Karne, Çocuk ve Aile

CEREN YAĞCIKÖSEOĞLU

Öğrencilerin eğitim-öğretim yılı ilk gününden  beri, dört gözle bekledikleri yarı yıl tatili geldi.

Tüm istedikleri tatil öncesi yapmayı planladıkları ve istediklerini gerçekleştirebilmeleri.

Kimi çok uyumak, dinlenmek istiyor, kimi  bilgisayar, cep telefonları ve televizyon karşısında saatler geçirmek istiyor, kimi arkadaşlarıyla doyasıya gezmek, eğlenmek, kimi ise ailesiyle bir tatile çıkmak  ya da ailesinin tatilde yapmayı vadettiklerini yerine getirmesini istiyor..

Öğrenciler bekliyor ancak ne kadarı gerçekleşiyor?

Anne-baba tutumları bu noktada devreye giriyor; bazen ebeveynler karneye bağlı olarak, karne öncesi söylemlerinin dışında davranabiliyorlar.

Karne iyi ise ebeveynler; çocuklarını ödüllendirmeye daha istekli ve verdikleri sözleri davranışsal olarak yerine getirme eğiliminde oluyor bu durum ise çocuk tarafından tatilin beklediği yönde geçmesini olanak sunarak, başta çocuğun mutlu olmasını sağlıyor.

Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus, çocuğun istediği her şeyi yerine getirmek mi yoksa isteklerinden öncelikli olanın, ona fayda sağlayacak olanı bulup, gerçekleştirmek mi?

İyi bir karne getirmek çocuk için  yalnızca bir motivasyon kaynağı ve amaç niteliği  taşıması gerekmektedir.

Karne sonucunu; ödüle ulaşmak niteliği taşıdığı fikrini önemseyen çocuk, sadece ödülü almak için bir çaba gösterir ve burada gerçek bir öğrenmeden bahsedemeyiz.

Ya karne kötü ise?

Öğrenciler kötü notlar ile birlikte hissettikleri  olumsuz duyguları  bazıları  dışarı yansıtabilirken bazıları bu duyguları yansıtamayabilirler.

Kötü karne karşısında üzgün olan ve kendilerine karşı olumsuz atıflarıyla birlikte  tatili verimli geçiremeyebilirler.                                          

Özellikle ailelerinin tutumları, başarısızlıklarını sürekli hatırlatıcı ve onların üzülmesine sebep oluşturacak şekilde ise tatil onlar için  mutsuzluk sebebi haline gelebilir.

Tatil öncesi, planladıkları ve gerçekleşmesi istedikleri beklentilerinin ailenin cezalandırıcı  tutumu ile gerçekleşmediği takdirde, yaşadıkları hayal kırıklıkları ve karşılanmamış beklentilerin getirdiği duygular gelecek döneme, isteksiz başlamalarına sebep olurken, kendilerine olan güven ve inanç duygularını olumsuz yönde etkilemesine sebep olmaktadır.

Her öğrenci, tatilde doyasıya eğlenmek, tüm isteklerini gerçekleşmesini ve okul döneminde yapamadıklarını yapmayı ve yapılmasını ister.

Karneye bağlı olarak, ebeveynlerin bir davranışta bulunmadan önce, sonuç odaklı değil süreç odaklı çocukları ile birlikte olmaları gerekmektedir.