Dijital Ruh: insan ve teknoloji arasındaki yaratıcı ortaklık

SERBEST KÜRSÜ

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan Dijital Ruh: İnsan ve Teknoloji Arasındaki Yaratıcı Ortaklık isimli kitap raflardaki yerini aldı. Bilim kategorisinde yayımlanan kitap, Berkeley Üniversitesi Profesörü Edward Ashford Lee tarafından kaleme alındı, Avni Uysal ve Gizem Uysal tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Dijital Ruh: İnsan ve Teknoloji Arasındaki Yaratıcı Ortaklık isimli kitap Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlandı. Bilim kategorisinde kitapseverlerin beğenisine sunulan kitap, Berkeley Üniversitesi Profesörü Edward Ashford Lee tarafından kaleme alındı, Avni Uysal ve Gizem Uysal tarafından Türkçeye çevrildi.

Kitap, teknolojinin insan hayatına girmesinin ardından oluşan farklı fikirlerden yola çıkarak “Gerçekte teknoloji nedir?” sorusunun yanıtını arıyor. Kimilerinin teknolojinin her şeye hâkim olduğu gelecekten korktuğu, kimilerinin ise geleceğe olağanüstü bir coşkuyla yaklaştığı ve fiziksel dünyadaki her şeyin aslında tamamen dijital bir hesaplama olduğunu iddia ettiği bir karmaşada, “Teknoloji zaten var olan şeylerin keşfedilmesinden ibaret midir, yoksa buluşmalar mı var eder onu?” sorularını yanıtlamak için Platon’un felsefesine değiniyor.

Teknolojinin insanlar tarafından keşfedilen Platonik İdeallerden oluştuğu düşüncesi ile yaratıcı bir süreç olduğu düşüncesini karşı karşıya getiren kitap, “Teknoloji mevcut hızıyla zaman içinde insana üstün gelebilir mi?” sorusuyla insanlar ve makineler arasındaki rekabete odaklanıyor. Edward Ashford Lee, aslında böyle bir rekabet olmadığını, evrim sürecinden birlikte geçildiğini iddia ediyor. Bir yin ve yang dengesiyle teknoloji tarihinin en alt basamağından en üst basamağına doğru tırmanarak okura adeta bir teknoloji felsefesi sunuyor.

###

Künye Bilgisi:

Yazar: Edward Ashford Lee

Çevirenler: Avni Uysal - Gizem Uysal

Fiyat: 34 TL

ISBN: 978-605-7685-06-3

Barkod: 9786057685063

Ürün Sırası: 203

Ana Kategori: Bilim

Ebat: 13,5 x 20 cm

Sayfa Sayısı: 386

Kapak Türü: Karton Kapak

Koç Üniversitesi Yayınları Sertifika no: 18318

Koç Üniversitesi, Rumelifeneri Yolu 34450 Sarıyer-İstanbul +902123381000

 www.kocuniversitypress.com 

 www.kocuniversitesiyayinlari.com

Koç Üniversitesi Yayınları Hakkında: Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor.

Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.

Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.

Maddiyat dizisi Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

Tuhaf Etki dizisiyse adının da çağrıştırabileceği gibi Türkçenin, okunduğunda “tuhaf bir etki” bırakan ayrıksı metinlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Dizide daha önce yayımlanmış ama değeri bilinmemiş ya da unutulmuş kitapların yanı sıra, ilk kez yayımlanacak çalışmalar da yer alıyor.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor.

KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor.