Foça'da Bir Zamanlar Siyaset: İlçe Başkanlığının Önemi
İlçe Başkanlığı Neden Çok Önemlidir?
12 Eylül darbesiyle CHP önce yasaklandı, hemen ardından da mal varlıklarına el konuldu ve parti kapatıldı.
Yaklaşık üç yıl sonra, 1983’te CHP’nin temelini oluşturan Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) Foça’da ilçe teşkilatı kuruldu. Ben de “kurucu üye” olarak partide yerimi aldım.
Geride bıraktığımız kırk yılın farklı zaman dilimlerinde parti yönetim kurullarında üye, ilçe başkan yardımcılığı, ilçe başkanlığı ve iki dönem meclis üyeliği görevlerinde bulundum.
Parti Ahlakı ve Disiplini ile Başarıya Giden Yol
Özellikle tüm kurucu arkadaşlarımla birlikte parti ahlakı, parti disiplini ve tüzüğü doğrultusundaki çalışmaları heyecanla başlattık ve çok uzun yıllar sürdürdük.
Bir kere yenildik, sekiz kere kazandık. Bunun sebebi, en başta başlattığımız ve yıllardır sürdürdüğümüz liyakat esasına bağlı, parti ahlak ve disiplinine sadık, doğruluk ve çalışkanlık olmuştur.
İlk Yenilgi ve Başarılar
İlk yenilgimizi 1984 yerel yönetim (Belediye) seçimlerinde aldık. Çok üzüldük. Mehmet Söylemezoğlu, İsmet Üge ve ben, Belediye Meclisi'nde göreve başladık.
Altıya karşı üç üye olmamıza rağmen, gelenekler ve kurallar doğrultusunda parti grup toplantılarında alınan kararlara, belediye meclis görüşmeleri sırasında sıkı sıkıya uyduk.
Kimi zaman azınlıkta olmamıza rağmen, düzenli ve başarılı çalışmalarımızla iktidar meclis üyelerinden Uğur Ataklı, Halil Baltacı ve Recep Eser’in de desteklerini alarak, azınlıkta olmamıza rağmen encümen dahil tüm komisyonlara seçildik ve bu sayede ya güzel işlere imza attık ya da Foça’nın aleyhine olan bazı olumsuzlukları engelledik.
Parti Disiplini ve Başarı
İşte o yıllarda çalışkanlık, dürüstlük, azim, gayret ve her şeyden önce parti disiplininin gösterdiği yoldan yürümeyi, parti ahlakına uygun hareket etmeyi ve başarılı olmayı ilke edindik.
Foça’yı koruyarak, kollayarak, değerine değer katarak, ileriyi taşıyacağına inanmış bir ekibin yaptığı çalışmalar çoğu zaman güzel sonuçlar verdi.
Hatalar ve Gelişim
Hataların yapıldığı noktalarda, duyarlı olan parti yönetimi uyarısını ihmal etmedi. Hem uyardı hem de genişletilmiş grup toplantılarında kentimiz için önemli olan konu ve fasıllarda yol gösterici oldu.
Kırk yıllık süre zarfında elbette hataların da yapıldığı dönemler yaşadık. Sağlam taş temel, sağlam taş duvarın arasına tek tük de olsa kerpicin girdiği de oldu. Ama partinin sağlam yapısı, en kısa sürede kerpici taş ile değiştirmesini bildi.
Siyasette Sorumluluk ve Disiplin
Aslında siyaset içinde kişi, hangi kademede ya da görevde olursa olsun, parti disiplini ve ilke kuralları gereği kendini vatandaşa ve Foça’ya karşı sorumlu hissetmelidir.
Bu bağlamda bilinmelidir ki; ilçe yönetimi, yerel yönetimin üstünde çok saygın bir organdır. Bu organı zayıflatmayı hiçbir kimse aklından bile geçirmemelidir.
Hal böyleyken, yerel yönetimlere seçilmiş bazı başkanların ya da meclis üyelerinin bir bölümünün “ben her şeyi bilirim veya bildiklerim bana yeter” edasıyla parti ilçe yönetimlerini önemsemediği görülmüştür.
Onlar için “son” hiçbir zaman iyi olmamış, çoğu kez onlar siyasette hüsrana uğramışlardır.
Hal böyleyken, gelelim şimdi “nitelikli siyasetin” ihtiyaç duyduğu parti ilçe başkanı ve yönetiminin nasıl olacağına...
Nasıl Bir Başkan ve Nasıl Yönetim Olmalı?
Bu doğrultuda, önümüzdeki günlerde delegeler, Foça’da ilçe başkanını ve yönetim kurulu üyelerini seçecekler.
Bu bağlamda, seçecekleri başta başkanlık yapmak isteyen adaylarda ve yönetim kurulu üye adaylarında aşağıdaki özelliklerin olmasını Foça için, Foça halkı için ve Türkiye için çok önemsiyorum:
Başkan ve Yönetimde Olması Gereken Özellikler
1- İçi dışı, fikri zikri bir olmalıdır.2- Samimi, açık yürekli, açık sözlü, güven veren ve itibar sahibi olmalıdır.
3- İnsan ilişkilerinde kuvvetli olmalı. Onları dinleyen, anlayan, sorunlarını önemseyen ve çözmeye odaklı davranmalıdır.
4- İnsanları sevgi ve saygıyla kucaklayarak, herkesin derdine derman olmaya çalışacak donanımda olmalıdır.
5- İlçemiz içinde yaşayan emekliler, mübadil aileleri, askeri personel ve aileleri, emekçiler, balıkçılar, turizmciler ve entelektüeller gibi daha pek çok kesimden oluşan insan dokusundan dolayı siyaseti ve diyaloğu iyi biliyor, iyi analiz ediyor ve iyi sonuç çıkarıyor olmalıdır.
6- Siyasette ülke gündemini takip eden ve Foça’da genel siyasete uyumlu çalışmalı, Foça’mızın ve ülkemizin geleceği için sıkça ve halkla birlikte olmalı ve halktan gelecek önerileri ilgili yerlere ulaştıracak azim, istek ve gayrette olmalıdır.
7- Fedakârlık ve düzenli çalışma gerektiren parti ilçe başkanlığını yürütürken, yönetim kurulu üyeleri ile gerekli iletişimi, uyumluluğu, birlikte çalışma kriterlerini oluşturmalı ve başarıya giden yolda devamlılığı sağlayabilmelidir.
8- Bazı dış mihraklar tarafından desteklenen ve 101 yıllık Cumhuriyet değerlerimize karşı bir çaba yürütülmektedir. İlçe başkanı ve parti yönetimi ilçemiz halkına ve yakın çevresine dokunarak durumu anlatmalıdır. Bunu yaparken, gerekli çareler için halkla birlikte politikalar üretmelidir.
9- İlçenin geleceği için kentin sorunlarını bilen ya da öğrenmeye meyilli olan, tespit ettiği sorunları halktan destek alarak çözüm yollarını araştıran, “ben değil biz” felsefesini gözeten anlayış içinde olmalıdır.
10- Başta mülki amirlik ve belediye yönetimi olmak üzere, diğer kamu kurumları, dernek ve vakıflarla fevkalade iyi ilişkiler kurmalı ve buradan çıkışla ilçe ve ülke menfaatleri adına siyaset yapmaya muktedir olmalıdır.
11- Elbette bu maddeleri çoğaltmak mümkündür. O da seçilecek parti ilçe başkanının ve parti ilçe yönetiminin ilk görevlerinden biri olmalıdır.
Foça, 15.12.2024
Sebahattin Karaca