Türk turizmini besleyen kanallar tıkanmaya devam ediyor!

SEBAHATTİN KARACA

AVRUPA ÜLKELERİ 'KENDİ BEKALARI İÇİN' SOSYAL HAYATA KİLİT VURDU
Avrupa’da, Aralık’ta beklenen Koronavirüs’ün 2. dalgası, Ekim ayının başından itibaren göz göre göre geldi ve Avrupa’nın bağrına çöktü.

Rusya’yı da kapsayacak şekilde irili ufaklı Avrupa’nın tüm ülkeleri, günlük vaka sayılarında görülen artışlar, hastanelerdeki yoğun bakım kapasitelerinin % 90’lara yükselmesi ve ölümlerin hızla artmasıyla birlikte acilen yeni tedbirler aldı.

Alınan Tedbirler ve Yasaklamalar ise Sosyal Hayata Kilit Vurdu 
Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan gerçekler ve kaygılar hep aynıydı.

Yeni tedbirler, kısıtlamalar ya da doğrudan yasaklar hatta beraberinde de gelen para cezaları olmazsa eğer, daha Kasım ayı sonunda hastaneler tıklım tıklım dolacak; tedavi ve yoğun bakım üniteleri lime lime dökülecekti.

İşin uzmanlarına göre memleketlerinin bekası için, zaman kaybetmeden acilen önlemlerin alınması gerekiyordu. 

Bu bağlamda Avrupa birliği her kafadan çıkan farklı sesleri ve farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve belli bir standardın sağlamasını temin için “sağlık birliği” kurulmasını kararlaştırdı.

Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda her ülke kendi imkanları çerçevesinde olan önlem aldı. Yasak koydu. Kısıtlamalar getirdi. Alınan tedbirler ve yasaklamalar ise sosyal hayata kilit vurdu. Bu zor ve kötü sürecin tek tesellisi, açıklanan yardım ve teşvik paketleriydi. 

Bu bağlamda işin ekonomi boyutunu göğüsleme imkanına sahip olan başta Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya ve İskandinav ülkeleri başka bir tabirle Avrupa ekonomisinin 1. Liginde yer alanlar, sorunların daha fazla büyümemesi, ekonominin daha fazla çökmemesi, istihdamın korunması, işsizliğin tırmanmaması, en önemlisi ölümlerin artmaması, kısaca “ülkelerinin bekası” için kararlılıklarını gösterdi. 

Ağızda Golf Topu ile Yaşamak 
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, eyalet başkanları ile yaptığı toplantıda yürürlükteki önlemlerden ve sonuçlarından memnun olmadığı belirterek, son 7 günde 100 bin nüfus başına vaka sayısının 50’yi aştığı il ve ilçelerde tedbirlerin sıkılaştırılmasını savundu.

Merkel, Almanya’da başta vatandaşları olmak üzere, ülke içinde yaşayan herkese seslenerek şöyle dedi; “İkinci salgında yükselen vakalar, bizi üst sınıra taşıdı. Endişe verici olmaya başladı. Bunu durdurmak ve kontrol edilir seviyede tutmak durumundayız.

Ülkemizin geleceğini tehdit eden Covid-19’a karşı başarılı olmak ve bunun için gerekirse ağzımızda golf topu ile yaşamayı öğrenmek zorundayız. “Biliyorum kolay olmayacak. Biz milletçe çok daha büyük sorunların altından kalktık ve şükürler olsun bu günlere geldik. Şimdi ise gün, birlik beraberlik içinde dayanışma günüdür. Sizden hükümet olarak isteğimiz tek şey tedbirlere, düzenlemelere ve yasalara riayet etmenizdir. Biz ise, tedbirlerden dolayı işini kaybedenlere, iş yerini kapatanlara karşılıksız olmak üzere yardımları sürdüreceğiz”

Tüm mağdurlarımızın en başta ekonomik açıdan olmak üzere her yönden maddi ve manevi yanında olacağız. Ülkemizi ve kimseyi zor durumda bırakmamak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız” dedi ve yeni tedbirleri, düzenlemeleri açıkladı.

Alınan önlemlere göre;
Yeme içme ve eğlence yerleri saat 23.00’de itibaren kapatılacak. Hiçbir şekilde içki servisi veya satışı olmayacak.

Riskli bölgelerde maske takma mecburiyeti getirilecek ve çerçevesi genişletilecek.

Özel eğlenceler en fazla 10 kişinin katılımı ile sınırlandırılacak. 

Sadece iki hane halkı birbirini ziyaret edebilecek.

Açık alanda da en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek.

Alınan tedbirlere karşı pek çok şehirde “özgürlüklerimizi kısıtlayamazsınız” protestoları başladı. Buna rağmen hükümet kararlılığından vaz geçmiyor.

Benzer tedbirleri her türden karşı protestolara rağmen Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda ve İngiltere’de devreye soktu.  

Belarus ise bir adım daha ileri gitti. Koronavirüs salgınıyla mücadele için kendi vatandaşlarını da kapsayacak şekilde  kara sınırlarını kapattı. Devlet Başkanı Lukaşenko, Belarus’un pasaportlarına bakılmaksızın kimseyi hudutlardan kabul etmeyeceğini açıkladı.

Bu arada Alman Hükümeti artan vakalarını gerekçe göstererek Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısında güncelleme yaptı. Buna göre daha önce seyahat uyarısından muaf tutulan Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya da

9 Kasım'dan itibaren seyahat uyarısı kapsamına aldı. 

Bununla da yetinmeyen Almanya, kendi vatandaşları dahil olmak üzere, oturma ve çalışma izinleri olanlara da ülkeye girmeden 10 gün önce İçişleri Bakanlığının hazırladığı internet sitesine girmelerini ve beyanda bulunmalarını istiyor.

Öte yandan Türkiye’den Almanya’ya seyahat edenlerin ise Almanya’ya varışlarından önceki son 48 ise saat içinde Türkiye’de COVID-19 testi yaptırma ve negatif olduğunu kanıtlama zorunluğu devam etmektedir."

Singapur’da Türkiye’ye yönelik benzer bir uygulama başlatırken, Rusya ise, yurt dışından Korona virüse yakalanarak gelenlerin % 90’ının Türkiye’den dönenlerde görüldüğünü, bu nedenle yakın tarihte charter uçak seferlerinin kaldırılması için Ankara ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdiler. 

Hal böyle devam ederse, işler iyiden iyiye zorlaşacak. Zorlaşacak çünkü, bu satırları yazarken bizde de an itibariyle Sağlık Bakanımız son 24 saatte hasta sayısında ki artışın 3000’e ulaştığını, sağlık görevlilerinin yükünün arttığını açıkladı. Ardından “Tedbirlere uyulmazsa çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bu bakımdan kurallara, alınan tedbirlere uymak her vatandaşımızın yurttaşlık görevidir” dedi.

Türk Turizmini besleyen kanallar tıkanmaya devam ediyor. Kıssadan hisse, şayet önümüzdeki kış aylarında aşı bulunmaz ve dünya bu salgından kurtulmaz ise görülen O’ki, Türk Turizmi için 2021 yılı da maalesef kayıp yıl olacak. 

Allah en başta ülkemizi ve dünya’yı önce Koronadan sonra daha beterinden korusun.

Sebahattin Karaca
sebahattinkaraca35@hotmail.com

www.sebahattinkaraca.com


Almanya'da korona vakalarında korkutan artış...

Singapur 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in basın toplantısı...


Frankfurt Havalimanı

Charter uçuş

Belçika - Almanya dayanışması...