Kadına yönelik şiddet ve İzmir
Dünya'nın hemen hemen her ülkesinde, kadınlar gündelik yaşamlarında, bulundukları herhangi bir ortamda fiziksel veya sözlü taciz mağduru olma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Biriminin geçen yıl yayımladığı verilere göre; Dünya genelinde kadınların yüzde 35'i hayatlarının bir döneminde eşleri tarafından fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor.
Bu sayının, cinsel tacize maruz kalan kadınları ise içermemesi durumun gerçek vahametini gözler önüne seriyor.
Kadına yönelik şiddetin nedenleri nelerdir?
Uzmanlar bireysel düzeyde kadına yönelik şiddetin nedenlerini özetle şöyle sıralıyor:
- Çocuklukta ihmal ya da istismara maruz kalmak
- Psikolojik/ kişisel bozukluklar
- Alkol/ madde kötüye kullanımı
- Şiddete başvurma öyküsü...
Geçtiğimiz hafta ‘Siyaset Akademisi 2’ seminerinde bir araya gelen kadın milletvekillerimiz, 'kadına şiddet' konusunu masaya yatırdı.
Kadına yönelik şiddetin nedenleri, dinamikleri ve çözüm önerilerinin konuşulduğu seminerde söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İnsan Hakları Başkanı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, “Şiddetle hem devlet olarak hem de toplum olarak mücadele etmekteyiz. Şiddeti devlet ve millet el ele vererek, eğitimle ortadan kaldırabilir” diyerek eğitimin önemine dikkat çekti.
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem de,“Evde anne baba olarak vereceğimiz eğitimler, cinsiyet eşitliğini doğru okumamızla beraber canlıyı ve insanı sevmeyi öğretmemizle başlıyor. Devlet olarak ise cezaların caydırıcılığının artması gerektiğine inanıyorum” diyerek, eğitimin temeline, yani çekirdek ailenin önemine işaret etti.
'Kadına şiddet' konusunda kararlı ve etkili çalışmalar yapan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partili kadın milletvekillerinin yanı sıra parti teşkilatları da konuya hassasiyetle yaklaşıyorlar.
KADES UYGULAMASI
Emniyet Genel Müdürlüğünce kullanıma sunulan Kadın Destek Uygulaması (KADES), şiddet veya cinsel saldırı gibi zor durumlarla karşılaşan kadınların kullandığı önemli bir uygulama olarak dikkat çekiyor.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen KADES, şiddet mağduru ya da cinsel saldırıya uğrayan kadınların en büyük yardımcılarından birisi.
Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanıyor.
İzmir'de de kadına yönelik şiddeti azaltmak için somut adımlar atan özde CHP'li (Sözde olanı CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'e ilettim) belediyeler de var. Günümüzde ister cani olsun ister dünya iyisi, herkesin korkulu rüyası işini kaybetmek...
İşte bu gerçeğin bilincinde olan belediyelerimiz de eşine şiddet uygulayan ve bu konuda adli makamlarca cezai yaptırıma maruz bırakılan personelin iş akdini sonlandırıyor veya en iyi ihtimalle disipline etmek adına yaptırım uyguluyor. Kadına yönelik şiddet ülkemizin kanayan ve en önemli yarasıdır. Kadına karşı işlenen şiddet ve cinayetlere de duyarsız kalmayan herkesi kutluyorum ama 'yetmez' diyorum; çünkü daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Yaraya pansuman yapmak yetmiyor; tedavi etmek gerekiyor.
Kadınlar bir ülkenin geleceğini tayin eder. Dünya'yı daha yaşanabilir, daha mutlu, daha güzel yapan kadınlardır. Kadının ülke ekonomisine ve ailesine verdiği emek hafifsenemez. Kadını yok saymanın akıbeti hüsrandır, acı bir yıkımdır. Kadınların ve çocukların güvende ve huzur içinde yaşadığı bir dünya dileğiyle...
Sevgiyle kalın...
Ersoy Toptaş / MahalliGündem.com