Gıda İsrafının Önlenmesinde Dondurulmuş Gıdaları Rolü

SERBEST KÜRSÜ

Gıda israfı, dünya genelinde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, dünya genelinde üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bu durum sadece gıda kaynaklarının israfıyla kalmıyor, aynı zamanda çevresel etkilere de yol açıyor. Gıda israfının fazla olması hem dünyanın sürdürülebilir geleceğini tehdit ediyor hem de kapımızdaki gıda krizinin olası etkilerini büyütüyor. 

E. Özgörkey Group’un dondurulmuş gıda markası Feast, gıda israfının önlenmesinde dondurulmuş gıdaların rolünü paylaştı.  

Uzun süreli tazelik
Gıda israfı, dünya genelinde ciddi bir sorun olarak görülüyor. Ancak gıdaların dondurularak saklanması bu sorunun önlenmesinde etkili bir çözüm olarak öne çıkıyor. Dondurularak saklanan gıdalar, taze gıdalara kıyasla çok daha uzun süreler bozulmadan muhafaza edilebildiğinden, gıda israfının önüne geçilmesine önemli katkı sağlıyor. Özellikle meyve ve sebzelerin mevsiminde bol miktarda bulunduğu dönemlerde, dondurularak saklanması mevsimselliği azaltmanın yanında, israfın önlenmesine de yardımcı oluyor. Dondurulmuş gıdaların uzun süreli saklanabilmesi, tüketicilerin gereksiz yere büyük miktarlarda alışveriş yapma ve taze ürünleri hemen tüketme baskısını azalttığından, kişisel düzeyde gıda israfının önlenmesine yardımcı oluyor.

Besin Değerleri Korunmakta
Dondurulmuş gıdalarla ilgili besin değerinin korunmuyor olmaması halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biridir. Dondururken kullanılan IQF (Bireysel Hızlı Dondurma) teknolojisi sayesinde gıdaların besin değerleri ve lezzeti de korunduğu için, tüketiciler güvenle, mevsim dışında da sağlıklı ve besleyici gıdaları tüketebilmektedir. 

Evde harcanan su miktarı fabrikalardan daha fazla 
Su, dünyamızın devamlılığı için gerekli olan en önemli kaynakların başında geliyor. Gıda israfının azaltılması için atılan adımlar arasında, gıda üretim ve tüketim süreçlerinde suyun daha verimli kullanılması da oldukça önemli bir yer tutuyor. Özellikle sebze ve meyvelerin yıkanması konusunda evde yapılan işlemlerin fabrikalarda yapılan yıkama işlemine göre daha fazla su israfına neden olduğu biliniyor. Bu noktada, suyun daha verimli kullanılması için yapılan projelerin önemi ortaya çıkıyor. 

Feast 2023’te 70 bin litre su tasarrufu sağladı
Gıda israfının azaltılması ve doğal kaynakların korunması konusunda 2019 yılından bu yana etkin çalışmalar yürüten Feast; su kullanımı, atık yönetimi ve yeniden kullanım stratejileri gibi alanlarda çeşitli uygulamaları hayata geçirerek son beş yılda birçok projeye imza attı. 2022 yılında "Sıfır Atık" hedefine ulaşmak için harekete geçen şirket, çabalarının meyvesini alarak, 2023 yılında “Sıfır Atık Belgesi”ni almaya hak kazandı. 2023'teki projeleri sayesinde bir önceki yıla göre %10'luk bir gelişme kaydeden şirket, 70 bin litre su tasarrufu elde etti. Bu başarılar ile birlikte Feast, çevresel etkiyi azaltma ve sürdürülebilirlik alanlarındaki kararlılığını ve başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu.