"En Uzun Gece"nin Getirdiği Büyülü Yöntem; Kooperatifçilik

SERBEST KÜRSÜ

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla “Üretici ile tüketici arasındaki mesafeyi kısaltma” hedefiyle kurulan S.S. İmbat Üretim ve Tüketim Kooperatifi (İMBATKOOP) Yönetim Kurulu yazılı bir basın açıklaması yaptı.


İMBATKOOP Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “21 Aralık, Kuzey Yarımküre’de en uzun gecedir. Tarihsel süreçte bu gün aynı zamanda çok önemli bir olaya tanıklık etmiştir; 21 Aralık 1844 tarihinde bugünkü anlamda ilk kooperatif İngiltere’nin Manchester kentinde 28 kişiden oluşan Rochdale Öncüleri tarafından kurulmuştur. Bu işletme; başlangıçta, şeker, sabun, yağ, un ve mum satan bir tüketim kooperatifi olarak faaliyete başlamış sonra başka alanlara girmiştir. O günün anısına 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü olarak kutlanmaktadır.

Son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde ekonomik sorunlar artmış, orta sınıf hızla erimiş, dayanışma ihtiyacı gündeme taşınmıştır. Bu ortamda da kooperatifçilik tek kurtuluş yolu olarak yeniden gündeme taşınmıştır. Çünkü ‘üçüncü sektör’ olarak tanımlanan kooperatifçilik, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde değerli ve anlamlı roller üstlenmiştir ve üstlenmektedir.

Kooperatifler, bilinenlerin aksine, en gelişmiş ülkelerde tarım, gıda gibi sektörler dahil birçok sektörün de piyasa belirleyicisi konumundadır. Bu nedenle ülkemizde de son yıllarda kooperatifçiliğe ilgi artmıştır. Kooperatifçiliğe olan ilginin artması umut vericidir. Her şeyden önce kooperatifler, belli hizmet/ler ve ürün/ler üretilmesine yönelik kurulan yapılardır. Bu nedenle din, dil, cinsiyet, politik görüş vb. ayrımlara kooperatifçilikte yer yoktur. Bununla beraber özellikle dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik nedenlerle kooperatif çatısı altında bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi işin doğasına uygundur. Örneğin; tarımsal üretimde faaliyet gösteren küçük aile işletmelerinin / kişilerin birlikte hareket etmek üzere kooperatif çatısı altına girmesi onlara üretim faaliyetlerinde pek çok avantaj sağlamaktadır. Benzer şekilde başta kent merkezlerinde yaşayan ‘tüketici’ konumundaki kişilerin kooperatif çatısı altında birlikte hareket etmesi, onlara sosyal ve ekonomik avantajlar ve olanaklar sunmaktadır. O halde kooperatifçilik, ekonomik ve diğer nedenlerle tek başına hareket etmekte zorlanan kişilerin ve grupların birlikte faaliyet göstermek üzere işbirliği, güç birliği ve dayanışma içinde bulundukları büyülü bir yöntemdir.

Bu büyülü yöntemin son yaşadığımız Kovid-19 salgını sırasında mucizevi bir yönü daha ortaya çıkmıştır. Kooperatiflerin, insanlığın felaketlere karşı verdikleri mücadelelerde devlet kurumları kadar önemli hatta bazen sahada onlardan daha etkili hizmetler verdikleri görülmüştür. Gerçekte kooperatifler kötü gün dostudur.

‘Üretici ile tüketici arasındaki mesafeyi kısaltma’ hedefiyle kurulan İMBATKOOP Yönetim Kurulu olarak 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü’nü, ülkemizdeki kooperatif sayısının ve kooperatiflerin etkinliğinin artması dileği ile kutlar; kooperatifçilik fikrine gönül veren, destek olan ve emek harcayan herkesi saygıyla selamlarız.”