Doğan Tekeli ile 60 Yılı Aşan Mimarlığı Üzerine
SALT Galata’da söyleşi
SALT Araştırma’nın Kalebodur desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğü Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi bağlamında hazırlanan programlar, Pelin Derviş’in 15 Ekim’de Tekeli’yle yapacağı söyleşiyle başlıyor...
Söyleşi: Pelin Derviş ve Doğan Tekeli
15 Ekim Salı, 19.00
SALT Galata, Oditoryum
SALT Araştırma, Kalebodur’un desteklediği Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları kapsamında, 2018 sonbaharından bu yana Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi’nin sınıflandırma ve dijitalleştirme süreçlerini yürütüyor. Arşivi erişime açma hazırlıkları çerçevesinde SALT Galata’da düzenlenecek bir dizi söyleşi ve sunumda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1952’de mezun olan Tekeli ve Sisa’nın iki yıl sonra “SİTE” adıyla kurduğu, hâlen Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı olarak varlığını sürdüren büronun üretimlerinin yakından incelenmesi amaçlanıyor.
Herkesin katılımına açık programların ilkinde, Tekeli ile mimarın yayın faaliyetlerine yaklaşık iki yıldır editöryel katkı sağlayan Pelin Derviş söyleşecek. 15 Ekim’de Oditoryum’da yer alacak programda, Tekeli’nin mimarlık ve kent algısının, daha iyi yaşam alanları oluşturma tutkusunun temeli ve gelişimi irdelenecek. Derviş’in “kişisel bellek taraması veya haritalama denemesi” olarak tanımladığı bir seyirde, mimarın 60 yılı aşkın meslek hayatında proje geliştirmeden mimarlık yazınını desteklemeye ve meslek örgütlenmeleri, kültür kurumları ve akademik ortamın niteliğini yükseltmeye uzanan üretim, gayret ve girişimleri konuşulacak. Neredeyse bir yüzyıla yayılan deneyimleri üzerinden Tekeli’nin kurduğu çalışma ortamları, kullandığı araç ve yöntemler, bunların birbirine ve daha büyük çevrelere etkileriyle zaman içerisinde geçirdiği değişimler değerlendirilecek.
Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi programları, 23 Kasım’da “1950’lerden 2000’lere Tekeli-Sisa Mimarlığı” konferansıyla devam edecek; Aralık ayında Tekeli’nin mimarlık yayıncılığına odaklı bir sunumla tamamlanacak. Gelecek programların ayrıntılı duyurusu saltonline.org ve SALT Online sosyal medya hesaplarında yapılacaktır.
Söyleşi dili Türkçe’dir.
SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, Kalebodur tarafından desteklenmektedir.
Doğan Tekeli
1929, Isparta doğumlu. 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi’nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. 1954’te Sami Sisa ile SİTE Mimarlık Bürosu’nu kurdu. 1956’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde asistanlık, 1957’de Mimarlar Odası Başkanlığı, 1961-1970 yıllarında İTÜ Maçka Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu Mimarlık Bölümü’nde proje dersi öğretmenliği yaptı. 1985-1987 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu’nda üye olarak bulundu. 1988’de Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Millî Komite Üyeliği’ne getirildi. Ağa Han Mimarlık Ödülleri kurumunda 1992’de jüri üyeliği, 1998’de jüri başkanlığı yaptı; 1993-1995 yıllarında aynı kurumun yönetim kurulunda yer aldı. 1998’den 2010’a İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nda yönetim kurulu üyesi ve başkan vekili olarak görev yaptı. 2006-2008 döneminde İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin başkanlığına seçildi.
1994’te Sami Sisa ile Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Büyük Ödülü’yle (Sinan Ödülü) ödüllendirilen Tekeli’ye, 2001’de İTÜ Senatosu tarafından mimarlık mesleğine yaptığı çok yönlü katkılar nedeniyle fahri doktora unvanı verildi. Tekeli, 2010’da Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin Onur Ödülü’ne, 2019’da Kepez Belediyesi ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi iş birliğiyle hazırlanan Uluslararası Mimarlık Ödülleri Turgut Cansever Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Sisa ile katıldığı mimari proje yarışmalarında 28 birincilik ödülü olmak üzere 60’tan fazla ödül kazandı; 120 kadarı uygulanmış 180 projeye imza attı.
Tekeli ve Sisa’nın proje ve yapılarını içeren 1975 ve 1994 tarihli iki monografisinden başka, Tekeli’nin meslek anılarını içeren Mimarlık Zor Sanat (2012) ve biyografisini içeren Çebiş Evi’nden Hisartepe’ye (2019) adlı kitapları Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Pelin Derviş
Bağımsız araştırmacı, mimar. Yoğun olarak 20. yüzyıldan bugüne Türkiye’de tasarım ve mimarlık üretiminin dokümantasyonu için çalışıyor; araştırmalarını yayın, sergi, panel ve benzeri etkinliklerle incelemeye sunuyor. Kurucularından olduğu SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne katkı vermeyi sürdüren Derviş, araştırma, kayıt altına alma ve paylaşmaya yönelik çalışmalarını çeşitli kurumlar, bağımsız mimar ve tasarımcılarla iş birliği içerisinde yürüttüğü projelerle hayata geçiriyor.