Merhaba Buluşmaları'nın şubat ayı konuğu Haluk Işık
MERHABA BULUŞMALARI’NIN KONUĞU HALUK IŞIK
Sevmedya Yayın Grubu’nun Merhaba Dergisi’nce düzenlenen “Merhaba Buluşmaları”nın şubat ayı konuğu Haluk Işık olacak.
11 Şubat 2025 salı günü saat 19:30 da Sardunya’s ta yapılacak söyleşi sonrası Işık katılımcıların sorularını yanıtlayacak, kitaplarını imzalayacak. 10.Uluslararası Anadolu Tiyatro Ödülleri’nde “yılın oyun yazarı” seçilen Haluk ışık söyleşide yazarak yöneterek sanatla geçen 43 yılından kesitler sunacak.Işık 27 Mart 1960’da Balıkesir-Edremit’te doğdu. İlk ve ortaokulu İzmir’de okudu. Devlet Parasız Yatılı olarak Gökçeada Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra, DEÜGSF Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro-Oyun Yazarlığı Bölümünden mezun oldu. 1982’de Devlet Tiyatroları’na girdi, kısa süren Ankara DT mesaisinden sonra İzmir DT’ye atandı.
Oyunculuk dışında sanatıyla ilgili hemen her görevde yoğun geçen 22 yılın ardından, İzmir DT Dramaturgu olarak emekliliğini istedi. Kurumda çalışırken Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini sürdürdü. Okulunda konuk öğretim görevlisi olarak “Yazarlık Dersleri” verdi. Bu dersleri yerel yönetimlerin kurslarında ya da özel çalışmalarda sürdürdü. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Oyun Değerlendirme Komisyonu üyesi olarak 10 yıl çalıştı. Zafer Keskiner başkanlığındaki Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosu kuruluş aşamasında eğitici olarak yer aldı.
Devlet Tiyatroları’nda çalışırken, Kültür Bakanlığı ve DT Genel Müdürlüğü onayıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ve Aziz Kocaoğlu döneminde, 7 yıl boyunca “Başkanlık Kültür ve Sanat Danışmanı” olarak çalıştı. İki belediyenin anlaşması sonucu İlhami Ortekin başkanlığında Aydın Belediyesi’nde Başkan Danışmanlığı ve Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği’ni de üstlendi. Bunu Seferihisar Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi Başkan Danışmanlığı, Kırklareli Belediyesi Fahri Başkan Danışmanlığı görevleri izledi. Son olarak, Dr. Cemil Tugay başkanlığında Karşıyaka Belediyesi Başkan Danışmanı olarak çalıştı.
İzmir’de uzun yıllar 9 Eylül, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi resmi bayramların Cumhuriyet Meydanı, Alsancak Stadı, Karşıyaka Demokrasi Meydanı gibi yerlerdeki geçit ve kutlama senaryolarını yazdı ve yönetti. Uğur Mumcu-Demokrasi Haftası, Sivas-Madımak Katliamı gibi anma programlarının; Dil Bayramı, Dünya Tiyatro-Şiir-Öykü Günleri gibi özel günlerin yazarlık ve yönetmenliğini yaparken, bu çalışmaları da kitlesel ve dramatik gösterilere dönüştürdü.
2008 yılı kutlamaları için yazdığı “9 Eylül-Söz Yetmez” şiiri, bugün İzmir’i ve 9 Eylül ruhunu en iyi anlatan şiirlerden biri olarak tanımlanmaktadır.
Işık CHP İzmir İl Başkanlığı Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kurucuları arasında da yer aldı, Yönetim Kurulu üyesi ve Kültür Sanat Komitesi Başkanı olarak çalıştı. Başta “İzmir Konferansları” olmak üzere pek çok çalışmanın düzenlenmesinde yer aldı, metin yazarlığını ve yöneticiliğini üstlendi. 2017’de Çanakkale’de düzenlenen “CHP Adalet Kurultayı”na davet edildi. Önerisinin kabulüyle, kurultaya “Kültür ve Sanat” maddesi ve oturumları da eklendi. Kurultay sonrasında geniş kapsamlı bir dosya hazırlayarak, CHP Genel Başkanlığına sundu.
Profesyonel oyun yazarlığına, öğrenciyken yazdığı ve hocası Turgut Özakman’ın kendinden habersiz olarak gönderdiği “Mavi Pullu Balık” adlı çocuk oyununun 1982’de aynı sezonda Bursa Devlet Tiyatrosu ve Adana Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenmesiyle başladı. Bugüne dek yurt içi ve dışında 50 dolayında oyunu sahnelendi. “Bir sezonda en çok sahnelenen Türk Oyun Yazarı” olarak da (2002-2003 sezonu 13 toplulukta 11 oyun), “Bir sezonda en çok yasaklanan oyun yazarı” olarak da anıldı.
