7. Boğaziçi Film Festivali Ulusal Yarışma'da Geniş Bir Yelpaze Var!
Bu sene 18-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 7. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Metraj Film Yarışması, çarpıcı vicdan hikayelerinden, sanatın iyileştirici gücüne dek farklı temalarda filmleri seyircileriyle buluşturacak. Deneyimli yönetmenlerden, yeni soluklara, bu yıl 9 sinemacının yapımlarını seyircilerle buluşturacak olan festival kapsamında Dilsiz, Kapan ve Kızım Gibi Kokuyorsun filmleri Türkiye Prömiyerlerini, Karınca filmi ise Dünya Prömiyerini gerçekleştirecek.
Burak Çevik – Aidiyet/Belonging - 73'
İlk uzun metraj filmi Tuzdan Kaide ile övgü toplayan Burak Çevik'in dünya prömiyerini 69. Berlin Film Festivali'nde yapan Aidiyet filmi, gerçek bir hikayeden uyarlanıyor. Open City Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ödülünü kazanan film, 2003 yılında öldürülen 55 yaşındaki bir kadının cinayetini ele alıyor. Eylül Su Sapan ve Çağlar Yalçınkaya’nın başrollerini üstlendiği film, öldürülen kadının cinayetini planlayan öz kızı ve onun erkek arkadaşının ilk tanıştıkları geceye odaklanıyor.
Semih Kaplanoğlu - Bağlılık -Aslı - 133’
Önümüzdeki yıl Oscar yarışında En İyi Yabancı Dilde Film dalı için Türkiye’nin adayı olan Bağlılık – Aslı, annelik olgusunu odak noktasına yerleştiriyor. Doğum izninin ardından işe geri dönmeye çalışan Aslı ve hayatındaki çalkantıların arasında sürüklenen bebek bakıcısı anne Gülnihal, hayatlarındaki derin farklılıklara rağmen bir araya geliyor ve bu durum Aslı'nın kaçtığı gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalmasına neden oluyor. Yönetmenliğini ve senaryosunu Buğday’ın tanınan yönetmeni Semih Kaplanoğlu’nun üstlendiği filmin başrolünde Kübra Kip ve Ece Yücel yer alıyor.
Murat Pay – Dilsiz - 95'
Belgeselci Murat Pay’ın ilk uzun metraj kurmacası olan Dilsiz, kapalı dünyasında kısılıp kalmış olan Sami’nin hikayesini ve hayatının sanatla nasıl değiştiğini gösteriyor. Duvar ressamlığı ile sürdürdüğü hayatı, kendisine miras kalan hat malzemeleri ile değişiyor ve Sami sanatın iyileştirici gücünü keşfediyor. Hat sanatını öğrenmek için zorlu bir hattat ustasından eğitim almaya başlayan Sami için, bu süreç hafızası ile yüzleşmek zorunda kaldığı zorlu bir mücadele haline gelecektir. Başrollerine Ozan Çelik ve Mim Kemal Öke’nin yer aldığı film, sanata, aşka ve değişen hayatlara dair güçlü bir bakış açısı sunuyor.
Seyid Çolak – Kapan - 83'
Kısa filmi Serender’in ardından ilk uzun metrajına imza atan Seyid Çolak’ın yönetmenliğindeki Kapan, Beyşehir Gölü’ndeki Mada adasında yaşayan beş balıkçının dram, korku ve paranoyanın iç içe geçtiği hikayesini anlatıyor. Aralarından birinin sebepsizce ortadan kaybolması ile yaşadıkları gerilim, vahşi bir kurdun gizemli ortaya çıkışı ve yaşam alanlarını işgal etmeye başlamasıyla birlikte zirve noktasına taşınır. Başrollerini Onur Dilber, Serkan Altıntaş, Münibe Millet ve Yasemin Girgin’in üstlendiği film, kişisel yaralar, korkular ve her insanın içinde “vahşi hayvan”a dair uyarı niteliğinde...
Nazif Tunç – Karınca – 114’
Nazif Tunç’un yönetmenliğini üstlendiği Karınca filmi, acılı bir vicdan muhasebesini takip ediyor. Nakliye kamyonunda uzun yol şoförü olan Şemsi’nin dağ yolunda karşısına çıkan genç Fidan’ı iyilik yapmak için İstanbul’a kadar getirmesi, hiç ummadığı sonuçlara sebebiyet verecektir. Canlı bomba eyleminde kullanılmak üzere terör örgütü tarafından ayartılan Fidan’ın İstanbul’a gelişinden sorumlu hisseden Şemsi, kendi ruhunu, Fidan’ı ve zarar görebilecek insanları kurtarmak için zamana karşı bir yarışa girer. Kefaret yolunda geçen bu mücadeleli yolculukta başrolleri Halit Karaata ve Hacer Kızılhan üstleniyor.
