Uluslararası Foça Film Günleri "Yerel"e odaklanıyor
Ersoy Toptaş / Mahalli Gündem.com - 4. Uluslararası Foça Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri 20-26 Ekim tarihleri arasında hem online olarak hem de Foça'da salonda ve açık havada sinema severlerle buluşmaya hazır.
4. Uluslararası Foça Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri 20-26 Ekim tarihleri arasında hem online olarak hem de Foça’da salonda ve açık havada sinema severlerle buluşmaya hazır. Foça Film Günleri 2021’de “Ama bu yerel mi? Yerel Kültür ve Dünya Mirası” teması ile toplam 18 ülkeden 45 belgesel film gösterilecek. Bu etkileyici seçkide yer alan kısa, orta ve uzun metrajlı belgeseller, 4.FFG’nin temasını çeşitli yönlerden ele alıyor.
2018’deki ilk festivalden bu yana her yıl olduğu gibi bu yıl da Foça Film Günleri kapsamında, yönetmen söyleşileri, atölyeler ve Foça’daki arkeolojik alanlara yürüyüşler düzenlenecek.
4. Foça Film Günleri programında uluslararası ödüllere sahip uzun metrajlı belgesel filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak. Bu filmlerden biri, Piano to Zanskar (Zanskar’a Piyano Taşımak), bir İngiliz piyano akortçusunun Himalayalar’daki ücra bir köye piyano götürme serüvenini anlatıyor. Türkiye prömiyerini yapacak bir diğer film Conscience Point (Vicdan Burnu) Kuzey Amerika Yerlilerinin, kabilelerinin kültürel mirasını korumak için, imara açılan kutsal alanlarının üzerine yapılaşmaya çalışan New York-Hamptons'ın ultra zenginlerine karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor.
Seçkide yer alan filmler, İngiltere’de hayatını futbola adayanlardan (Shrovetide: The Birth of Football-Shrovetide: Futbolun Doğuşu), Pakistan’da kendini dansa verenlere (How She Moves-Bir Kadının Hareketi) yerel karakterlerin gelenekleriyle kurdukları ciddi ilişkiye dönük geniş bir bakış sunuyor. Seçkide Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden arkeoloji ve kültürel mirası belgeleyen pek çok örnek de bulunuyor. Kraliçe Lear’da, Mersin’in bir köyünde toplanan bir grup kadının kurduğu tiyatro topluluğu anlatılıyor. İl çapında turnelere çıkan bu topluluk, Shakespeare’in dünyaca ünlü oyunlarını kendi yorumlarıyla oynuyor. Bir Kesit Troya da, dünyaca ünlü arkeolojik bölgeye arkeologların değil, kazı alanında çalışan bir köylünün açısından bakmamıza olanak veriyor.
Arkeolojik kazı alanları konusunu işleyen filmlerden ikisi de İran’dan: Kuzey batı İran’da, yaklaşık 800 yıllık astronomik gözlemevi The Radkan Tower (Radkan Kulesi) ve Batı İran'da tarihi önemi Göbekli Tepe’ninkine rakip olabilecek bir neolitik bölgeyi ele alan Ganj Dareh.
Bu yıl onlarca farklı ülkeden 400 civarı filmin başvurduğu Foça Film Günlerinde gösterilecek filmler ince bir eleme süreci sonucu seçildi. 2021’in teması “Peki Bu Yerel Mi? Yerel Kültür ve Dünya Mirası” çerçevesinde, günümüzün tek biçimli küresel tüketim kültürüne direnen geleneklerin eşsiz örneklerini seyircilerle buluşturmak için çaba sarf edildi. Dahası, seçilen filmlerin, savaştan ve sefaletten kaçıp zengin batı ülkelerine sığınmaya çalışan göçmenlere yönelik karalama kampanyalarına karşı, hepimize insanlık tarihinin göç ve kültürel etkileşim tarihi olduğunu hatırlatacak örnekler olması önemsendi.
Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yalnızca online olarak düzenleyebildiğimiz Foça Film Günleri bu yıl 20-26 Ekim tarihlerinde Foça’da izleyiciyle buluşacak. Gündüz gösterimleri Reha Midilli Kültür Merkezinde, gece gösterimleri ise tarihi Marsilya Meydanında açık hava gösterimleri şeklinde gerçekleşecek. Foça’ya gelemeyecekler için ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da filmlerimiz online olarak gösterilecek.
Foça Film Günleri sayısız gönüllünün yanı sıra bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği, Belgesel Sinemacılar Birliği, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, ABD ve Finlandiya elçiliklerinin destekleriyle gerçekleştirilmektedir.
