Çevreyi korumak için gündelik hayatta yapabileceğimiz 7 şey
Gündelik hayatta çevreyi korumak için yapabileceğiniz 7 şey
Gündelik hayatta yapabileceğimiz küçük değişiklikler, atabileceğimiz bazı küçük adımlar çevreyi koruma konusunda büyük etkiler yaratabiliyor. Birçok ülkede ve Türkiye'de yaşanan yangınlar, seller, artan sıcaklıklar, denizlerin kirlenmesi gibi durumlar çevremizi her zamankinden fazla korumamız, sahip çıkmamız gerektiğini bizlere gösteriyor.
Çevreyi korumanın doğayı ve dünyayı da korumak olduğuna dikkat çeken Generali Sigorta, çevreyi korumak için gündelik hayatta yapabileceğimiz 7 basit adımı paylaştı.
Milyarlarca litre temiz suyun boşa gitmesini durdurunAraştırmalara göre diş fırçalarken açık bırakılan her bir musluk, 10-12 litreye kadar temiz içme suyunun boşa gitmesine sebep olmaktadır. Dişleri fırçalarken musluğu kapatmak gibi minik bir farkındalık, dünya genelinde yılda milyarlarca litre temiz suyun boşa gitmesini engelleyecektir.
Taşıtlardan kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçin
Ev ve iş yeri yakın mesafede olan kişilerin araba kullanmak yerine yürümeleri, son dönemlerde sıkça dile getirilen önerilerden biri durumunda. Uzak mesafeler için toplu taşıma araçlarından daha fazla faydalanmak, birbirine yakın oturan iş arkadaşlarının tek araç ile birlikte işyerine yol almaları gibi seçenekler ise, çevreyi korumak adına kolaylıkla uygulanabilecek diğer önlemler arasında yer alıyor.Boşa giden enerjiye dur deyin
Bilgisayar gibi elektronik eşyaları uyku konumuna almak yerine tamamen kapatmak, ofislerde ve evlerde kullanılan çay ve kahve makinelerini sürekli açık bırakmamak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak, enerji sarfiyatı düşük olan beyaz eşyaları tercih etmek, hem enerjinin boşa gitmesini durdurmak hem de çevreyi korumak adına atılabilecek basit ama önemli adımlardır.Daha az kağıt kullanın
Pandemi ile birlikte evlere ve ofislere verilen yemek siparişi oranı artış gösterdi. Eve veya ofise yemek siparişi verildiğinde plastik çatal-bıçak istemeyerek, yazıcıdan çıktı alırken kağıtların arka yüzlerini de değerlendirerek ve kağıt bardak kullanmayarak ağaçları ve çevreyi korumak mümkündür.
Plastik kullanımını sınırlandırın
Günlük yaşamda pratik bir kullanıma sahip olan plastikler doğada kolay dönüşüm döngüsüne girmedikleri için çevre kirliliğine yol açıyor. Bu durumun önüne geçmek için; plastik torbalar yerine bez torbalar veya sepetler kullanmak, suyu plastik şişeden içmek yerine cam şişeler kullanarak tüketmek, plastik eşyaları direkt çöp kutusuna atmak yerine eve ya da işyerine yakın bir geri dönüşüm kutusuna atmak gibi basit adımlarla, plastiğin çevreye verdiği zararları azaltmak mümkündür.
Atıkları ayrıştırın
Geri dönüşüm evde başlar. Evde geri dönüşüm denildiğinde ise çöplerin ayrıştırılması akla gelen ilk şeydir. Buna rağmen halen çöp ayrıştırmada bilinçli davranılmamakta, bu hassas konu önemsenmemektedir. Cam, plastik, metal, kağıt ve kimyasal atıkları evde ayrıştırmak ve geri dönüşüm kutularına atmak, çevreyi korumak adına kolayca uygulanabilecek bir diğer yöntemdir.
Atık yağları lavabolara dökmeyin
Ülkemizde her yıl yüzbinlerce ton atık yağ ve kimyasal madde doğaya bırakılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, lavabolara dökülen her 1 litre atık yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Kimyasalların çevreye verdiği zararın önüne geçmek için ise, evde mümkün olduğunca kimyasal temizleyiciler yerine karbonat, beyaz sirke gibi doğal temizlik malzemeleri tercih edilmelidir.