Dünya Milenyum Kuşağı ile değişecek:Yıka yıka geliyorlar

SERBEST KÜRSÜ

KPMG'nin 'Teknoloji Sektöründe İnovasyon' araştırması, iş dünyasındaki yönetim katı ile onların ekibini oluşturan Milenyum Kuşağı arasındaki derin görüş farklılıklarını ortaya koydu. CEO'lar gelecek üç yılda dönüşüme yön verecek teknolojinin nesnelerin interneti ve robotik süreç otomasyonu olacağına inanıyor. Milenyum Kuşağı’nın ise liste başında yapay zeka var. ‘Dijital doğanlar’ 5G’siz gelecek düşünemiyor

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'nin hazırladığı 'Teknoloji Sektöründe İnovasyon' araştırması, birlikte çalışan iki kuşağın geleceğe bakış açısıyla ilgili çarpıcı farkı ortaya çıkardı. Şirketleri yönetenler ile iş hayatında yol almaya başlayan Milenyum Kuşağı gençlerinin teknoloji ve değişim anlayışı, iki kuşağın da önceliklerine ışık tutuyor.

Araştırmaya yüzde 76'sı C-Suite olmak üzere 740'ı aşkın firma yöneticisi ve Milenyum Kuşağından 600 genç katıldı. Araştırmada, gelecek üç yılda iş dönüşümü konusunda en fazla etkiye sahip teknoloji 'nesnelerin interneti' seçildi.

KPMG Türkiye'den Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, "Nesnelerin interneti teknolojisinin hayatımızdaki yeri bu sonucu doğruluyor. Giyilebilir sağlık izleme ürünlerinden akıllı ev ve şehirlere kadar her şey günümüzde bu teknolojiden faydalanıyor. Uluslararası Veri Şirketi'nin (IDC) tahminlerine göre dünya genelinde nesnelerin interneti teknolojisine bu yıl yapılacak harcamaların toplamı 745 milyar doları bulacak. Bu rakamın 2022'de 1.2 trilyon dolara çıkması bekleniyor” dedi.

RPA'nın yükselişi

Şirket yöneticilerine göre gelecek üç yılda iş dönüşümünde öne çıkacak teknolojiler listesinde nesnelerin internetinin ardından ikinci sırada robotik süreç otomasyonu (RPA) yer alıyor. RPA bir önceki yıl aynı listede 9'uncu sırada yer alıyordu. RPA pazarının 2023 itibariyle 8.69 milyar dolarlık hacme ulaşacağı öngörülüyor.

Listede hızlı yükseliş gösteren bir diğer teknoloji ise blok zinciri. Geçen yıl listenin 7'nci sırasında olan blok zinciri, bu yılki listede dördüncülüğe yükseldi. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 41'i, gelecek üç yılda şirketlerinde blok zinciri teknolojilerinin kullanılacağına inandıklarını belirtti. IDC'nin analizine göre blok zinciri çözümlerine 2022 itibariyle dünya genelinde 11.7 milyar dolar harcanacak.

Şirket yöneticilere göre gelecek üç yılda iş dünyasını dönüştürecek 10 teknoloji şöyle sıralanıyor:

    Nesnelerin interneti

    Robotik süreç otomasyonu

    Yapay zeka

    Blok zinciri

    Robot teknolojisi ve otomasyon

    Artırılmış gerçeklik

    Sanal gerçeklik

    Sosyal ağ teknolojileri

    Bioteknoloji, dijital sağlık, genetik

    Online pazar yerleri

Milenyum Kuşağı farklı görüyor

Araştırmaya katılan Milenyum Kuşağı gençleri ise sektörleri 'yıkacak' teknolojiler konusunda şirket yöneticilerinden farklı düşünüyor. Milenyum Kuşağı gençlerine göre gelecek üç yılda iş dönüşümüne etki edecek 10 teknoloji şöyle:

    Yapay zeka, kavramsal programlama, makine öğrenmesi

    Nesnelerin interneti

    5G

    Artırılmış bilişimsel güç (kuantum programlama, vs.)

    Robotik süreç otomasyonu

    Sosyal ağ teknolojileri

    Dijital ödeme platformları

    Robot teknolojisi ve otomasyon

    Mega platformlar (Amazon, Alibaba, Facebook, vs.)

    Ses, konuşma ve chat etkileşimleri

KPMG Türkiye'den Serkan Ercin, "Teknolojinin içine doğan ilk jenerasyon olan Milenyum Kuşağı, listelerini oluşturan tüm teknolojilerle iç içe. 5G, dijital ödemeler ve mega platformlar onların dünyasının parçası. İnternet ve mobil iletişimsiz bir dünya bilmeyen bu kuşak, 5G’yi dönüşümün anahtarı olarak görüyor. Halen X kuşağından yöneticilerin ekiplerini oluşturan Milenyum Kuşağı, teknolojiye bakışları, gelecekle ilgili öngörüleriyle farklı bir tarafa yürüyor. Halihazırda ABD'deki iş gücü içinde en büyük dilim olan Milenyum Kuşağı doğumluların 2025'te küresel iş gücünün yüzde 75'ini oluşturacağı düşünüldüğünde, Y kuşağının yıkıcı etkiyle iş liderliğine yürüdüğünü söylemek yanlış olmaz" diye konuştu.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 156 ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.500’den fazla çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.