Ekmekle ilgili tüm gerçekler…

SERBEST KÜRSÜ

GERÇEK EKMEK

Ve ekmekle ilgili tüm gerçekler…

Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçeği keşfedecek, hakiki tam un, doğal ekşi maya ile yapılan sağlıklı ekmeğin farkına varacaksınız. Ve yıllardır yediğimiz o beyazlatılmış ekmeklerin ‘sahte’ olduğunu öğreneceksiniz.

Ekmek… Türk insanının en çok tükettiği ve üzerinde en çok tartışılan gıda. Tartışma, “Ekmek sağlıklı mı, sağlıksız mı?” sorusuyla başlıyor. “Buğdayı doğal mı hibrit mi, unu rafine mi taş değirmen mi, ekşi mayalı mı yoksa katkı maddeleriyle şişirilmiş mi?” sorularıyla devam ediyor. Fırından yeni çıkmış Gerçek Ekmek kitabıysa “İşte en sağlıklı gerçek ekmekler böyle yapılır” diyerek tartışmaya son veriyor!

Emine Şahin, yıllarca ekmek hammaddeleri ve üretimi üzerine araştırmalar yapmış. Gerçek ekmeğin peşine düşerek İtalya’dan Kanada’ya, Letonya’dan Finlandiya’ya, Yemen’den Suudi Arabistan’a diyar diyar ekmek fırınlarını gezmiş. Bilgiler, reçeteler toplamış. Öğrendiklerini ve gördüklerini Gerçek Ekmek okuyucuları ile paylaşıyor.

Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçek ekmeğin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, sağlıklı bir diyette ne anlam ifade ettiğini, ‘mış gibi ekmek’lerden hangi noktalarda ayrıldığını öğreneceksiniz. Ekmek dostu şehirlerdeki ustalar tecrübelerini ve özel sırlarını sizinle paylaşacak. En önemlisi, evde hiç zorlanmadan uygulayabileceğiniz, birbirinden lezzetli ekmek tariflerine sahip olacaksınız.

Kitabın Bölümleri

    Geçmişten Günümüze Ekmeğin Serüveni

    Ekmeği Oluşturan Ana Bileşenler

Ekmekçilikte Kullanılan Un Çeşitleri

Ekmek Yapımında Kullanılan Enzimler, Malt ve Bileşenler

İsteğe Bağlı Olarak İlave Edilebilen Bileşenler

    Gerçek Gıdadan Gerçek Ekmeğe

Gerçek Gıda

Gerçek Ekmek

Ekşi Hamur Mayasıyla Pişirilen Ekmek

    Ekşi Hamur ve İntolerans Hastalıkları

    Ekmek Dostları

Uzaklardaki Ekmek Dostları

Türkiye’deki Ekmek Dostları

    Ekmekle Terapi

    Ekmek Tarifleri

EKŞİ MAYA

GELENEKSEL EKŞİ MAYALI EKMEK

BAGET

ALTAMURA EKMEĞİ

FOCACCIA

CIABATTA

ÜZÜMLÜ FINDIKLI EKMEK

KLASİK TAM TANE ÇAVDAR EKMEĞİ

BİBERİYELİ ÇUBUKLAR

Emine Şahin kimdir?

1968 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yüksek lisansını aldı.

18 yılı aşkın süredir ilgi alanları olan gıda kimyası, ekmek bilimi, artisan ekmekçilik, fonksiyonel ve geleneksel gıdalar, organik tarım ve organik ürünler, yerel beslenme ve sağlığa etkisi, doğal tedavi yöntemleri konularındaki araştırmalarını yurtiçi ve yurtdışına geziler yaparak, eğitim ve seminer programlarına katılarak sürdürmektedir.

‘Gerçek Ekmek’

Teknik Özellikler

Yazar: Emine Şahin

Yayınevi: Hayykitap 183

Kategori: Doğal Beslenme 8

Türü: SAĞLIK / Doğru Beslenme – YEMEK KÜLTÜRÜ / Sağlıklı Mutfak

Birinci baskı: Temmuz 2012

7. Baskı: Nisan 2020

Sayfa sayısı: 128

Ebat: 15,5 x 23 cm

Fiyatı: 26 TL (KDV’DEN MUAFTIR)

ISBN: 978-605-4325-90-0

Barkod: 978-605-4325-90-0

Kitaptan Bir Reçete

KlASİK TAm TAnE ÇAvDAR EKmEğİ

Bu ekmek, güzel kokulu ve çok sıkı dokulu oluyor.

Malzeme:

Birinci adımda

45 gr ekşi maya

50 ml su

50 gr çavdar unu

İkinci adımda

125 gr ekşi mayalı hamur

350 ml sıcak su

500 gr çavdar unu

120 gr un

20 gr kaya tuzu

Hazırlama:

1. Birinci adımdaki malzemelerle ekşi mayamızı tazeliyoruz. 45 gr ekşi maya, 50 ml su ve 50 gr çavdar ununu karıştırıp mayalı hamuru keten bir beze sararak 8 saatlik büyüme uykusuna yatırın.

2. Büyüyen mayalı hamurdan 125 gr alın (kalan kısmını cam bir kavanozda buzdolabına kaldırın). Üzerine 350 ml sıcak su, 500 gr çavdar unu, 120 gr un ve 20 gr tuz ilave edip yoğurun.

3. Ele yapışmayan, ancak diğer ekmek hamurlarından biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz. Bunu keten bir beze sarıp 30 dakika kadar dinlendirin.

4. Daha sonra dinlenmiş hamuru 10 dakika kadar tahta bir zeminde yoğurun. Yoğurduktan sonra oval bir şekil verip üzerini bezle örtün. 3-4 saat kadar dinlendirin. Bu zaman zarfında hacmi iki katına ulaşıyor.

5. Mayalanma bitmeden yarım saat önce fırını pişirme işlemi için hazırlayın. Fırınınızı 200°C’de, fırın taşı ya da beni kullandığım gibi güveç tepsisi ile birlikte 30 dakika boyunca ısıtın.

6. Isınmış fırına ekmek hamurlarınızı hassas bir şekilde yerleştirip ilk 15 dakika boyunca 200°C’de, sonraki 35 dakika boyunca 170°C’de pişirin.