Artırılmış Gerçeklik ve Pazarlama

ÖZGE UĞURLU

Değişen dünyada iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte yeni yazılım ve donanımlarla insanın çevresiyle etkileşim biçimi de değişmektedir. 2 ya da 3 boyutlu sanal gerçekliğin bulunduğumuz ortama yerleştirilmesiyle  zenginleştirilmiş bir ortam oluşmakta ve bu da  yeni bir algı biçimi yaratmaktadır.

Hayal bile edilemeyecek bir gerçeklikle karşı karşıya bulunmaktayız.  Artırılmış gerçeklik  (AR) kavramı olarak adlandırılan bu teknoloji pazarlamadan sağlığa, eğitimden  turizme, otomotivden reklama kadar pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Büyük oranda akıllı telefonla gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde görüntünün ötesine geçmek sanal gerçekliğin içine girmek hatta bir parçası olmak mümkündür.

Daha önceki yazılarımda dijital içerik oluşturmaktan bahsetmiştim. Artırılmış gerçeklik ise bu pazarlama anlayışını daha ileriye taşıyarak müşteri deneyimini hissetme, dokunma, tatma, koklama boyutuna taşımakta, görsel ve ses öğeleri ile zenginleştirmektedir. 

Müşterinin yaşadığı deneyim hakkında bilgi edinerek bu yönde inovatif ürün geliştirmek mümkün olmakta, daha ürünü piyasaya sürmeden üretim harcaması yapmadan ürün özelliklerini, müşteri deneyimi geri bildirimlerine göre şekillendirmek mümkün olabilmektedir.

Ayrıca müşterinin yaşadığı deneyim kendisini heyecanlandırmakta ve arkadaşlarına, ailesine, çevresine anlatmakta ve müşteri ürünün reklamını yapmaktadır.

Bu konudaki uygulama alanındaki örneklerinden bahsetmek konuyu daha anlaşılır kılacaktır.

Örneğin turizm alanındaki etkisine değinecek olursak, turist bir seyahati satın almadan önce yanında bir rehberle gezer gibi  tarihi turistik mekanları gezebilmekte görsel ve işitsel olarak deneyimleme fırsatını bulmaktadır.

İKEA  firması katalogdan bir ürünü beğendiğinizde, bu ürünü AR teknolojisi ile gerçek boyut ve renkleriyle 3 boyutlu olarak evinize getiriyor. Böylelikle evin dekorasyonuna uygun olup olmadığı veya sığıp sığmayacağı gibi soru işaretleri ortadan kalkıyor.

AUİDİ, AR teknolojisiyle bayiye gitmeden ev içinde araba incelemesi yapılabiliyor. Hatta sanal showroom özelliğinin dışında, gelecekte sanal bir pist oluşturularak test sürüşü de yapılması hedefleniyor.

Uluslararası boya markası Dulux, 2014'ten bu yana AR teknolojileri üzerine testler yapıyor. 

Mobil ve tablet cihazlarda bulunan uygulaması, kullanıcıların kendi odalarının fotoğraflarına ve videolarına farklı renk boyaları uygulamasına izin veriyor. 

Amazon, birçok kişinin şikayetçi olduğu kıyafet alışverişine yönelik bir AR patenti üzerinde çalışıyor.

Fiziksel bir mağazaya gitmek, kıyafet beğenmek, daha sonra bunu denemek birçok kişi için sıkıcı bir süreç. Amazon AR uygulaması ile dijitalde beğenilen bir ürünün, kişinin üzerinde nasıl durduğunu gösteren bir uygulama geliştiriyor.

L'Oréal Paris , 2014 yılında kullanıcıların yüzlerine sanal makyaj uygulayarak kozmetikte kişiselleştirmeyi getiren Makeup Genius uygulamasını başlattı. Kullanıcı, bir göz farı veya rimelin kendi yüzünde nasıl görüneceğini, fiziksel bir mağazaya gitmeden görebiliyor.

Artırılmış gerçeklik işletmelerin  iş yapma biçimlerini, rekebet biçimini, işletme kültürünü, inovasyon kültürünü, pazarlama anlayışını vb. kökten değiştirecek bir gelişmedir. 

Yakın gelecekte öncü firmalar geleceği yaratan firmalar olacaktır.

Faydalanılan kaynaklar: endustri40.com , Artırılmış Gerçeklik Kullanan 7 Marka, Burak Kesayak

Özge Uğurlu / İşletme Bilimi Uzmanı