"Altı üstü masal canım," deyip geçmeyin!..

SERBEST KÜRSÜ

Kim demiş niye demiş, bu masalı kim dinlemiş?

Edebiyatımızın yaşayan çınarlarından Ayla Çınaroğlu’nun kaleminden, geleneksel masal öğelerini ustalıkla kullanan, günümüz yaşamına ayna tutan çok renkli bir masal seçkisi…

Ayla Çınaroğlu’nun sihirli dizeleri, Mustafa Delioğlu’nun çizgi ve renkleriyle tadına doyulmaz bir anlatı şöleni sunan Altı Masal Üstü Masal, ikilinin daha önce ayrı kitaplar halinde okurla buluşan altı bağımsız ve özgün masalını tek bir kitapta buluşturuyor. 

Dokuz yaş ve üzeri masalseverleri, geleneksellikten evrenselliğe uzanan gizemli bir masal evrenine konuk eden bu sürükleyici kitap; zaman zaman içinde, düşün gerçeğe karıştığı olağanüstü bir dünya resmediyor. 

Özenli dili ve etkileyici üslubuyla türünün en nitelikli yapıtları arasında gösterilebilecek Altı Masal Üstü Masal, etik ve insani değerlere yaptığı güncel göndermelerle okurunu uzun uzun düşündürüyor. 

“Masal bu ya, bir zamanlar bir sihirbaz varmış. Her parmağında bin beceri, her sözcüğünde bir sihir... O sahneye çıktı mı hayretle açılırmış gözler, tutulurmuş diller, ses soluk kesilirmiş.” 

“Altı üstü masal canım,” deyip geçmeyin,

Düş ekmeden sakın ola niyet biçmeyin.

Gelin masalımıza kulak verip, şerre düşmeyin,

Siz siz olun “var”ın “yok”tan doğduğu masallardan şaşmayın!

Ayla Çınaroğlu kimdir?

1939 yılında Ankara’da doğan Ayla Çınaroğlu, 1961 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar Bölümü’nü tamamlayarak grafiker olarak çalışmaya başladı. 1972’den bu yana çocuklar için yazmaya ve kitaplarının bir bölümünü resimlemeye devam eden Çınaroğlu’nun öyküleri ve şiirleri birçok çocuk dergisinde yayımlandı; yazar ve çizer kimliğiyle yurt dışı yayın organlarında da adını duyurdu. Eserlerine Türkçe ders kitaplarında da yer verilen Çınaroğlu’nun yazdığı oyunlardan bazıları Devlet Tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatroları repertuvarlarına alındı. Ayla Çınaroğlu, 2006 yılında ÇGYD (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği) önerisi ile IBBY (International Board on Books for Young People) Yazın Onur Listesi’nde (Certificate of Honour for Writing) yer aldı. 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde adına özel bir sempozyum düzenlenen Çınaroğlu, 2008 yılında ÇGYD tarafından IBBY Andersen Ödülü Türkiye adayı olarak gösterildi.