Güneş sektörü, İzmirli yatırımcılarla buluştu

AKTÜEL GÜNDEM

İl İl gezerek güneş enerjisinin önemini anlatmaya devam eden Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), 18. “Endüstriyel Çatılarda Güneş Enerji Santrali (GES) Uygulama” seminerini, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) işbirliği ile gerçekleştirdi. Kemalpaşa Özel Kocatürk Koleji Konferans Salonu’nda 20 Nisan’da gerçekleştirilen seminere 300’den fazla kişi katıldı.  



Türkiye’de geleceğin enerjisi olarak her geçen gün önemi ve talebi daha da artan ‘’Çatılardaki GES Uygulamaları’’nın büyük ilgi gördüğünün dikkat çekildiği seminerde, KOSBİ Bölge Müdürü Mükremin Zülkadiroğlu ve GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir yaptıkları açılış konuşmalarında, çatı GES’lerin önemine ve avantajlarına dikkat çektiler. Zülkadiroğlu, OSB’lerde GES yatırımları ile ilgili mevzuatlardaki yapılması gereken değişikliklerden bahsetti. Özdemir yaptığı konuşmada ise, GES yatırımlarının enerji maliyeti açısından önemli avantajlara sahip olduğunu dile getirerek, sektörde yatırımların hızla artacağına dikkat çekti. Özdemir, ‘’Özellikle sanayi tesislerimizin büyük bölümü güneş enerjisi yatırımları açısından kolay kurulum imkanı veren çatılara sahip. Bu tesislerimiz kendi tüketimleri için gerekli elektrik enerjisi üretiminin büyük kısmını elde edebilir. Endüstriyel çatılardaki GES yatırımları başta fabrikalar olmak üzere uygulanacak tüm alanlarda önemli ekonomik kazanımları da beraberinde getirecektir’’ dedi.

YENİ YATIRIMLAR, YENİ FIRSATLAR
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın moderatörlüğünde devam eden seminerin; “Endüstriyel Çatı Uygulamalarında Teşvikler, Karbon Etkileri, Mevzuat, Finans ve Ürün Seçimleri” konu başlıklı oturumunda, konuşmacı sponsor firmalar AB Yeşil Mutabakatı kapsamında 2023’ten itibaren İhracatçı firmalara uygulanacak Sınırda Karbon düzenlemeleri, Lisanssız GES yatırımlarının 4. Bölge Teşvikleri kapsamına alınması, GES yatırımlarındaki ürün seçimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, mevzuattaki güncel gelişmeler ve GES finasmanı detaylı olarak katılımcılarla paylaşıldı. 
Seminer öncesi ve sonrasında da sponsor firmalar İzmirli yatırımcılarla bir araya gelerek, yeni yatırım projeleri ve fırsatlarını konuştular. 

İnteraktif bir ortamda gerçekleşen seminerde GENSED, Endüstriyel Çatılarda GES Uygulamalarına yönelik seminerlerinin devam edeceğini bildirdi.