Erken teşhis hayat kurtarır!

SERBEST KÜRSÜ

Ulusal Kanser Haftası

Halkın kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için ülkemizde, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir.

Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: “Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması”

Kanserin belirtileri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi

Uzun süreli ses kısıklığı veya öksürük

Yeni bir ben ya da mevcut bir bende değişiklikler olması

İyileşmeyen bir yara

Koltuk altı, boyun, kasık gibi cilt altında ele gelen yumru

Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (ishal, kabız olma)

Zor veya ağrılı idrara çıkma

Yemekten sonra hazımsızlık

Yutmada zorluk

Bilinen hiçbir neden olmadan kilo kaybı veya alımı

Karın ağrısı

Açıklanamayan gece terlemeleri

Kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, burun ve diş eti kanamaları

Cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar)

İştahsızlık, zayıf veya çok yorgun hissetme

Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç haftadır süren belirtileriniz varsa, sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.

Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür.

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir  HPV Testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan halkımız tarama yaptırmak için Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Hekimlerine başvurabilirler.

Mobil Mamografi Sağlık Tarama Aracımız 19 Mart 2019 tarihi itibariyle Eşme İlçesinde faaliyete başlamıştır.  Yıllık planımız dahilinde mobil mamografi aracımız ile tüm ilçelerde 40-69 yaş arası kadınlara hizmet götürülmesi hedeflenmektedir.

Kanser hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek, taramanın önemini vurgulamak ve erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğu hakkında toplumda farkındalık yaratmak amaçlarıyla ilimiz genelinde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bu kapsamda; “Ulusal Kanser Kontrol Programında bulunan meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri taramaları konularında 28 Şubat - 02 Mayıs 2019 tarihleri arasında 10 hafta boyunca her Perşembe günü İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli yaklaşık 1800 bayan çalışanına eğitim verilmesi hedeflenmiştir. Eğitimlerin beşinci turunda 827 İl Milli Eğitim personeli katılımı sağlanmıştır. Eğitimler ilgi ve dikkatle takip edilmektedir.     

Unutmayın… Erken teşhis hayat kurtarır. 

Dr. Sedat KAVAS /  İl Sağlık Müdürü