Aliağa'da "Firavun Yatırımı" Yat Tersanesi
Çanakkale yolu üzerinden Aliağa ilçesine giderken, Çaltılıdere'de şu an iş makinelerinin dolgu çalışması yaptığını, adeta bir tepe büyüklüğüne gelmiş bir toprağın doğu malzemesi olarak Çaltılıdere'de bulunan Ahmetli Koyu'na taşındığını göreceksiniz.
Buraya bir yat tersanesi yapılacak, 2 yıl sürecek inşaat için tüm izinler alınmış durumda.
Aslında bu işin mazisi 2001 yılına dayansa da asıl çalışmalar 2010 yılında daha doğrusu tartışmalar o yıl başlamış.
Dönemin Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı rahmetli Ender Özer, bu yatırıma bir türlü başlanamaması ve ölçeğinden büyük tutulduğu için "Firavun Yatırımı" diye adlandırmış.
Aliağa Ticaret Odası'nın Meclis toplantısında, Çaltılıdere'de kurulması düşünülen tekne yat imalat projesi o yıllarda tartışılmış.
Meclis üyeleri, projenin ekonomik gerçeklere uygun olmayacak şekilde büyük tutulduğunu ifade etmişler.
Oda Meclisinde, Çaltılıdere'de yapılması düşünülen tekne yat imalat bölgesinin bu haliyle gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğu, projenin; sektörün gerçekleri ve ekonominin genel gereklilikleri dikkate alınarak uygulanabilir bir ölçeğe indirilmesi gerektiği görüşü dile getirilmiş.
PROJE BU HALİYLE GERÇEKÇİ VE UYGULANABİLİR DEĞİL
Oda Meclis üyeleri, tekne yat imalatı için çok büyük bir bölgenin ayrılmasına tepki gösterirlerken, o zaman Meclis Başkan Vekili şimdi Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Ertürk: ”Bu kadar büyük bir bölgenin sadece tekne yat imalatçılarına ayrılması doğru olmadığı gibi, yere talip olan kooperatifin de boş arsa kira bedelini dahi ödeyecek gücü olmadığını görüyoruz. Gerçekçi bir proje değil, revize edilmesi lazım. Bu haliyle bu projenin yapılması çok güç, Bölgenin ve ülkenin kaynaklarının rantabl olmayan projelere aktarılması doğru değil” demiş.
Bu yatırım artık start aldı. Şu an Aliağa Ticaret Odası'nın görüşünü bilmiyorum ama sessiz kalsa da Aliağa Belediyesi'nin bu yatırıma karşı olduğunu biliyorum.
Aliağa Belediyesi buraya bir hastane yapıp Ege Üniversitesinin yeni yerleşke alanı yaparak buraya 20 bin öğrenciyi İzmir den getirmek istiyor. Dolayısıyla Aliağa Belediyesinin projeleri ile bu yatırım çelişiyor.
Çaltlıdere de görüştüğümüz Muhtar Şenol Yoldaş köy sakinlerinin de bu projeyi kesinlikle istemediğini söyledi; bununla ilgili olarak da bizim de takip ettiğimiz bir protesto gösterisi yapıldı.
Muhtar ve köylülerin iddiası: 2019 yılı Deniz Kuvvetleri haritasına göre burası sulak alan ama Aliağa Belediyesinin şerh koymasına rağmen ilgili bürokratlarca burası sulak alandan kurak alana çevrilmiş ve uygunluk raporu verilmiş.
Muhtar Şenol Gündüz: "Bu raporu alanlar burayı hiç görmeden karar vermişler burası sulak alan değilse ben ismimi değiştirmeye hazırım" diyor.
Muhtara ve çevrecilerin iddialarına göre burası Ramsar Sözleşmesi'ne aykırı İran'da imzalanan bu anlaşmaya Türkiye Cumhuriyeti Devleti de İmza atmış.
Yat Kooperatifi ise buraya 150 milyon avroluk bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.
86 firma gelecekmiş buraya, kooperatif yetkililerine tam sağlıklı şekilde ulaşamadık.
Şu ana kadar kamuoyuna bir açıklama yapmadılar; biz gazete olarak 2 kez kapılarını çaldık ama sağlıklı bir bilgi edinemedik.
Nihayetinde Yılbaşı sonrası Kooperatif'in şimdiki başkanı Emin Bey’e ulaştık.
Kendisi tüm izinleri aldıklarını, Ulaştırama Bakanlığının Projeyi desteklediğini ve projenin bölge ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi ve ileri günlerde kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti.
Gelişmeler oldukça biz de dönemin yöneticilerince "Firavun Yatırımı" olarak nitelendirilen Yat Tersanesi yatırımı ile ilgili sizlere aktaracağız.
Rıdvan Karapehlivan / Bakırçay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni