Dolunay Ayini, Dark İstanbul Yayınları'ndan çıktı

SERBEST KÜRSÜ

Yazar, arkeolog, gazeteci Özlem Ertan’ın İstanbul’un pagan dönemiyle bugününü, tanrıçalarla günümüz kadınlarını bir araya getirdiği üçüncü romanı Dolunay Ayini, Dark İstanbul Yayınları’ndan çıktı.

 Özlem Ertan Dolunay Ayini romanında, İstanbul tarihinde büyük önemi olan, antik çağda Emirgan’da, Kadıköy’de ve tarihî yarımadada tapınakları bulunan ay, cadılık ve yeraltı tanrıçası Hekate’ye farklı ve insani bir açıdan yaklaşıyor.

Dark İstanbul Yayınları’ndan çıkan fantastik türdeki Dolunay Ayini romanı, kitapçılarda ve online kitapçılarda okuyucularla buluşuyor.

Özlem Ertan’ın kaleminden, kitap hakkında…

ÖLÜLERİN ARASINDA, KIZILDENİZ’İ YARAN MUSA PEYGAMBER GİBİ İLERLİYORDU. 

Kayıpların gölgesinde acılı bir çocukluk geçiren Aydan’ın İzmir’deki evinden kaçıp İstanbul’a gelmesinin elbet nedeni vardı. Peki, kadim kentin sokaklarında rastladığı hayaletler ve rüyalarında dizginlerinden boşalan içgüdüleri ona ne anlatmaya çalışıyordu? Aydan’a kol kanat geren Ece Hanım’ın antik öyküleriyle İstanbul’da işlenen cinayetler arasında nasıl bir bağ vardı? Dolunay Ayini’nde, üç kadının birbiriyle kesişen öykülerini Yunan mitolojisinin, İstanbul’un Pagan tarihinin, tanrıçaların izin sürerek takip edecek ve bir genç kızın içindeki ilaheyi keşfetme sürecine tanık olacaksınız. “Aydan’ın sesini duyan köpekler, ona eşlik eden koro oldu ve hem melodiler hem de boa yılanının üstünde zıplayarak dans eden kızın yere vurduğu ayaklarıyla tuttuğu tempo, tapınağın belleğine, zamanları aşan bir ayinin anısı gibi kaydoldu. Şarkı bittiğinde kızın altında yılan değil, Işık Bey vardı ve adamın yeşil gözleri şehvetle parlıyordu.”

Özlem Ertan kimdir?

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü’nden mezun oldu. Âşık Kadınlar Denizhanesi ve Benim Güzel Ölülerim adlı romanlarıyla olumlu eleştiriler aldı. 

Korku, bilimkurgu ve fantazya türlerindeki öyküleri; Gölge, Yabani ve Lemur gibi dergilerde yayımlandı. Olimpos Öyküleri, Aşkın Karanlık Yüzü, Karanlık Yılbaşı Öyküleri ve Karanlıktaki Kadınlar adlı öykü derlemelerine öyküleriyle katıldı. Müzik temalı korku öykülerinden oluşan Hayalet Müzik derlemesinde hem konsept yaratıcısı ve proje yönetmeni hem de yazar olarak bulundu.  

Aynı zamanda gazeteci ve müzik yazarıdır. 2007’de Agos’ta başladığı gazetecilik hayatına Taraf Gazetesi’nde devam etti. 2010-2016 arasında “Operatik” ve “Hayalhane” adlı köşelerinde opera ve klasik müzik yazıları, K Dergi’de ise yazarlar ve bestecilerle ilgili denemeler kaleme aldı. Ayrıca gazetelerin kent ve kültür-sanat eklerinde editörlük, yazı işleri müdürlüğü yaptı. Şu an Evrensel Gazetesi ile The Voice of Travel Dergisi başta olmak üzere çeşitli basın organlarında klasik müzik, opera ve edebiyatla ilgili yazılar yazıyor, söyleşiler yapıyor. Yazarımız aynı zamanda Dark İstanbul Yayın Kurulu’nda görev almaktadır.



Yayınevinin notu
: Ay Tanrıçası, Yeraltının Hanımı Hekate, Anadolu tanrıçaları arasında hem korkulan hem de saygı duyulan ancak uzun zaman popüler olmayan bir tanrıçadır. Büyücülüğün anası Hekate günümüzde Lilith’in de önüne geçmiştir. Sinema ve çizgi roman dünyasının neredeyse en popüler kadın karakteridir. Dolunay Ayini, Hekate efsanesinin can alıcı detaylarından yola çıkılarak romanlaştırılsa da bu hikâyenin gerçekte yaşanıp yaşanmadığı okuyucunun kararına bırakılmıştır