2021 Foça Film Günlerinin ayrıntılı programına websitemizden (www.focafilmgunleri.org) ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz. https://www.facebook.com/focafilmdays/ https://www.instagram.com/focafilmdays/
“Güneydoğu Akdenizde Üç Festivalli Kültürel Alışveriş”
Foça Film Günleri bu yıl AegeanDocs ve Kıbrıs AEI film festivalleri ile ortak bir proje yürütüyor. ABD Elçiliğinin desteğiyle gerçekleştirilen “Güneydoğu Akdenizde Üç Festivalli Kültürel Alışveriş” projesi kapsamında tüm ortaklar, belgesel yoluyla yerel kültürü belgelemek isteyen amatör katılımcılara açık birer video prodüksiyon atölyesi düzenledi. Mayıs’ta başlayan atölyelerde üretilen filmler arasından seçilenler Ekim ayında Foça Film Günleri ve AegeanDocs’ta, Kasım ayında da Kıbrıs AEI’da gösterilecek. Gösterimlere farklı ülkelerden seyircileri ve filmcileri bir araya getirecek soru cevap söyleşileri eşlik edecek. Kıbrıs’taki festivalde ayrıca, tüm dünyadan seyircilerin izleyebileceği bir online ödül töreni de düzenlenecek. Güneydoğu Akdenizde gerçekleştirilen bu üç festivali bir araya getirmek, Akdeniz kültürünün benzer ve benzemez yanlarıyla farklı yerlerdeki yansımalarını göz önüne sermenin yanı sıra, Foça’nın bir turizm merkezi olarak uluslararası platformda tanıtılmasına da katkı sunuyor.
###
The 4th Foça International Archaeology and Cultural Heritage Documentary Film Days is ready to greet cinema lovers in Foça and on-line between 20-26 October. In total, Foça Film Days 2021 will screen 45 documentary films from 18 countries. The program features a fascinating selection of short, mid-length and feature documentary films that take a variety of approaches towards this year’s theme, “But is it Local? Local Culture and World Heritage”.
Along with the film screenings, this year, as in every year since it was initiated in 2018, Foça Film Days will also feature talks with directors, workshops, and tours of the urban archaeology in Foça.
Internationally acclaimed feature-length documentary films having their Turkish premieres during Foça Film Days include the award-winning Piano to Zanskar, which follows a British piano tuner and his entourage on a mission to deliver a piano to a remote village in the Himalayas, and Conscience Point, which documents Native American activists’ fight to protect and preserve their tribal heritage from the onslaught of development in the ultra-rich community of the Hamptons.
From serious football fanatics in England (Shrovetide: The Birth of Football) to equally serious dancers in Pakistan (How She Moves), Foça Film Days will introduce audiences to local characters and customs from around the world. The archaeology and cultural heritage of different regions across Turkey are also well represented. In Queen Lear, a theatre troupe made up of women from a village in Mersin tour through the province, performing their own unique interpretation of Shakespeare’s famous plays. A Section of Troy presents a world-famous archaeological site, but instead of being guided by an archaeologist, we see Troy through the eyes of a local villager employed as a worker at the excavations.
Among the films focusing on specific archaeological sites are two films from Iran: The Radkan Tower, about an 800-year-old astronomical observatory in northwestern Iran, and Ganj Dareh, which looks at a Neolithic site in Western Iran whose historical significance may rival that of Göbeklitepe.
Selecting the films to be screened at Foça Film Days involved carefully sifting through around 400 documentaries from dozens of countries. Through the theme for 2021, “But is it Local? Local Culture and World Heritage”, Foça Film Days’ organizers aimed to highlight unique examples of local traditions that continue in the face of pressure from today’s monolithic, globalized culture of consumption. Moreover, considering the recent backlash against migrants from impoverished, war-torn countries to the wealthier West, the selected films as a whole serve to remind us that the history of humanity is a history of migration and cultural interaction.
While the coronavirus pandemic forced Foça Film Days to present an on-line only program in 2020, the 2021 program will be presented before live audiences in Foça between 20-26 October. Daytime screenings will be held at the Reha Midilli Cultural Centre, while in the evenings, audiences will be able to come together to watch the films outdoors at the historic Marseilles Square. For those unable to make it to Foça to soak up the Aegean atmosphere, an on-line program will also be available.
Foça Film Days is presented thanks to the ongoing support of volunteers and institutions, including the Foça and Izmir Metropolitan Municipalities, Izmir Film and Television Producers Association, Union of Documentary Film Makers, French and Italian Cultural Centres in Turkey, and US and Finnish Embassies in Turkey. A detailed program for Foça Film Days 2021 can be found on the website www.focafilmdays.org and on social media https://www.facebook.com/focafilmdays/ https://www.instagram.com/focafilmdays/
“3-Festival Cultural Exchange in the Southeastern Mediterranean”
With support from the U.S. Embassy, Foça Film Days has partnered with the AegeanDocs and Cyprus AEI Film Festivals in a “3-Festival Cultural Exchange in the Southeastern Mediterranean”. Since May, the partner festivals have been offering video production workshops to local residents interested in investigating aspects of the local culture through the medium of documentary film. This fall, they will be screening some of the short documentary films produced in these workshops at their respective events – AegeanDocs and Foça Film Days in October, and Cyprus AEI in November. The screenings will be followed by Q&As designed to connect the audiences and filmmakers from different countries. The festival in Cyprus will also feature an on-line awards ceremony accessible to international audiences. Bringing together these three established festivals in the southeastern Mediterranean not only provides a great opportunity to compare different aspects of local Mediterranean culture, it also makes it possible to promote Foça as a cultural tourism destination on international platforms.