Foça'da CHP ceketi koysa kazanır, diyenlere cevabımdır!

HASAN ESER

Foça, CHP’nin kalesi mi?

Foça’nın CHP’nin kalesi olduğu doğrudur! Ama gerçek olan bu değildir.

Yüzde 80 oy oranı ile kazanılan İstanbul’un Şişli veya İzmir’in Karşıyaka ilçesinin bile DSP’ye kaybedildiğini göz önüne alırsak, CHP’nin Türkiye genelinde 7 dönem üst üste kazandığı, Foça gibi bir ilçesi daha yoktur herhalde!

Evet, CHP’nin Foça’da 7 dönemdir seçim kazandığı da doğrudur! Ama GERÇEK olan da muhalefetin neredeyse her seçimi altın tepsi içinde CHP’ye takdim etmesidir.

Sırasıyla gidelim…

1989 Yerel Seçimleri:

O dönem merkezi İktidardaki Anavatan Partisi yerel seçimlerde ağır bir yenilgiye uğramıştır. Türkiye genelinde esen SHP rüzgarından Foça da nasibini almıştır. O yıllarda acımasızca eleştirilen ANAP’lı Foça Belediye Başkanı Serdar Mersin, genç yaşta belediye başkanı olmanın getirdiği dezavantajı yaşamıştır. Elbette hataları da olmuştur. Özellikle de otoriter eğilimleri, muhalefetin ekmeğine yağ sürmüştür.

1994 Yerel Seçimleri:

1989’un rövanşı niteliğinde bir seçimdir. Seçim kampanyasında ilk defa farklı iletişim teknikleri kullanılmıştır. Fakat Serdar Mersin ve destekçilerinin aşırı özgüveni, rehaveti de beraberinde getirmiştir. 89 seçiminde ANAP’a fark atan SHP, 94 seçimini ancak 14 oy fark ile kazanabilmiştir. Amma velakin o seçime dair hala cevapsız kalan sorular vardır. Birtakım bulgu ve tespitler ışığında seçimin iptali noktasında itirazlar yapılmıştır, ama ne çare! Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u kazandığı seçimde, Ali İhsan Yavuz, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” demişti. Aslında Sayın Yavuz’u, belki de Türkiye genelinde tam olarak anlayan, 1994 tecrübesini yaşayan Foça’nın sağ cenahı olmuştu.  
 
1999 Yerel Seçimleri:

Nihat Dirim ile Serdar Mersin’in adaylıkları düşürülmüştür. “Ağabey” formülüne başvuran CHP, Belediye Başkanlığı için Ali İlçan’ı aday göstermiştir. Hazırlıksız yakalanan muhalefet de sudan çıkmış balık misalidir. Nihat Dirim’in aday olamamasıyla iştahlanan muhalefet parçalara bölünmüştür. Halbuki seçimi CHP’ye az farkla kaybeden Süleyman Yenişehirli, Bağımsız aday olmak yerine; DYP, ANAP veya DSP gibi Foça’da o dönem güçlü teşkilat yapılarına sahip olan bir siyasi partinin adayı olabilseydi, tarihin akışı değişebilirdi. Fakat muhalefet kanadı içinde cereyan eden çeşitli entrikalar neticesinde Foça, bir kez daha CHP’ye takdim edilmiş oldu.
 
2004 Yerel Seçimleri:

1994’ün kopyası niteliğinde olmakla birlikte yine birtakım iddiaların gündeme geldiği bir seçimdir. O dönem Meclis Üyesi seçilen Mimar Metin Öngünşen 2004 seçimini Foça siyaseti için “kara bir leke” olarak nitelemektedir. Tabii Serdar Mersin’in hataları, Gökhan Demirağ’ın insan üstü çabası ve yazlıkçıların oyları Foça’nın kaderini tayin etmiştir. CHP, bu seçimi de ancak 9 oy fark ile kazanabilmiştir. Kaldı ki birçok seçimde olduğu gibi, 2004’te de Foça’da sağ partilerin toplam oyu, CHP’nin oyundan fazladır. 
 
2009 Yerel Seçimleri:

Foça’da o dönem sağ cenahın lideri konumunda olan Serdar Mersin’in belki de siyasi hayatında yaptığı en büyük hatalardan biridir AK Parti’nin adayı olmak. Yenifoça, Bağarası ve Gerenköy belediyeleri kapatılmıştır. Belde seçmenleri de bu duruma öfkelidir. Yenifoça ile Gerenköy’ün belediye başkanları, CHP’nin Foça Belediye Meclisi aday listesinde yerini almıştır. Bu arada tıpkı 1989’da olduğu gibi, Ege ve Akdeniz kıyılarında CHP rüzgarları sert esmektedir.  Sezar’ın hakkı Sezar’a, Gökhan Demirağ da nispeten başarılı bir dönem geçirmiştir. Fakat 5 yıl boyunca 9 oy ile seçim kazanmanın travmasını yaşayan Demirağ, işini şansa bırakmamış ve devasa bir organizasyona imza atmıştır. Seçim günü gelip çattığında, Foça adeta mahşer günü gibi kalabalıktır. Neden acaba?

2014 Yerel Seçimleri:

Toplam seçmen sayısı 18.385’tir. CHP’nin ise bu seçimde aldığı toplam oy sayısı 6714’tür. Böyle bir “kale” olabilir mi? CHP’nin “Foça kalesi” plajda çocukların yaptığı kumdan kale ile eşdeğerdir.
 
2019 Yerel Seçimleri:

Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Öyle ki tek bir cümleyle her şeyi özetlemek mümkündür: Sağcıların desteği olmasaydı, Fatih Gürbüz acaba o seçimi kazanabilir miydi?
 
Gelelim zurnanın zırt dediği yere…

31 Mart 2024’te sandık başına gideceğiz.

Ve Foça’nın muhalefet bloğu, çok uzun bir aradan sonra ilk defa Serdar Mersin’in aday olmadığı bir yarışa giriyor.

Dikkatinizi çekerim!

CHP, 35 yıldır süregelen iktidarında dört kez kan değişikliğine gitti: Nihat Dirim, Ali İlçan, Gökhan Demirağ ve Fatih Gürbüz.

Muhalefet ise 35 yıl boyunca aynı ismi aday göstermekte ısrar etti.

Şunu demek istiyorum: Serdar Mersin’in aday olduğu seçimlerde, aşağı yukarı bir öngörüde bulunmak mümkündü. Fakat Serdar Mersin’in aday olmadığı bir seçim için bir öngörüde bulunmak kolay değil. 

-         Tekrar tekrar seçim kaybetmenin getirdiği yıpranmışlık
-         40 yıl boyunca defaatle iftiralara maruz kalmak
-         Seçim kampanyalarında sergilenen düşük performans
-         Değişik değişik partilerden aday olmak
-         Siyaseti seçimden seçime yapmak
 -         Ve tabanı konsolide edememek
 
Tüm bunlar Serdar Mersin’in handikaplarıydı.  

Foça’da sağ cenahın yeni umudu Taner Acar, Serdar Mersin’in yaptığı seçim çalışmasının belki de yüz katını yapıyor.

Elbette eksik kaldığı ve acemiliğini yaşadığı konular da var.

Fakat “kesin kazanır” veya “kesin kaybeder” şeklinde bir çıkarım yapmak da mümkün değil.

Nihayetinde Foça’da iki ana akım parti, farklı tercihlerle seçime gidiyor.

Tarihinde ilk defa bir kadını aday gösteren CHP ile 35 yıl sonra aday değişikliğine giden sağ cenah için, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri  belki de bir “kırılma noktası” niteliğindedir.   

HASAN ESER