İki yılda Veteriner Hekim olunur mu?

SERBEST KÜRSÜ

Gün geçmiyor ki hayvan hakları ihlallerine dair haberler izlemeyelim, gün geçmiyor ki Veteriner Hekimlik mesleğini rencide edecek yazılar okumayalım, gün geçmiyor ki hayvancılık sektörüne vurulan darbeleri görmeyelim.
Bunların hepsi biz Veteriner Hekimleri doğrudan ilgilendiren konular. Doğal olarak bizler de kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye neden olan haberler hakkında açıklamalar yapıyoruz. Haberleri yapan ilgililerden ya da sosyal medyada paylaşanlardan düzeltmeler talep ediyoruz.
Bu güne kadar hep sorunun Veteriner Hekimlik mesleğinin yeterince tanınmadığı olduğunu düşünmüştük. Yanılmışız.
Oysa sorun bu ülkede gerçekten bilinçli hayvan sever bir kitlenin olmamasıymış.
Ana haber bültenlerinde yer alan "iki yıllık laborant veteriner sağlık bölümünü" bitirdi "71 yaşında Veteriner Hekim" oldu haberinden ve haberin takdirle karşılanmasından bizim anladığımız, bu ülkede gerçek ve bilinçli bir hayvansever kitlenin olmadığıdır.
Veteriner Hekimlik mesleği "Hayvan Doktorluğu" dur. Bildiğiniz Doktorluk, Hekimlik yani.
İki yılda Hekim olunmaz. İki yıl okumakla hayvan hastalıklarına çare de olunmaz.
Veteriner Hekimliği Fakülteleri 5 yıl eğitim verir. Hekim yetiştirir. Hadi bunu bilmiyorsunuz diyelim. Haberi yaparken, izlerken, paylaşırken hiç mi aklınıza gelmedi? "Hayvan Doktoru olmuş, hem de iki yılda olmuş, tuhaf" diye düşünemediyseniz kusura bakmayın ama siz hayvansever olamazsınız.
İki yılda Veteriner Hekim olunacağına haber yapacak kadar eminseniz siz aslında; kedileri, köpekleri, inekleri, atları, ayıları, kuşları canlı olarak göremiyorsunuz demektir.
İki yılda Hekim olunacağına ikna oluyorsanız hayvanların da can taşıdığının, hastalıklarının insan hastalıkları kadar karmaşık olabileceğinin, gerçekten acı çektiklerinin farkında değilsiniz demektir.
Hayvanların da uzman ellerde, Veteriner Hekimlik eğitim almış insanlardan tedavi almaları gerektiğini akıl edemiyorsanız siz hayvan sever olamazsınız hatta hayvan haklarına dair fikrinizin doğruluğundan bile şüphe ederiz.
İşte en basit mantıkla her canlının temel hakkı olan sağlıklı yaşama hakkını sağlayan meslek grubu Veteriner Hekimlik hakkında bu kadarcık bile fikriniz yoksa hayvan haklarına dair yaptığınız haberlerin samimiyetine nasıl inanalım bilemedik.
Sadece basına yansıyan haberlerde değil, sosyal medyada hayvan severlik adı altında paylaşımlar yaparken en çok Veteriner Hekimleri hiçe sayanlara dair yazmaya bile gerek yok.
Hayvanları Koruma Kanununu bir türlü öncelikleri arasına alamayıp kafa yormayı gereksiz gören bürokratları ve siyasileri hiç saymıyoruz. Çünkü onlar öyle yasal düzenlemelere imza atıyorlar ki sadece bir örnek verip gerisini sizlerin takdirine bırakalım.
Hayvana acı çektirecek eylemlerin yasal yaptırımı 2020 yılı için sadece 947 TL iken, hiç bir hayvana zarar gelmemiş hatta başarı ile tedavileri yapılıyorken tek bir doz ilaç kaydını sehven işlememiş bir Veteriner Hekime verilen ceza 13.934 TL dir.
Biz anladık ki bu ülkede kimsenin Veteriner Hekimlerle derdi yok aslında. Olay hayvan sevgisinin ve hayvan haklarına saygının aslında ne olduğunu bilmemekmiş.
Veteriner Fakülteleri ve eğitimlerinden haberi olmayan, Veteriner Hekimlerin COVID 19 sürecinde olduğu gibi halk sağlığı için aşı çalışmaları dahil çalışmalar yaptığını duyunca şaşkınlık yaşayan, hayvan sağlığının, hayvan haklarının ve refahının "canım kedim ve köpeğimden" daha ileri bir kavram ve çok önemli bir boyutta olduğu gerçeğini göremeyen gördüğü halde kabullenmekte güçlük çekenleri bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz.
Ve kamuoyunun ışığı, çok değerli Basın Mensupları; siz yeter ki hayvan haklarına dair haber yapmak isteyin, Veteriner Hekimlerde de çok çarpıcı ve doğru bilgiler içeren haberler var merak etmeyin.

H. Gökhan ÖZDEMİR                                                                                                                   Başkan     
İzmir Veteriner Hekimleri Odası

Yönetim Kurulu adına