir ve karayolu ulaşım ağları üzerinde bulunması sayesinde Avrupa başta olmak üzere, Afrika, Orta Doğu ve Asya’ya ulaşım kolaylığı sağlaması da, İzmir’in doğrudan yabancı yatırımlar için Avrupa’nın en çok tercih edilen 7. büyük şehri olmasında önemli bir etken olmuştur. Bugün Türkiye’de fabrika kurmak için 10 dönümden 200 dönüme kadar büyüklükte sanayi arazisini Marmara, Batı Anadolu’da bulmak mümkün değilken, BASBAŞ’ta var. Bu da ülkemizi tercih edecek yatırımların, rotasını İzmir’e çevirmesini sağlıyor” diye konuştu. Dr. Faruk Güler, Bölgede 5 fabrika inşaatının sürdüğünü, 3 ay içinde 5 firmayla daha sözleşme imzalayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Yatırımcıların bölgemize ilgisi oldukça iyi. Büyüyen yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin ciddi ilgisi var. İhracatı olan ve ciddi katma değer yaratan ancak yeni yatırımlar için Marmara ve Ege’de sanayi parselleri bulamayan çok sanayici var. Biz bu firmalarımız için ideal yatırım alanı olduk.”