Otizmli bireylerin iş hayatına katılımına destek olmak için kamu ve özel sektör el ele veriyor
Bursa İŞKUR tarafından yürütülen “Otizmli Bireylerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi” Erasmus+ projesi, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde düzenlenecek bir webinarla kamuoyu ile paylaşılacak. Otizmli bireylerle çalışan iş koçlarının yetkinliklerinin arttırılarak, otizmli bireylerin istihdamını arttırmak hedefiyle hayata geçirilen Erasmus projesi; 4 farklı ülkeden, 7 farklı kurumun ortaklığını kapsıyor.
Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin daha aktif ve kapsamlı bir şekilde hem iş dünyasında hem de sosyal yaşamda yer alabilmelerine katkı sunmayı amaçlayan “Otizmli Bireylerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi” Erasmus+ projesi, Bursa Çalışma ve İş Kurumu ve proje ortakları tarafından hayata geçiriliyor.
Bursa Çalışma ve İş Kurumu’nun liderliğinde 4 farklı ülkeden, 7 farklı kurumun ortaklığını kapsayan Erasmus projesi kapsamında; Türkiye, Fransa, Hollanda ve İngiltere'de proje koordinasyon toplantıları düzenlenecek. Söz konusu ülkelerde otizmli bireylerin istihdamı konusunda yapılan iyi uygulamalar gözlemlenerek, projenin gidişatı ile ilgili partnerler arası bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanacak. Projeyle birlikte otizmli bireylerle çalışan iş koçlarının yetkinliklerinin arttırılarak, otizmli bireylerin istihdamının arttırılması hedefleniyor.
Otizmli gençlerin üretkenliğini arttıracak proje bir webinarla tanıtılacak
Kamu ve özel sektörü ortak bir hedefte bir araya getiren projenin detayları, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde düzenlenecek bir webinarla kamuoyunun bilgisine sunulacak. “Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İstihdama Geçişlerinin Desteklenmesi” başlığı altında düzenlenecek webinar, 2 Nisan Cuma günü 14:00-16:30 saatleri arasında canli.otiged.org internet adresinden canlı olarak takip edilebilecek olup, canlı yayın sırasında İngilizce-Türkçe tercüme desteği de sağlanacak. Webinar, ücretsiz ve herkesin katılımına açık olarak yapılacak.
“Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İstihdama Geçişlerinin Desteklenmesi” projesinde; Bursa Çalışma ve İş Kurumu’nun yanı sıra Vivre et Travailler Autrement (Fransa), Amsterdam Autisme Academie (Hollanda), Aspire-Igen (İngiltere), Maltepe Üniversitesi, Eker Süt Ürünleri ve Pandora X Yazılım firması ortak hareket ediyor.
Webinarda 13 konuşmacı katılımcılarla buluşacak
“Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İstihdama Geçişlerinin Desteklenmesi” webinarında toplam 13 konuşmacı katılımcılarla görüşlerini paylaşacak. Webinarda şu isimler yer alacak: Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, AK Parti Antalya Milletvekili ve Otizm, Down Sendromu ve Diğer Gelişimsel Bozukluklar Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Kemal Çelik, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temur, İŞKUR Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanı Uğur Tunç, İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen, Vivre et Travailler Autrement / Andros Group Yönetim Kurulu Başkanı Jean-François Dufresne, TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Bursa Ticaret ve Sanayii Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Eker Süt Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, Amsterdam Autisme Academie Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kütük, İŞKUR İstihdam Uzmanı Ramazan Beğboğa ve İŞKUR OTİGED Proje Sorumlusu Merve Başkurt. Maltepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Prof. Dr. Atilla Cavkaytar ise etkinlikte moderatörlük görevini üstlenecek.
"Otizmli Bireyler İş Gücünde" projesi
"Otizmli Bireylerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi" Erasmus+ projesinin ortakları arasında yer alan Eker Süt Ürünleri, 2018 yılından bu yana Tohum Otizm Vakfı’nın iş birliğiyle "Otizmli Bireyler İş Gücünde" projesini yürütüyor. Eker, “Otizmli Bireyler İş Gücünde” projesiyle otizmli bireylere bağımsız yaşam ve istihdam imkânı yaratarak, toplumsal fayda sağlamaya odaklanırken diğer kurumlara da örnek olmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, otizmli yetişkin bireyler iş ve yaşam koçlarının desteği ile fabrika ortamında çalışarak, düzenli gelir elde etme ve sosyal hayata karışabilme imkânına sahip oluyor. Şu anda 8 otizmli bireyi istihdam eden Eker, bu sayıyı 12 kişiye çıkarmayı hedefliyor.