İzmir'in artık Veteriner Fakültesine ihtiyacı kalmamıştır

SERBEST KÜRSÜ

HADİ VETERİNER FAKÜLTESİ AÇALIM, BÜTÜN SAHİPSİZ HAYVANLARI DA BAHÇESİNDE TOPLAYALIM

Yıllar önceydi. Aydın, Burdur, Balıkesir illerinde, Milas ve Kiraz İlçelerinde henüz Veteriner Fakültesi yoktu. Biz Veteriner Hekimler "İzmir'de Veteriner Fakültesi açılmalı" derken kimse dikkate almadı.

 İzmir'deki Belediyelerin çoğunda Veteriner İşleri Müdürlüğünü bırakın Veteriner Hekim bile yoktu. Özel kliniklerin teknik imkânları günümüzdeki kadar iyi değildi, çünkü teknolojik olanaklar ülkemiz için yeni olduğu kadar meslektaşlarımızın ulaşabilmesi için de oldukça pahalıydı.

Yıllarca Ege'nin kıymetlisi İzmir'in hayvan sevgisi ile dolu insanları, Fakülte olanaklarına en ihtiyaç duydukları anlarda çaresiz bırakıldılar.

Yıllarca Ege'nin bereketlisi İzmir'in hayvancılığı, Veteriner Hekim Öğretim Üyesi bile olmayan fakültelerin eline bırakıldı.

Yıllarca Ege'nin incisi İzmir'in limanları, belki de bugün hayvansal ürünleri ihraç edebilecek konumda olacakken, ithal-et gemilerine mahkûm edildi.

 Şimdi, "Ege Üniversitesi'nde Veteriner Fakültesi açalım" diyorsunuz. Hem de halk sağlığı için referans olan çok önemli bir araştırma ve bilim kurumunu Fakülteye dönüştürmekten bahsediyorsunuz.

Şarbon günlerce gündemden düşmemişken ve diğer zoonozlar halk sağlığı için tehdit oluşturmaya devam ederken, ülkemizde toplamda 9 tane olan Enstitülerden birini, Bornova Veteriner Kontrol Enstitünü, sayısı 30 a varmış olan Veteriner Fakültelerinden biri haline getirmek istiyorsunuz. Ama geç kaldınız. İzmir'in artık Veteriner Fakültesine ihtiyacı kalmamıştır.

Belediyelerinde, Türkiye ortalamasına bakıldığında üst sıralarda yer alacak şekilde hizmet verilmektedir. Özel klinisyen meslektaşlarımız çağı ve teknolojiyi yakalamış hem evcil hayvanlar için hem de gıda amaçlı yetiştirilenlere her türlü hizmeti verebilmektedir. Çoğu meslektaşımız bireysel çabaları ile uzmanlaşma yoluna da gitmiştir. İthal - et gemileri için de, çözüm zaten Veteriner Fakültesi açmak değildir.

Ne İzmir'in ne de artık ülkemizin yeni bir Veteriner Fakültesine ihtiyacı vardır!

İhtiyacımız; mevcut Veteriner Fakültelerinin ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik Dal Merkezleri olarak üst düzey donanımla yapılandırılmalarıdır.

DERDİMİZ; Veteriner Fakültesi açmak değil, yetiştirdiğimiz Veteriner Hekimlerin hizmet vereceği alanların kalitesini yükseltmek olmalıdır.

DERDİMİZ; Veteriner Hekimlerin vazgeçilmezlerinden Hayvanları Koruma Kanununu, hayvan hakları ve halk sağlığı dengesinde insanca çözmek olmalıdır.

 DERDİMİZ; Veteriner Hizmetlerine yönelik doğru teşkilat yapısı kurulmadığı için, insanlarla hayvanlar arasında açılan uçuruma çare bulmak olmalıdır.

DERDİMİZ; Hayvancılığımız Veteriner Hizmetleri dikkate alınmadan yönetildiği için sofralarımızın ulaşılmazı haline gelen hayvansal kaynaklı proteinleri herkes için ulaşılabilir kılmak olmalıdır.

 BİZİM DERDİMİZ; çocuklarımızın geleceği ve geleceğimizi güvence altına alacağımız doğrulara katkı koyabilmek sadece.

Ama boş verin siz. Bir Veteriner Fakültesi de Ege Üniversitesine açalım. Tüm sahipsiz hayvanları da bahçesine toplayalım.

Her zaman olduğu gibi tüm bu dertleri görmezden gelip, iş çığırından çıkınca da suçu yine “Türkiye’nin Veteriner Hekimlerine” atalım.

H. Gökhan ÖZDEMİR

Başkan          

İzmir Veteriner Hekimleri Odası

Yönetim Kurulu adına