"Sağlık turizmi dijital pazarlama ile ivme kazanıyor"

AKTÜEL GÜNDEM

Mutliligo Dijital İş Geliştirme Direktörü Barış Yaşbala, sağlık turizminde dijitalleşme eğilimine dikkat çekerek, “Klinikler, dijital pazarlama yöntemi ile yurt dışındaki hastalara ulaşabiliyor.” dedi. Yaşbala, “Sağlık turizmi dijital pazarlama ile ivme kazanıyor. Klinikler, dijital pazarlama yöntemi ile yurt dışındaki hastalara ulaşabiliyor.” ifadelerini kullandı.



Mutliligo Dijital İş Geliştirme Direktörü Barış Yaşbala, sağlık turizmindeki gelişmelere ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Yaşbala, sağlık turizminde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olan Türkiye’nin kliniklerin sağlık altyapısına önemli yatırımlar yaptığına işaret etti. Sağlık turizminde pandemi etkisinin yavaş yavaş atlatıldığını belirten Yaşbala, “Sağlık turizmi ekosistemi, pandemi öncesi dönemdeki dikey yönlü artış hızını pandemi sonrası dönemde de yakalamaya başladı. Dijitalleşmenin de etkisi ile sektör büyümeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
 

“2021’nin ilk üççeyreğinde 370 bin 334 sağlık turisti geldi”

Barış Yaşbala, kliniklerin ve hastanelerin dijitalleşme özelinde yaptığı yatırımların sağlık turizmini olumlu etkilediğini kaydetti. 2019 yılında tedavi ya da sağlık prosedürleri için yurt dışından Türkiye’ye gelen sağlık turisti sayısının 600 bini aştığını vurgulayan Yaşbala, ekosistemdeki aktörlerin 2019’da 1 milyar doların üzerinde bir ciro sağladığına işaret ederek, 2020 yılında pandeminin de etkisi ile bu rakamın bir miktar azaldığını belirtti.

Yaşbala, şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin (USHAŞ) verilerine göre, 2020 yılında 388 bin 150 sağlık turisti, herhangi bir sağlık hizmeti almak için Türkiye’yi tercih etti. Aynı yıl sağlık turizmi ve tıbbi nedenlerle elde edilen gelir, 548 milyon 882 bin dolara geriledi. 2020’de ertelenen tedaviler 2021’ye sarktı. Bu sebeple 2021 yılında ciddi bir toparlanma öngörülüyor. 2021 yılının ilk üççeyreğinde 370 bin 334 kişi sağlık hizmeti için Türkiye’ye geldi. Bu turistlerden 704 milyon 262 dolar gelir elde edildi. Kısa ve orta vadede sağlık turizminde 10 milyar dolarlık ciro hedefleniyor.”


“Klinikler, acenteler ve hastaneler dijital yatırımlara ağırlık veriyor”

Dijital pazarlama uzmanı Yaşbala, “Sağlık turizmi yapan acenteler, poliklinikler ve hastaneler, sağlık turizmi taleplerini karşılamak için yeni stratejiler geliştiriyor. Bu aşamada yurt dışından hasta getirmek için sürecin en kritik noktasında ‘talep oluşturmak’ yer alıyor. Multiligo olarak sağlık turizminde yurt dışındaki doğru kitleye hangi kanallarla, nasıl ulaşılabilir sorularının cevaplarını veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık turizmi dijital pazarlama ile ivme kazanıyor.” diyen Yaşbala, “Klinikler, dijital pazarlama yöntemi ile yurt dışındaki hastalara ulaşabiliyor. Pandemi döneminde her sektördeki dijitalleşme eğilimi sağlık turizmi sektöründeki firmalarda da görüldü. Bu alandaki kaliteli hizmetler, deneyimli hekimler ve uzman sağlık personeli, Türkiye’de sağlık turizmi hacmini artırıyor. Pandemide dijitalleşme arttı. Sağlık sektörü de yurt dışındaki potansiyel müşterilere ulaşmak için dijital kanallara yöneldi. Bu sebeple klinikler, acenteler ve hastaneler dijital yatırımlara ağırlık veriyor.”


“Sektör dijital dönüşüme ayak uydurmalı”

Türkiye’nin özellikle estetik, cerrahi ve diş gibi önemli branşlarda çok başarılı olduğuna dikkat çeken Barış Yaşbala, bu alanda hizmetlerini geliştirmek isteyen kliniklere şu tavsiyelerde bulundu; “Dijitalleşmedeki trendler ve dijital pazarlama, sağlık turizmi için stratejik bir konuma yükseldi. Yani dijital kanalları ne kadar iyi kullanırsanız sağlık turistlerinin size ulaşma olasılığı o kadar artıyor. Dijital pazarlama ile operasyonel süreçleri başarılı bir şekilde yönetmek mümkün olabiliyor. Bu sebeple ekosistemdeki kliniklerin, hastanelerin ve bu kurumların personelinin dijital dönüşüme ayak uydurması gerekiyor.”


Mutliligo Dijital İş Geliştirme Direktörü Barış Yaşbala