Covid'den sonra yaşam var mı?
CO-Corona, Vİ-Virus, D-Disease (Hastalık), 19 (2019) kısaca COVID-19. dünya olarak ne zaman geçeceği belli olmayan üzerinde sürekli konuşulan bir pandeminin şimdiki versiyonunun adı. Akıllardaki ilk sorular; teknoloji ve bilim bu kadar ilerlemişken biz neden minicik bir virüs ile baş edemedik, versiyon güncellemeleri olacak mı yani Covid-20, Covid-21, Covid-X gelecek mi, bu belirsiz süreç ne kadar daha sürecek ve sonucunda bizi neler bekliyor?
Wesida Yayın Grubu dergilerinden Asklepion Life yeni sayısı için bu sorunun cevabını araştırdı. Dergi yazarlarından İbrahim Devecioğlu Skype üzerinden Georgia Üniversitesi’nde Moleküler Tıp ve İmmünoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ebru Karpuzoğlu’yla konuştu.
Ebru Karpuzoğlu ODTÜ Moleküler Biyolojik Bilimler Bölümü’nden mezun olduktan sonra Akdeniz Üniversitesi’nde Biyoteknoloji ve Moleküler Tıp üzerine Master ve Virginia Polytechnic Institute ve State University’de Immünoloji ve Moleküler Tıp üzerine doktora yaptı. Akdeniz Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, ODTÜ, University of Georgia, Emory University gibi üniversiteler yanı sıra DoD, NIEHS, NIH gibi bilimsel uluslararasi kurumlar ile birlikte çalıştı. Östrojen ve östrojenik kimyasalların sağlıklı, enflammatuar, otoimmun sistemine etkisi konusunda 1500’ün üzerinde fazla atıf almış uluslararası bilimsel çalışması var. Ayrıca immün yetersizlik, immün yanıtlama, endokrin bozucuların immün sistemine etkisi, probiotikler, malaria konularında da çalışmaları bulunuyor. American Association of Immunologists, Endocrine Society ve Organization for Study of Sex Differences (OSSD) asil üyesi.
Karpuzoğlu çok merak edilen soruya şöyle cevap verdi:” Ne yazık ki genel olarak dünyada yaz mevsiminin de gelmesiyle bir rahatlama var. Covid-19’da hiçbir rahatlama, enfeksiyon gücünde azalma gibi hiçbir şey yok. Aynı hızla ve aynı güçle enfekte etmeye ve öldürmeye devam ediyor. İkinci dalgaya Amerika’da birçok eyalet girdi bile. Türkiye’de bu rahatlık devam ederse, maskeler takılmaz, tatillere gidilip sanki virüs yokmuş gibi davranılırsa ne yazık ki bizde de ikinci dalga çok daha güçlü şekilde gelecek. COVID-19’un bir pandemi olduğunu ve dünyanın her yerinde görüldüğünü unutmamamız gerekiyor. Bu önemli çünkü bu yeni virüse karşı daha önce kazandığımız bir bağışıklığımız yok ve böylece bütün dünyaya yayılıyor. Covid sonrası nasıl bir yaşam olacağını yaşayarak göreceğiz”
Karpuzoğlu röportajının tamamını Asklepion Life Ağustos sayısında ya da wwwwesidamedyacom sitesinde okuyabilirsiniz.