“Memleket Hikâyeleri” adlı oyunu, aynı yıl içinde 48 il ve ilçede yasaklanmaya uğramasıyla, tiyatro tarihimizdeki yerini aldı. “Külrengi Sabahlar” adlı oyunu, Türk Tiyatrosu’nda 12 Eylül’ü konu alan ilk oyun olarak kayda geçti. Yazarlık alanında ilk ödülünü (Salihli Belediyesi Oyun Yazma Yarışması 1996) bu oyunla kazandı. Değişik topluluklar tarafından sahnelenen oyun, Ankara Ekin Tiyatrosu’nda Rüştü Asyalı’nın yorumuyla, “1998 Demokrasi ve İnsan Haklarına Katkı / UMAG Ödülü” ile onurlandırıldı. “Harikalar Mutfağı” adlı çocuk oyunu, İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları tarafından 10 sezon boyunca gösterimde tutuldu. “Kurşun Askerin Utancı” adlı çocuk oyunu, “Yazarı yaşarken klasikleşen oyun” olarak adlandırıldı, ödenekli ve ödeneksiz toplulukların neredeyse tamamı tarafından sahnelendi. Oyunları ve mesleki yazıları akademik çalışmalarda referans olarak alındı, bilimsel tezlere konu edildi.
20’den fazla Radyo Oyunu seslendirildi, çocuk ve yetişkinlere yönelik 300 bölümden fazla TV senaryosu yayınlandı, sayısız belgesel ve reklam metni yazdı. Ülkenin değişik kentlerinde ve topluluklarında bugüne dek 40 dolayında oyun yönetti. Kurduğu ve Genel Sanat Yönetmenliğini üstlendiği “Yeryüzü Sahnesi, İzmir” topluluğuyla 4 yıl boyunca kentte ve bölgede oyunlar sahneledi, turneler gerçekleştirdi, “En İyi Oyun”, “En İyi Yönetmen” ödülleri aldı.
Yönetmen olarak, profesyonel ve amatör topluluklar yanında, işçilerle, köylülerle, talasemi hastalarıyla, ıslahevi çocuklarıyla oyunlar çalıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültürlerarası diyalog ve bir arada yaşama konulu AB projesi olarak, Romanlar için “Yurdum Kılındığında Tüm Dünya”yı yazdı, kentteki Roman mahallelerinden seçilen ve tiyatroyla hiçbir ilgisi olmayan insanlarıyla sahneye koydu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON emekçileriyle sahnelediği ve yönettiği “Murtaza”, 12 Eylül sonrası ilk İşçi Tiyatrosu örneği olarak adlandırıldı. Bu projeler, Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali gibi buluşmalarda “sosyal sorumluluk projesi” olarak onurlandırıldı ve ödüllendirildi.
2000 yılında İKSEV Uluslararası İzmir Festivali açılışı için “Smyrna’dan İzmir’e 5000 Adım” adlı oyunu yazdı ve İzmir DOB sanatçılarından oluşan toplulukla Bayraklı Höyüğü’nde sahneye koydu. Oyun “Basmane Günleri” kapsamında Ayavukla Kilisesi avlusunda ve özel etkinliklerde de sahnelendi. Bu oyunun da yer aldığı “Meles’in Oğlu Homeros” adlı araştırma-deneme kitabını, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın isteğiyle, Meles Çayı Rekreasyon Alanı’nın açılışı onuruna yazdı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce basıldı. Bu kitabı, “8500 Adım” olarak yeniden düzenlenmiş haliyle, 2022’de Bayraklı Belediyesi tarafından “Homeros Günleri” kapsamında yayınlandı.
“Basmane Günleri” için yazdığı “Gitme, Aklım Sende Kalır” oyununu, Basmane Garı’nda ve özel olarak getirilen tarihi “Yaverler Vagonu”nu dekor olarak kullanarak yönetti. Oyun iki yıl aynı etkinlikte ve aynı yerde geniş kitleler tarafından izlendi. Bu oyun daha sonra, Bademler Köy Tiyatrosu repertuvarına alındı ve yine kendisinin yönetiminde sahnelendi. İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin 30. Yıl kutlama programının yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendi.
