Uluslararası sıfır enerji binalar sanal forumu "Zerobuild Forum'20" başlıyor
Enerji tasarrufunun her geçen gün daha da önemli olduğu ülkemizde, AB’de 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirilen ‘Sıfır Enerji Binalar’a dönüşümün hızlanması için, dünyadan ve Türkiye’den 150’ye yakın uzmanın bir araya geleceği ZeroBuild Forum’20 için geri sayım başladı. Forum, 23-27 Eylül tarihleri arasında herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak www zerobuild org adresinde gerçekleşecek. Tüm oturumlar anında simultane hizmeti ile İngilizce veya Türkçe olarak izlenebilecek.
Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021’den itibaren tüm yeni binalarda zorunlu hale getirilen ve birçok ülkenin eylem planında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşümü ülkemizde de hızlandırmak hedefi ile 23-27 Eylül 2020 tarihleri arasında dijital ortamda gerçekleşecek Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu ZeroBuild Forum’20’de 35 ülkeden 136 fikir önderi, 48 oturumda Sıfır Enerji Binalar’ı her açıdan ele alacak. Sıfır Enerji Bina konusunda birçok çatı kuruluşun takdirini ve resmi desteğini alan forum bu yıl “Dünya Çözüm Bekliyor, Çözüm: Sıfır Enerji Binalar” ana temasıyla gerçekleşecek.
Enerji tüketiminin 30’undan fazlasından sorumlu olan binalar özelinde fosil yakıt tüketimini “Sıfır”a indirecek, ülke ve birey ekonomisi, milli güvenlik ve çevre özelinde sıfır enerji binaların kazanımlarının ortaya konulacağı ZeroBuild Forum’20”de, “Uluslararası Oturumlar”da global tecrübe örneklerle aktarılırken, “Türkiye Oturumları”nda ülkenin mevcut durum tespiti yapılacak.
ZeroBuild Forum’20’de, Sıfır Enerji Binaların ülke ekonomisine katkılarından çevreye, enerji finansmanından yapı ve enerji sektörünün üstleneceği role kadar dönüşüm her açıdan ele alınacak, örnek projeler paylaşılacak. 23 Eylül Çarşamba günü saat 10:00 başlayacak forumun açılış konuşmalarını, Bülent Ecevit Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Ulubeyli, Dünya Yeşil Bina Konseyi Net Sıfır Enerji Direktörü Victoria Burrows, IEECP / Avrupa Enerji ve İklim Politikaları Enstitüsü Genel Müdürü Dr. Vlasios Oikonomou, SEPEV Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yük. Mim. Seda Müftüoğlu Güleç, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdil Ayçam, TÜRKONFED Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Sıfır Enerji Binalar Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Arild Gustavsen yapacak.
24 Eylül Perşembe günü saat 10:00’da T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Sıfır Enerji Binalar’da Kamu Yaklaşımları ve Regülasyonlar’ oturumunda; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Türkiye Çevre ve Şehircilik Uzmanı Samet Yılancı tarafından ‘Sıfır Enerji Binalar: Türkiye’de ve Diğer Ülkelerde Mevcut Durum’ isimli sunum paylaşılacakken, Türkiye Şube Müdür Vekili H. Namık Sandıkçı; ‘Türkiye’de Sıfır Enerji Bina Çalışmaları ve Yol Haritası’, Türkiye Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat Bayram ‘Türkiye’de Sıfır Enerji Bina Tanımı ve Mevzuat’ konusunda bilgi paylaşımında bulunacak. ‘Sıfır Enerji Binalar’ın her açıdan ele alınacağı oturumlarda dünyanın fikir önderleri söz alırken, WWF 2020 Küresel Gençlik Ödülü'nün sahibi olan Genç İklim Aktivisti Atlas Sarrafoğlu diğer öğrenci arkadaşları ile 27 Eylül Pazar saat 16:00’da ‘Gençler Sıfır Enerji Binalar’ı Soruyor’ oturumunda sektör profesyonellerine sorularını iletecek.
ZeroBuild Forum Genel Sekreteri Özgür Kaan Alioğlu forumla ilgili; “Sadece binalarda kullanmak için her sene yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal eden ülkemizin birçok sorununa, konutlarda ve hizmet binalarında enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt kullanımının düşürülmesi ve aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması ile büyük ölçüde katkı sağlanabilir. Bu nedenle, dünyada birçok başarılı örneği bulunan ve birçok ülkenin de eylem planlarında yer alan Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunu, ZeroBuild Forum’20’de her açıdan masaya yatıracağız. Dünya örneklerinin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi kabiliyetleri ile Sıfır Enerji Binalar’a ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını tüm kamuoyumuza göstermeyi amaçlıyoruz. Forum; kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitleyi bir araya getirecek. ‘Sıfır Enerji Binalar’ hakkında özel ağ oluşturma fırsatı da sunan ZeroBuild Forum’20, yapı malzemeleri, yenilenebilir enerji, yalıtım, havalandırma, ısıtma, soğutma, ev otomasyonu, aydınlatma, ev aletleri, mimarlık ve müşavirlik hizmetleri gibi tüm ilgili disiplinleri ve tedarikçileri buluşturacak.” dedi.
Dünya Fikir Önderleri ZeroBuild Forum’20’’da
Dünya çapında fikir önderlerinin konuşmacı olarak katılacağı Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Sanal Forumu ZeroBuild Forum’20’’da yer alacak isimler arasında; akademik anlamda dünyanın önde gelen bilim insanı arasında yer alan Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arild Gustavsen, 2014 yılında Avrupa Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Birlikleri Federasyonu (REHVA) tarafından Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görülen, dünyaca ünlü bilim dergisi Sürdürülebilir Şehirler ve Toplum’da 2018’den beri yardımcı editörlük görevini yürüten ve halen Torino Teknik Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Enrico Fabrizio, Mühendislik alanında Avrupa’nın en iyi yükseköğretim kurumları arasında başta gelen Delft Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapan ve halen Uluslararası Enerji Ajansı’nın araştırma gruplarında çalışan Dr. Öğr. Üyesi Erwin Mlecnik, ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmalar yürüten ve gayrimenkul ekonomisi konusunda uzmanlığa sahip olan ekonomist Prof. Dr. Chihiro Shimizu, İsveç’teki Linnaeus Üniversitesi’nde bina teknolojileri alanında çalışan ve yeşil binalar konusunda akademik literatürde en fazla bilimsel çalışmaya sahip birkaç isim arasında yer alan Prof. Dr. Ambrose Dodoo, Pasif evler, düşük karbon teknolojisi, düşük enerjili tasarım ve iç mekân hava kalitesi gibi konularda uzmanlığa sahip olan ve İngiltere’deki Notthingham Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Carlos Jimenez-Bescos, sıfır enerjili binalar ile ilgili çok bilinen iki kitabın yazarı olan, Belçika’daki Liege Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Shady, bilimsel çalışmalarından dolayı dünyada güncel yayınlarına en çok atıf yapılan, çeşitli akademik dergilerde yardımcı editörlük ve editörler kurulu üyeliği yapan ve halen Hong Kong Teknik Üniversitesi’nde çalışan Dr. Öğr. Üyesi Amos Darko ve İngiltere’deki Bath Üniversitesi’nde mimarlık yüksek lisansı yapmış, IPMA proje yönetimi Seviye D sertifikasına sahip, lisanslı pasif ev tasarımcısı ve halen Roberts and Treguer Şirketi'nin İş Geliştirme ve Tasarım Müdürü olarak çalışan Bachir Nebia gibi uzmanlar bulunuyor.