Celil Oker, ölüm yıl dönümünde İstanbul Bilgi Üniversitesinde anıldı

AKTÜEL GÜNDEM

Yazar ve Akademisyen Celil Oker 3. ölüm yıldönümünde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde anıldı

Türkiye polisiye edebiyatının usta yazarlarından ve akademisyen Celil Oker, 3. ölüm yıldönümünde İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen toplantıda ailesi, meslektaşları ve öğrencileri tarafından anıldı
 


İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2019 yılında hayatını kaybeden yazar ve akademisyen Celil Oker’in 3. ölüm yıldönümünde bir anma toplantısı düzenledi. Anma toplantısına meslektaşları ve öğrencilerinin yanı sıra Oker’in ailesi de katıldı.
 
Toplantıda bir konuşma yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, “Celil Oker hocamızı çok özleyen meslektaşları ve öğrencileri olarak bir araya geldiğimiz bu toplantıda, hocamızın biz meslektaşlarının ve öğrencilerinin hayatında yarattığı farka dair anılarımızı bir kez daha tazeliyoruz” dedi. 
 
Celil Oker’in oğulları Ali ve Can Oker ise “Babamızın yıllarca çalıştığı bir kurum tarafından ölüm yıldönümünde anılması büyük bir onurdur. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde geçirdiği yirmi bir yıl boyunca iş arkadaşları ve öğrencileri ile birlikte üretmenin, düşünmenin, tartışmanın, öğrenmenin onu ne kadar mutlu ettiğine bizzat tanık olduk. Mesleğini her zaman çok önemseyen babamız, üniversite hayatının insanların kendilerini değerli hissetmesini sağlayan, yeri doldurulamaz bir kurum olduğunu çok iyi biliyordu. Kendisini de değerli hissetmesini sağlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi ailesi ve öğrencilerine sonsuz minnet duyuyoruz” dedi.
 

Celil Oker Kimdir?

Polisiye roman yazarı ve akademisyen Celil Oker, 1952’de, Kayseri’de doğdu. Ortaokulu Talas Amerikan Koleji, liseyi Tarsus Amerikan Koleji’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1979’da mezun olan Oker, ansiklopedi yazarlığı, çevirmenlik ve gazetecilik yaptıktan sonra 1983’te reklam yazarlığına başladı. Markom ve Merkez Ajans isimli şirketlerde çalıştıktan sonra Reklamcılık isimli şirketin kurucuları arasında yer aldı. Celil Oker’in ilk öyküleri, 1981 ile 1984 yılları arasında Yarın dergisinde yer aldı. 1999 yılında ilk romanı ‘Çıplak Ceset’ ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman yarışmasını kazanan Oker, ardından yarattığı dedektif Remzi Ünal karakterinin yer aldığı toplam 9 polisiye roman ve bir öykü kitabı yayımladı. “Genç Yazarlar için Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu” kitabını da kaleme alan Oker’in 221B dergisinde yer alan hikâyeleri de polisiye edebiyat sevenleri tarafından ilgi gördü. Kitapları Almanya, İspanya, Hollanda ve Yunanistan’da da yayımlanan Oker, 2020’de Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin düzenlediği Kristal Kelepçe Ödülleri’nde meslektaşları tarafından “Büyük Usta” ödülüne layık görüldü. Celil Oker İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Lisans Programı’nda 1998’den beri Reklam Tarihi, Reklam Yazarlığı, İleri Reklam Yazarlığı ve Pazarlama İletişimi Pratikleri derslerini, Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Programı’nda ise Hikâye Anlatıcılığı derslerini vermiştir. Bunun yanı sıra, BİLGİ Eğitim kapsamında Yaratıcı Yazarlık Teknikleri atölyeleri düzenlemiştir.