20 yılı aşan bir süredir, Türkiye’nin ilk Köy Tiyatrosu olan Bademler Köy Tiyatrosu’nda oyunlar yönetmektedir. Bademler Köyü Kültür ve Sanat Derneği’nin kararıyla, halen bu tiyatronun Genel Sanat Yönetmenidir. “Bir Düş Gibi” ve “Ölü Kadınların Şarkısı” adlı oyunlarını sahneleyerek başladığı Sahne Tozu Tiyatrosu’nun, Haldun Dormen ve Göksel Kortay’la birlikte 3 daimi yönetmeninden biridir.
Yazarlık, yönetmenlik, film öyküsü ve şiir çalışmalarıyla, içlerinde “T.C. Kültür Bakanlığı Ödülü” de olmak üzere 25 dolayında ödül kazandı. Mesleğine ve kente katkıları nedeniyle birçok kez özel onurlandırmaya değer görüldü. Oyunlarını sahneleyen topluluk, yönetmen ve oyuncular ödüllendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Sahne Tozu Tiyatrosu yapımcılığında ve Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında sahnelenen, Ataol Behramoğlu’nun “Lozan” adlı oyununun dramaturgluğunu ve yönetmenliğini üstlendi. Behramoğlu, bu sahnelemedeki dramaturgi, yorum ve reji gerekçe gösterilerek, 2024 Cevdet Kudret Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın Yazarı” ödülüyle onurlandırıldı. Oyun, İzmir gösterimleri sonrasında Eskişehir, İstanbul ve Ankara turneleri yaptı. Son olarak “10. Uluslararası Anadolu Tiyatro Ödülleri” tarafından 2025 “Yılın Yazarı Ödülü”ne değer görüldü.
Kentteki gazete ve dergi çalışmalarında yer aldı, yayın kurulu üyeliklerinde bulundu. 20’li yaşlarda başladığı köşe yazarlığı serüveni, Milliyet, Cumhuriyet, Sol, Kent Yaşam, İzmir İzmir, Agon, Miko, Tiyatro Gazetesi, Yeni Tiyatro gibi gazete, dergi ve internet sayfalarında sürdü. Bugüne dek 2500 dolayında köşe yazısı yayınlandı. Halen İzmir Gazeteciler Cemiyeti 9 Eylül Gazetesi, Sol Portal, Tiyatro Gazetesi ve Yeni Tiyatro Dergisinde köşe yazarlığını sürdürmekte, dergilerde şiir, deneme ve bilimsel yazılarıyla yer almakta, gazete, dergi, radyo ve TV kanallarında işlerine ya da gündeme dair yapılan söyleşi ve röportajlara katılmaktadır. Bir süre Karşıyaka Belediyesi yayın organı “Gazete Karşıyaka”nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi.
Bilimsel buluşmalarda çok sayıda bildiri sundu, konferans, seminer ve panel konuşmacısı olarak yer aldı. Özellikle Karşıyaka Belediyesi’nde bilim, sanat, kültür, spor, sağlık, tarih alanlarından önemli adlarla sayısız söyleşi düzenledi, kolaylaştırıcılığını yaptı. “Radio Cafe Turc” yayınlarında “Haluk’un Defteri” programlarını hazırladı ve sundu. Halen “İzmir’e Dair TV”de aynı adlı programlarını gerçekleştirmektedir.
Oyun, roman, masal, şiir dallarında 10 kitabı yayınlandı, ortak imzalı kitaplarda yer aldı. Kentteki değişik kültürel, sanatsal ve demokratik örgütlenmelerin hazırlık ya da kuruluşunda yer aldı, 40 yıla yaklaşan bir süre, kurucularından olduğu TOBAV (Tiyatro, Opera ve Bale Vakfı) İzmir Şubesi yönetiminde başkan yardımcılığı, eğiticilik, yönetmenlik gibi görevler üstlendi.
Türkiye Yazarlar Sendikası, Dil Derneği, TOBAV, Kültür-Sen, Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı, onursal olarak da Roman Derneği ve Tahtacı Kültür Derneği üyesidir.
Geçtiğimiz tiyatro mevsiminde 6 tiyatroda (Bursa/DT, İzmir/Sahne Tozu Tiy., Ankara/Ekin Tiy., Ayvalık Belediye Tiy., Zonguldak Sanat Tiy., Bademler Köy Tiy.) yazdığı ya da uyarladığı 9 oyunu sahnelendi, bunların dördünün yönetmenliğini yaptı. Aslıhan’ın eşi, Ege ile Ada’nın babası, Sümer’in ve Pamir’in büyükbabasıdır.