Foça'da 2300 yıl geçse de...

AV. SERCAN ERGEN

Tarih Tekerrür Eder mi? Ederse nereye kadar?

Bu coğrafyada tarih tekerrür eder mi? Eder. Foça da 2300 yıl geçse yine eder.

Yunanlılar siteler halinde yaşarken özgürlüklerine düşkündürler ve dönemine göre demokratik yönetimler oluşturmuşlardır.

Halkın demokrasiye doğrudan katılımı mevcuttur. Bu özgürlükçü ortam bilime, felsefeye ve demokrasiye imkan yaratmıştır. Çünkü ademi merkeziyetçi bu yapı tek merkezden katı yönetimleri reddetmektedir.

Büyük İskender seferleri ile Helenistik dönemi başlatmış ve doğu Akdenizde büyük bir ticaret ve medeniyet doğmuştur. İskender doğu seferi ile doğuya felsefe ve bilim götürürken doğudan despotizmi ve dini öğrenmiştir.

Fakat Hellenistik dönem ile site devletleri sona ermiştir. Merkeziyetçi devlet sitedeki özgürlük ortamını ve yurttaşlığı da sona erdirmiştir.

İskenderin ölümü ile komutanları topraklarını paylaşmış ve doğu tarzı despotik devletler kurmuşlardır. Sitelerin özgür yurttaşları artık teba olmuştur.

Sitelerin özgür ortamı gidince yurttaşın siyaset yapma özgürlüğü de gitmiştir.

Platonun devleti, Aristonun görüşleri de bununla sona ermiştir. Bunu insanların birey olması, bireysel kurtuluşu araması takip etmiştir ve arkasından peygamberlerin geldiği de söylenebilir.

2300 yıl sonra tarih nasıl mı tekerrür etmiştir?

2024 yılı itibarı ile Foça'da site devleti bir kez daha sona ermiştir.

Siyasette Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını geçtim. İlçe belediye başkan adaylıkları ve hatta Foça gibi bir ilçede dahi meclis üyesi adaylıkları merkezi yönetim tarafından belirlenmeye başlamış ve bu belirleme sonucunda ilk kez bu seçim her yerde ithal adaylar vitrine çıkmıştır.

Foça'nın bugünkü durumu 2300 yıl önceki site devletlerinin gerisindedir.

Ben sitede yaşayan bir yurttaş olarak parti farkı gözetmeksizin ademi merkeziyetçi bir görüşle ithal aday içeren. hiç bir liste ve adaya oy vermeme kararı aldım. Seçim herkese hayırlı olsun inşallah.

Av. Sercan Ergen