Uzman Psikolog Danışman Esma Tetik: "Çocukları oyun terapisi ile regüle edin"

Uzmanlar, karantina döneminde ve karantina sonrasında çocukların psikolojilerinde oluşabilecek olan etkileri çözmek için kullanılan en iyi yollardan birinin "Oyun Terapisi" olduğunu söyledi.

Uzmanlar, karantina döneminde ve karantina sonrasında çocukların psikolojilerinde oluşabilecek olan etkileri çözmek için kullanılan en iyi yollardan birinin "Oyun Terapisi" olduğunu söyledi.


Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hızlıca yaşam şeklimizde değişikleri zorunlu kılan Koronavirüs sürecinin etkileri, ülkemizde giderek azalıyor ve büyük oranda da kontrol altına alındı. Uzmanlar, yeni normal olarak adlandırılan bu dönemde uzun bir karantina döneminin geçirildiğine dikkat çekerek bu süreçte çocuklarda, ciddi bir psikolojik yıpranmalar yaşandığına dikkat çekti. Uzman Psikolog Danışman Esma Tetik, çocukları daha iyi anlamak, duygularını düzenlemelerine yardımcı olmak ve onlarla etkin şekilde iletişim kurabilmek amacıyla Oyun Terapisi yönteminin kullanıldığını söyledi.

"Çocuklar en iyi oyun oynarken kendilerini ifade edebiliyorlar"
Çocukların, kendilerini oyun oynarken daha rahat ifade edebildiklerini dile getiren Uzman Psikolog Tetik “Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olan bir terapi şeklidir. Çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymalarını amaçlar. Oyun çocuklara gerçek hayatta karşılaşabileceği problemleri çözmede kolaylık sağlar. Oyun terapisti çocuğun ortaya koyduğu oyun dünyasına onunla birlikte girerek, çocuğun oyun dilini konuşur ve oyunu müdahale olarak kullanır.” diye konuştu.

"Birçok sorunu oyunla çözebiliriz"
2 ile 11 yas arası çocuklara oyun terapisi uygulandığına dikkat çeken Esma Tetik, öğrenme güçlüğü sorunları, okulda yaşanan uyum sorunları, okul korkusunun giderilmesi, ebeveyninden ayrılma kaygısı, yalan söyleme problemi, tırnak yeme, boşanan çiftlerin çocuklarında yaşanan sıkıntılar, ailevi sorunlar, sınav kaygısı, çekingenlik, öfke kontrolü, altını ıslatma, çalma vb. durumlarda olan çocuklara fayda sağlamaktadır. Haftada 1 ya da 2 kez olmak üzere terapistin yönlendirmesi ile bu yönteme başlanır. Bu süre bazen aylarca da sürebilir. Çocuklar çoğu kez terapi odasında zamanı sadece ‘Oyun oynadık’ diyerek açıklayabilirler, fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken, kendileri için sorun oluşturan durumlarla basa çıkmanın yollarını keşfederler " dedi.

“Ebeveynlerin terapistle iş birliği içerisinde olması önemlidir”
Terapi de ailelerin önemini de vurgulayan Tetik şunları söyledi; “ Oyun terapisi devam ederken terapist aileyle de düzenli olarak görüşmeler yapar. Bu noktada ebeveynlerin terapistle iş birliği içerisinde olması önemlidir.” Ailelerin oyun terapisiyle ilgili dikkat etmesi gereken noktalardan biri çocuklarıyla ilgili merak ettiklerini çocukları yanındayken terapiste danışmamalarıdır. Oyun terapisinden sonra çocuğa yönlendirici veya sorgulayıcı sorular sorulmamalıdır, çocukların anlatmak istediği kadarını dinlemelidirler. Çocuklarını oyun terapisine götürürken özel bir oyun odasına gidileceği ve orada içinden ne geliyorsa söyleyebileceği ve güven duyabileceği birisinin olacağı söylenebilir” 

psikoloji uzman psikolog oyun terapisti sınav kaygısı öfke kontrolü