Kermes mi - Festival mi?

RIDVAN KARAPEHLİVAN

Bergama kermesi aralıksız 82 yıldır kutlanıyor. 

1937 yılında Atatürk’ün direktifi ile başlatılan kermes 82 yıl boyunca Mayıs yada Haziran aylarında kutlanmış. 

Ne 2. dünya savaşı ne darbeler ne de ekonomik krizler kermesin kutlanmasına engel olabilmiş.

2. dünya savaşının yokluk ve acı dolu yılların da bile Bergamalılar kermesi kutlamışlar. 12 Eylül’ün karanlık döneminde 1981 de 4 günde olsa kermes kutlaması yapılmış. 

Özellikle 70-80 ve 90’lı yıllarda Asklepion da yapılan konserler adete yıldızlar geçidi gibi olurmuş.

Kermese bir çok devlet adamı siyasetçide katıldı benim hatırladıklarım Erdal İnönü, Deniz Baykal, Hüsamettin Cindorukdu. eski dönemlerde Cumhurbaşkanları olan İsmet İnönü ve Celal Bayar da kermese konuk olmuşlar.

Hatta Bergama’ya yine bir kermes dönemi gelip Tekstil fabrikasını açan, dönemin başbakanı Adnan Menderes trajik sonunu getiren Eskişehir tevkifi 10 gün sonra olmuş.

Kermese her belediye başkanı kendi damgasını vurmaya çalışmış.

1976 yılından beri kermesleri az çok hatırlıyorum o zamanlar kermes bizler için her çocuk gibi aldığımız harçlıkları lunapark da harcamaktı. 

O yıllarda bir Cem Karaca konserini hatırlıyorum bir de sanırım 1979 yılıydı herhalde dönemin belediye başkanı Rıfat Serdaroğlu Haydar Paşa’nın gelini diye ünlenen bir Fransız çıplağı kermese getirmiş ve gazetelerde olay olmuştu. 

Daha sonraki askeri dönem kermesleri çok soluktu ve 83- 91 arası ben eğitimim için İstanbul da olduğum için hiçbir kermese gelemedim.

Aslında Bergama kermesi de 1991 yılında belediye başkanı Sefa Taşkın döneminde ideolojik bir hal alıp sol içerik kazandı. dönemin belediye başkanı Sefa Taşkın belki komşu ilçe Dikili ve belediye başkanı Osman Özgüven’den öykünüp kermesleri hem yıldız sanatçıların geldiği hem de ülkenin önemli sol aydın ve siyasetçilerinin kermeste boy gösterdiği bir mecraya çekti.

Sefa Taşkın’dan sonraki 10 yıl da kermes bir sanat festivali havasında geçti.

Bergama’ya sağdan başkan olan ender isimlerden biri olan Raşit Ürper ve selefi Akif Ersezgin sanatsal açıdan dolgun ama ideolojik yansımaların çok da fazla olmadığı bir havada kermes kutlamalarını yaptılar.

2009 da CHP’den belediye başkanı olan Mehmet Gönenç daha derli toplu bir şeyler yapmaya çalışsa da Bergama kermesi hep mali imkansızlıklar ile yapılmaya çalışıldı

9 yıldır kermes yapan Mehmet Gönenç’ten aklında ne kaldı dense bu yıl ki kermes belgeseli derim; belgesel ufak tefek kusurları olsa da güzel olmuş tamamını izlemedim ama yaşayan beş belediye başkanı da bu belgeselde olmalıydı.

Sadece CHP’li belediye başkanı Sefa Taşkın ve şimdiki başkan Mehmet Gönenç yer almış.
Belgeselin yarım saati gösterildi tamamı 1.5 saatmiş tamamını izleyebilirsem kesin bir fikre varma imkanım olacaktır ama fotoğraf ve dokümantasyon açısından biraz eksik ve aceleye getirilmiş gibi geldi bana.

Her neyse 82 yıl sonra bir kermes belgeselinin yapılması bile iyi bir şey başkanı tebrik etmek lazım. 

Dediğim gibi bir kermes daha geçti bu yıl panel ve tartışmalar amfi tiyatroların tadilatta olması nedeni ile yoktu.

Bergama belediyesi umarım gelecek yıl bu eksiklikleri de gözeterek daha dolu dolu bir program hazırlar.

RIDVAN KARAPEHLİVAN / BAKIRÇAY BÖLGE GAZETESİ