Dikili'yi gelecek beş yılda kimse tutamaz
Dikili ile ilgili bu gazetede (Bakırçay gazetesi) 20 yıldır çok yazı yazdım.
Oradaki gelişmeler, yeni yatırımlar bizi hep heyecanlandırmıştır.
Dikili ile ilgili ilk haberim Dikili limanının özelleştirmesiyle ilgiliydi. O dönemde belediye başkanı olan Yüksel Uçar ile ilçe kaymakamı bir çay bahçesinde bu konuyu konuşurlarken ikisi ile röportaj yapmıştım.
Dikili limanın özelleşmesi Midilli kapısının açılması anlamına geliyordu. Daha sonra Belediye Başkanı Osman Özgüven oldu. Özgüven karşı yaka yöneticileri ile olan dostluklarını da kullanarak Midilli ile Dikili arasında gemi seferlerini başlattı.
2. Dönem 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde Midilli ve Yunanistan ile turizm, ticari ve kültürel anlamda ilişkiler çok gelişti.
Bunun yansımaları Bergama’ya da olsa Dikili hiçbir zaman Midilli ile olan ilişkilerde Ayvalık konumuna erişemedi. Daha sonra Yunanistan’ı vuran derin ekonomik kriz ticari ve turizm ilişkilerini çok geriletti.
Osman Özgüven den sonra bu ilişkiler bir daha dediğim gibi ekonomik krizinde etkisi ile bir türlü toparlanamadı.
2019 yılında göreve gelen CHP’li Adil Kırgöz deyim yerindeyse Dikili’nin alt yapı sorunlarını çözmek için adeta bir seferberlik başlattı. Dikili bu kez şanslıydı. İzmir Büyükşehir belediyesi ve başkanı ile ters düşmeyen bir belediye başkan ve yönetimi vardı.
İlçenin alt yapısı ta Özal Döneminden kalmaydı. 84’li yıllarda Özal’ın belediyelere tanıdığı imar yetkileri ve gelir artışları, kurulan iller bankası ile belediyeler merkezi hükümetin de yol göstermesi ve desteği ile bir takım yatırımlar yapmaya başladılar.
Dikili de o dönemde turizm artmasa bile ikincil konutlar kooperatif furyası ile mantar gibi çoğalmaya başladı. Sahil bandı dolmaya başlamıştı.
Ama altyapı ve üst yapı yatırımları hızla gelişen kente yetmez olmuştu.
Dikili 2014 yılına kadar ta ki Bütünşehir yasasının çıkmasına kadar bekledi. Yine bir sağ siyasetçiye nasip olan yerel ve küçük belediyelerin bağlı bulundukları Büyükşehirlerden ciddi destek ve yatırım almasını sağlayan yasayı Erdoğan çıkarmıştı.
Dikili bu yasanın avantajını çeşitli nedenlerden dolayı 2014 ve 2019 döneminde çok ta iyi değerlendiremedi.
2019 da göreve seçilen Adil Kırgöz sorunun cevabını iyi biliyordu.
Dikilinin kurtuluşu Büyükşehir Belediyesindeydi. 80 milyon lira borçla devir aldığı belediyenin kendi kendine hizmet üretip büyük işler yapması çok zordu.
Büyükşehre sunduğu projeler kabul edildi ve çalışmalar ilk önce cadde ve sokaklardan başladı.
Kimsenin maddi olanaksızlar nedeniyle yıkmaya cesaret edemediği virane eski belediye binasını yıkıp oraya belediye ye ciddi bir gelir sağlayacak iş merkezi projesini başlattı.
Onu yeni Dikili belediyesi hizmet binası ve kültür merkezi projeleri izleyecek, giriş yollarının yapılıp kavşaklandırılmasının ardından büyükşehir belediyesi İZSU ekipleri fizibilitesini yaptığı biyolojik arıtma tesisini yapacak.
Elbette Dikili gibi turizmin gözbebeği olmaya namzet bir ilçe de yapılacak çok iş var. Bunlardan biri de ilçeye yapılması konusunda çok emeği olan Önder Akşengür’ün projeleri arasında olan Dikili yat limanı burada gerçekleşir ise Dikili’yi gelecek beş yılda kimse tutamaz!
Rıdvan Karapehlivan / Bakırçay Bölge Gazetesi