SAHA, İstanbul Bienali ile işbirliğini güçlendirerek sürdürüyor

AKTÜEL GÜNDEM

SAHA, 2011 yılından beri ana destekçileri arasında yer aldığı İstanbul Bienali ile işbirliğini bu yıl ayrıca bienal mekanı ve katılımcısı olarak güçlendiriyor. Bienale Türkiye’den katılan sanatçıların yeni projelerine fon ve kaynak sunan SAHA, bienal küratörlerini ve yurtdışından İstanbul’a araştırmaya gelen bienal sanatçılarının bir kısmını Galata’daki SAHA Residency’de ağırlıyor. 



17. İstanbul Bienali’nin katılımcıları ve mekânları arasında yer alan SAHA Studio da bienalin gündeme taşıdığı konu, kavram ve karşılaşmalar için alan açmaya devam ediyor. Bienal bitene kadar her hafta düzenli olarak sanatçı konuşmaları, paneller, performatif okumalar, film gösterimleri gibi bir dizi kamusal programa ev sahipliği yapan SAHA Studio, çarşamba ve cumartesi günleri 12.00-19.00 saatleri arasında izleyicilere kapılarını açıyor. 
 
Böylelikle Gazhane’de bienal projeleri sergilenen Atıf Akın ve Ahmet Öğüt & Silent University Orientation Program ekibinin (Amal Jibril, Suha Nabhan, Yelta Köm) yanı sıra, World Weather Network işbirliği kapsamında programa davet edilen Elmas Deniz, Can Küçük, Burcu Yağcıoğlu’nun da SAHA desteğiyle sürdürdüğü farklı mecralardaki projelerin “perde arkası”nı gözlemleme fırsatı yakalayan izleyiciler, bienal boyunca düzenlenen konuşma ve panel etkinlikleri yoluyla Haziran-Aralık 2022 dönemi katılımcılarının çalışmalarına dair daha derinlikli bilgi edinebiliyor.
 
SAHA Studio’da bienal katılımcılarından tasarımcı ve web sitesi geliştirici Yehwan Song'un Cascading Spiral adlı işini ve Burak Arıkan’ın geliştirdiği Graph Commons platformu üzerinde SAHA’nın kurduğu uluslararası ağı inceleyebilen ziyaretçileri, mekânın giriş ve kütüphane alanında özel bir infografik ve arşiv sunumu karşılıyor.
 
SAHA Studio’nun kurulduğu 2019 yılından günümüze dek beş dönemine odaklanan bu arşiv sunumu kapsamında, programda yer almış sanatçıların proje videoları ve portfolyoları, kurumsal işbirlikleri kapsamında davet edilen küratörler tarafından yürütülen araştırmalar, SAHA tarafından şimdiye dek destek verilmiş tüm yayınlar gibi pek çok kaynağa erişim sağlanıyor. 
 

SAHA Studio’da Bienal Dönemi Etkinlikleri

Her Çarşamba ve Cumartesi 12.00-19.00 arası ziyarete açıktır.

5 Kasım 2022, Cumartesi
15.00: Akademi: Sanat Pratikleri, Araştırma Çalışmaları ve Öneriler
Moderatör: İbrahim Cansızoğlu
Konuşmacılar: Kerem Ozan Bayraktar, Borga Kantürk, Yasemin Nur

9 Kasım 2022, Çarşamba
18.00
Film Gösterimi
Silent University Orientation Program ve Migration Jam sunumuyla

12 Kasım 2022, Cumartesi
15.00: Misafirlik Programları Üzerine: Artworks*
Konuşmacı: Eirini Fountedaki

16 Kasım 2022, Çarşamba
15.00
Panel: Göç Anlatılarına Yeni Bir Çerçeve
Silent University Orientation Program ve Migration Jam işbirliğinde

19 Kasım 2022, Cumartesi
15.00: Misafirlik Programları Üzerine: Rijksakademie*
Konuşmacılar: María Virto Marcilla, Susan Gloudemans

* Etkinlik dili İngilizcedir
 
SAHA Hakkında: 2011 yılında kurulan SAHA, 11 yılda 450 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 43 ülke ve Türkiye’nin farklı kentlerinde kâr amacı gütmeyen müze, bienal ve sanat merkezi gibi 200 farklı sanat kurumunda destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek veriyor. SAHA,
Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir.
Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır.
Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.
Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştirir.
 
SAHA Studio Hakkında: SAHA’nın sanatçılar ve küratörler için bir etkileşim ve üretim programı olarak tasarladığı SAHA Studio, Türkiye’den sanat profesyonellerinin öğrenme, üretim ortamlarını küresel ağlar ve bağlarla güçlendirmeyi odağına alıyor. SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma alanı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor. Beyoğlu’nda 350 m2’lik bir mekânın işlevlendirilmesiyle 2019 yazında faaliyete geçen SAHA Studio, katılımcılarına SAHA’nın yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklıklarının da katkısıyla geribildirim, işbirliği ve birlikte öğrenme olanakları sunuyor. Katılımcılarla birlikte SAHA Studio’da kurgulanan buluşma ve toplantıların yanı sıra araştırma gezileri ve sergi, koleksiyon ve atölye ziyareti gibi etkinliklerle sanatçıların bilgi ve bağlantı geliştirmelerine katkıda bulunuyor. SAHA, ayrıca, yurtdışından farklı sürelerle SAHA Studio’da ağırladığı küratör ve kurum temsilcilerinin araştırmalarını destekleyerek İstanbul sanat ortamıyla ve SAHA Studio sanatçılarıyla etkileşimini sağlıyor. 

SAHA Studio 17. İstanbul Bienali kapsamında belirli günlerde kapılarını bienal izleyicisine açarak sanatçı üretimlerinin paylaşılacağı, konuşmaların yapılacağı bir mekan olarak hizmet veriyor. Eser üretim süreçlerine yakın bakışlar burada sunulacak, sanatla daha derin bir bağ kurmak isteyen izleyiciler burada bir araya geliyor. SAHA Studio çarşamba ve cumartesi günleri, 12.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.