Elektronik imza nedir, nasıl alınır?
TÜRKKEP E-İMZA İLE GÜVENLİ VE HIZLI İMZA ÇÖZÜMÜ
Türkiye’de e-dönüşüm sektörü, 2005 yılında ilgili kanun ve mevzuatın onaylanmasının ardından e-İmza ile start verdi. Yasal olarak ıslak imza ile bire bir aynı geçerliliğe sahip bu uygulama ile sözleşmeler, evraklar dijital olarak imzalanmaya başladı ve sektörde bugün 5 milyon e-imza üretim rakamına ulaşıldı. Özellikle yakın bir dönemde zorunlu çipli kimlik kartı yani e-kimlik geçişinin tamamlanmasıyla tüm bireyler çipli kimlik kartları üzerine e-imza yükleyebilecekler ve e-imza kullanımı yüz yüze yapılan işlemlerde dahi ıslak imzanın yerine geçecek. E-dönüşüm sektöründe inovatif çözümleriyle öncü olan TÜRKKEP’in de sağladığı e-imza, ıslak imza gibi yasal olarak geçerli kabul edilmekle birlikte, uzaktan iş yapmayı mümkün kılıyor; kağıt kullanımı ve kargo işlemlerini ortadan kaldırarak şirketlerin ve bireylerin karbon ayak izini düşürüyor.
E-İmza nedir?
Dünya hızla dijitalleşirken günlük yaşamda ve iş dünyasında ıslak imza kadar geçerli olan bir sisteme ihtiyaç duyuldu. Bireyler dijital ortamda yaptıkları işlemleri “e-imza” olarak adlandırılan elektronik imza ile yapmaya başladı. Özünde elektronik veri olan E-İmza, kimlik doğrulama amacıyla kullanılıyor. 5070 Sayılı “Elektronik İmza Kanunu” uyarınca e-imza ile imzalanan bir verinin kimin tarafından imzalandığı ve güvenilirliği teyit edilirken, aynı zamanda ilgili elektronik bilginin bütünlüğünün bozulmadığı da garanti edilmiş oluyor. Yani E-İmza, bilginin doğrulunu da onaylıyor, yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlıyor. e-imza’ya ÖSS, KPSS, LES, pasaport başvuruları, E-İmza ile uyumlu tüm kamu sistemlerinde, sosyal güvenlik uygulamalarında, sağlık uygulamalarında (hastaneler-eczaneler), vergi ödemelerinde, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) gönderiminde, sigortacılık işlemlerinde, e-sözleşmelerde, e-sipariş gibi birçok farklı alanlarda ihtiyaç duyuluyor.Türkkep E-İmza’nın farkı…
TÜRKKEP sadece içinde e-imza sertifikası bulunan ve e-imza atmaya yarayan “USB token” lar sağlamakla kalmıyor, KOBİ ve büyük kurumsal şirketlere imzalama ve imza doğrulama çözümleri de sunuyor. Bu çözümler sadece kısa dönem değil uzun dönem imzalama imkânı da sağlıyor ve birden fazla kişinin aynı dokümana uzun dönem imzalama yapması da mümkün oluyor. E-İmza atmak kadar e-imza doğrulama da önemli bir hizmet. Fiziksel dünyada bir imzanın geçerli olup olmadığını anlamak için imza sirkülerine bakıp imzayı karşılaştırmak gerekiyor. E-İmza atıldığında da atılan imzanın geçerli olup olmadığının imza sunucularına sorulması ve imzanın doğrulanması gerekiyor. E-İmza bu anlamda bir güven katmanı da sağlıyor, gözle yapılan imza kontrolünde sahte imzaların tespiti için çoğu zaman bir uzmanın bilgisine başvurulması gerekiyor, oysa e-imza’da geçerli olmayan imzalar anında tespit edilebiliyor. TÜRKKEP, bu imza hizmetlerini özel güvenli bulut altyapısında veya yerinde kurulum ile sağlıyor. Türkkep SAP başta olmak üzere tüm ERP sistemlerine entegrasyon servisi veriyor.
TÜRKKEP E-İmza kullananlar zamandan tasarruf ediyor, sürdürülebilir yaşama katkıda buluyor
E-İmza’nın sağladığı en büyük avantaj zaman tasarrufu… Ülkemizde yapılan araştırmalara göre iş dünyasında normalde ortalama olarak 3 iş günü zaman alan imza süreçleri, 1 saate kadar inmiş durumda. Özellikle şirketlerde birçok işlem için imzasına ihtiyaç duyulan müdürler ofiste bulunmadıkları zamanlarda TÜRKKEP e-İmza ile işleri vakit kaybetmeden yürütebiliyor. Mevzuat gereği ıslak imza ile eşdeğer sayılması kişilerin konfor alanını terk etmeden işlemlerini tamamlamasını sağlamakla beraber, çok ciddi zaman tasarrufu sağlıyor. Örneğin e-devlet üzerinden ikametgâh değişikliği için e-imza isteniyor, bu olmadığı durumda nüfus müdürlüklerine gitmek gerekiyor. Covid-19 salgınının yaşandığı 2 yıla yaklaşan süreçte şirketlerin evden çalışmaya geçtiği düşünüldüğünde, TÜRKKEP E-İmzanın bu noktada da insanların imdadına yetişiyor. İş yerleri haricinde çok taraflı yürütülen işlemlerde de basit bir imza için tarafların bir araya gelmesi gerekmeyip, süreç TÜRKKEP e-İmza ile devam ettirilebiliyor, evlenme, boşanma, tapu işlemleri gibi özel birkaç işlem dışında TÜRKKEP e-imza her türlü işlem için yasal olarak geçerli kabul ediliyor. Taraflarla mekân birlikteliği olmaksızın nerede olursanız olun, tüm imza işleri TÜRKKEP E-İmza ile yapmak mümkün. Fiziksel olarak kağıt kullanımına, kargo ile gönderime duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran TÜRKKEP E-İmza, bu özelliği ile de çevre dostu. TÜRKKEP e-İmza ile imzalanmış bir evrakın daha sonra değiştirilmesi mümkün değil. TÜRKKEP e-İmza veri bütünlüğünün korunmasını sağlıyor ve birçok kamusal ve özel işlemin yapıldığı elektronik ortamı kullanıcılar için düşük maliyet ile güvenilir bir alana dönüştürüyor. TÜRKKEP E-İmza Nasıl Alınır?
E-Dönüşümün Güven Kurumu Türkkep, 200’e yaklaşan bayisiyle ile Türkiye’nin hemen her ilinde hizmet veriyor. Bayi üzerinden yapılacak TÜRKKEP E-İmza başvurusu için, başvuru sırasında bireysel olarak e-imza almak isteyen kişiler yanlarında T.C. kimlik numarasının net şekilde görülebildiği nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı olarak geçerli bir kimlik belgesinin aslını bulundurması gerekiyor. Ayrıca başvuru esnasında başvuru belgesi ile Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi’nin imzalanması da gerekli. Kurumsal olarak e-İmza almak isteyenlerin ise NES Taahhütnamesi ve başvuru formu haricinde; Ticaret Sicil Memurluğu’ndan son 6 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesinin aslını, başvuruyu yapan gerçek kişinin T.C. kimlik numarasının net şekilde görülebildiği nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi gibi fotoğraflı olarak geçerli bir kimlik belgesinin aslını, ilgili kurumun noter onaylı imza sirkülerinin fotokopisini yanlarında bulundurması gerekiyor. Sonrasında e-İmzayı çalıştırabilmek için e-İmza ile birlikte verilen USB Token bilgisayara kurulmalıdır.