Olgun Özdemir - Kızım Gibi Kokuyorsun - 103'
Mor Ufuklar ve Vicdan Ağacı filmleriyle beğeni toplayan yönetmen Olgun Özdemir’in imzasını taşıyan Kızım Gibi Kokuyorsun, 2016’daki Nice terör saldırısıyla hayatı değişen bir kadını odağına alıyor. Saldırıda anne babasını, kocasını ve üç yaşındaki kızını kaybeden Beatrice, babasının vasiyeti üzerine, ailesinin cenazesini yıllar önce göç ettiklleri Antakya Vakıflı Ermeni köyüne götürür. Beatrice, burada kendisi gibi örgütten mustarip olan Suriyeli Hevi ve tatil için ülkesine gelen İbrahim ile tanışır. Farklı geçmişlere sahip üçlü, birbirlerinin hayatlarına hiç tahmin etmedikleri biçimlerde dokunacaktır. Başrollerini Clemence Verniau, Çağlar Ertuğrul ve Yılşen Özdemir’in üstlendiği film, yalın ve dokunaklı bir insan hikayesi.
Eylem Kaftan - Kovan - 93'
Almanya’da yaşayan Ayşe’nin kendini keşfetme yolculuğu takip eden Kovan, Eylem Kaftan’ın imzasını taşıyor. Annesinin hastalık haberini almasıyla memleketi Artvin’e geri dönen genç kadın, geride bıraktığı hayatın ağırlığıyla yüzleşmek zorundadır. Annesi vasiyeti olarak Ayşe’ye, ona da kendi annesinden yadigar kalan arılığı bırakır. Almanya’da kurmaya çalıştığı hayattan apayrı bir yola sürüklenen Ayşe için doğa ile bütünleşme ve kendini kabullenme süreci başlar. Yenilgilerin yeni kapılar açtığını hatırlatan Kovan’da başrolleri Meryem Üzerli, Feyyaz Duman ve Hakan Karsak üstleniyor.
Cenk Ertürk - Nuh Tepesi - 109'
Tribeca Film Festivali’nden En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleriyle dönen Nuh Tepesi, kısa filmleriyle tanınan Cenk Ertürk’ün ilk uzun metrajlı filmi. Orta yaş krizi yaşayan Ömer’in, bir yandan kendi sorunlarıyla boğuşurken bir yandan da yarım yüzyıl önce kendisinin ektiğini iddia ettiği, Nuh Tepesi’ndeki ağacın altına gömülmek isteyen babasının son dileğini yerine getirme çabasını izleyen film, ağacın Nuh Peygamber tarafından tarafından dikildiğine inanan ve bu yüzden defin işlemine izin vermeyen köylüler ile Ömer arasındaki mücadeleyi anlatıyor. Kimlik arayışı, aile bağları ve samimiyete dair güçlü bir hikaye sunan filmin başrollerinde A li Atay, Haluk Bilginer ve Hande Doğandemir yer alıyor.
Cihan Sağlam – Uzun Zaman Önce - 119'
İlk uzun metraj kurmacasına imza atan Cihan Sağlam’ın Uzun Zaman Önce filmi, kardeşlik, vicdan, şüphe ve yalnızlık temalarını bir dram-gerilimde bir araya getiriyor. Mesafeli olduğu eşinin onu aldattığından şüphenen Ahmet’in, kasabaya yeni gelen gizemli bir yabancıdan şüphelenmeye başlaması ve kardeşi Mehmet ile birlikte bir cinayet planına girişmesi üzerinden şekillenen film, gizli aile sırlarının ortaya çıkışı, bağlılıkların kopması ve kana bulanan vicdanların hikayesini anlatıyor. Filmin başrollerini ise Onur Dikmen, Serdar Orçin ve Nihan Dengiz Okutucu paylaşıyor.
Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü kazanacak. Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanı olduğu ve oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.
Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse tam bilet-ler 12:00, 14:00 ve 16:30 seansları için 10 TL, 19:30 ve 21:30 seansları için ise 15 TL olarak satışa sunulacak. Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak. Ayrıca festival takipçileri filmler hakkında detaylı bilgiler ile tüm sinema salonlarındaki gösterimleri ve etkinlikleri günlük olarak festivalin yenilenen bogazicifilmfestivalicom internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.
Gösterimlerin Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında gerçekleştirileceği 7. Boğaziçi Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Kurumsal İş Ortağı TRT, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı ve Kurumsal İletişim Ortağı Türk Medya’nın destekleriyle gerçekleşiyor.