İstenmeyen tüylerinizden kalıcı şekilde kurtulmak istemez misiniz?

SAĞLIK KÖŞESİ

İstenmeyen tüyler, kadın veya erkek fark etmeksizin herkesin estetik ve hijyen açısından en büyük sorunların başında geliyor. İstenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmaksa çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu yöntemlerin başında gelen lazer epilasyon, kalıcı ve etkili sonuçlar sunması açısından oldukça sık kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Klinik ve hastane dahil birçok merkezde lazer epilasyon uygulaması yapılmasına karşın en sağlıklı ve doğru olanın steril bir ortamda yapılması olduğunu söyleyen Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Deniz Yardımcı, lazer epilasyon hakkında merak edilenleri anlatıyor: 



Koyu renk kıllar işlemi kolaylaştırıyor

Lazer epilasyon; tek dalga boyundaki ışınlar yardımıyla vücuttan istenmeyen kılların uzaklaştırılmasıdır. Milisaniyelik atışlarla uygulanan lazer ışını, kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilerek çevre dokuya zarar vermeden kıl köküne ulaşır. Hedef, kıl kökünde bulunan renk veren hücrelerdir. Bu yüzden kıllar ne kadar kalın ve koyu renk ise başarı o kadar artar. Lazerler beyaz ve sarı tüylere etki etmezler. Bu nedenle kadınlarda yüz ve kol bölgesinde diğer bölgelere göre daha geç cevap verir.

Farklı yöntemleri var…
Yüz, bacaklar, koltuk altı ve bikini bölgesindeki istenmeyen tüylere çözüm isteniyorsa lazer epilasyon düşünülmelidir. Lazer kıl kökündeki renk veren hücreleri etkileyerek kılları yakar ve yok eder. Bu uygulama 1990’larda başlamış, giderek daha acısız ve daha hızlı hale gelmiştir. Lazer epilasyonda kullanılan farklı lazer cihazları vardır.
En bilinen ve en çok kullanılanlar Alexandirite ve Diode lazerdir. Bunların dışında Ruby ve ND yağ lazerler kullanılır. Alexandirite cildin altındaki kıl köklerine yoğun bir şekilde etki eder. Oldukça hızlıdır, geniş alanlara kısa sürede uygulama sağlar(erkeklerde sırt gibi). Diode ise daha uzun bir dalga boyuna sahiptir. Bu yüzden koyu ve bronz ciltlerde uygulanabilir. İncelmiş kıllarda daha çok etkilidir. Lazerle birlikte darbe ışık teknolojisi de (IPL) epilasyonda kullanılır. Aynı lazer gibidir fakat lazer enerjisi yerine ışık enerjisi kullanılır.

Başarı oranı oldukça yüksek!
Lazer epilasyonda ortalama seans süresi 6-8 arasıdır. Bunda da başarı %80-90 oranındadır. Lazer epilasyon 16 yaştan itibaren uygulanabilir. Tüylenme erkek tipi ise, adet düzensizliği varsa öncesinde mutlaka hormonal tetkikler yapılmalıdır.
Ayrıca lazer herkes için uygun olmayabilir. Çok koyu ciltler için uygun değildir. Çünkü lazer enerjisi cilt tarafından daha çok emilir yan etki riski artar. Çok açık renk tüyleri olanlarda aynı şekilde tam etki görülmeyebilir. En uygun kişiler açık renkli, koyu renkte tüylü kişilerdir.

Profesyonel kişilerden destek alın
Lazer epilasyon orta derecede acı veren bir işlemdir. Hassas kişiler uygulamadan 60 dakika önce lokal anestezili bir krem kullanabilirler. Uygulamadan sonra 2-3 gün güneşten uzak durulmalıdır. Lazer epilasyon hijyenik bir ortamda, hekim kontrolünde, ehil kişiler tarafından uygulanmalıdır. Bu durumda herhangi bir yan etki görülmesi riski azalır. 
Uygulama sonrası bazı komplikasyonların oluşması normaldir. Bunlar;
·       Ağrı, 
·       Şişlik, 
·       Kızarıklık,
·       Kabuk bağlama,
·       Yanma hissi,
·       Cilt lekeleri gibi yan etkiler oluşabilir. 

Nadiren ciltte solma veya yanıklar olabilir. Hormonal düzensizlikler, güneşe duyarlılığa sebep olan ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı, cilde uygulanan krem, parfüm gibi ürünler yan etki riskini arttırır. Bu yüzden işlemden önce bu bilgiler verilmelidir. Yukarıdaki şartlara uyulduğu sürece lazer epilasyon hasta için memnun edici bir uygulamadır.

www.avrasyahospital.com.tr