Mükemmel iş yeri olmak ütopya değil
Great Place to Work tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kurum kültürünü ayrım yapmaksızın herkes için mükemmel hale getiren şirketlerin yıllık gelir artış performansları, bu alanda adım atmamış şirketlere göre yüzde 9,6 oranında daha iyi.
Teknoloji, esnek ve dinamik çalışma ortamı, artan rekabet, küreselleşme, Y kuşağının etkisiyle değişen liderlik anlayışı ile tüketicilerin artan beklentileri iş dünyasını büyük bir hızla değiştiriyor. Şirketler, ekonomik gerçeklerden kopmadan çalışanları için güvenilirlik, müşterileri için sadakat ve kendileri için itibar tesis ederek kurum kültürlerini geliştirmeyi hedefliyor. Şirketlerin kurum kültürlerini derinlemesine analiz eden Great Place to Work Enstitüsü, yüksek güven kültürü temelli analiz ve danışmanlık hizmetleri ile şirketlerin mükemmel bir kurum kültürü oluşturabilmelerine yardımcı oluyor.
ÇALIŞAN BAĞLILIĞI YÜZDE 50 DAHA FAZLA
Great Place to Work tarafından gerçekleştirilen analizlerde mükemmel iş yeri; “çalışanların yöneticilerine güvendikleri, yaptıkları işten gurur duydukları ve birlikte çalıştığı takım arkadaşlarından keyif aldığı yer” olarak tanımlanıyor. Kurum kültürüne uyumlu bir çalışanın iş yerine olan katkısı ve bağlılığı daha yüksek oluyor. Veriler yüksek güven kültürü sağlamış olan şirketlerde, çalışanların işten ayrılma oranlarının yüzde 50 oranında azaldığını gösteriyor.
3 KAT DAHA YÜKSEK FİNANSAL PERFORMANS
Great Place to Work tarafından geliştirilen yeni analiz ve değerlendirme metodu olan For all score metodolojisi inovasyonun yanı sıra çalışanların iş birliği kurma yeteneklerini de değerlendiriyor. Yüksek güven kültürü, şirketlerin finansal performanslarını olumlu yönde etkiliyor. Yüksek güven kültürüne odaklanan şirketler, değerlerini piyasa ortalamasına göre 3 kat daha fazla artırabiliyor.
VERİMLİLİĞE TURBO ETKİSİ
Yüksek güven kültürünü stratejik bir yaklaşım olarak benimseyen şirketler günümüzün rekabetçi iş dünyasında büyük bir avantaj elde ediyor. Çalışanların iş yerlerinde kendilerini güven içinde hissetmeleri yapılan yatırımın geri dönüşünü de hızlandırıyor. Çalışanlar, güven düzeyi yüksek ve gelişmiş bir kurum kültürüne sahip iş yerlerinde olduklarını hissettiklerinde, işlerini daha fazla severek yapıyorlar ve verimlilik 3 kat artıyor.
İŞTEN AYRILMA ORANLARININ KURUMLARA MALİYETİ 550 MİLYAR DOLAR
Great Place to Work raporlarına göre, çalışanlarının potansiyellerini ortaya çıkarmakta zorlanan ve yüksek güven kültürü ekosistemine sahip olmayan şirketlerde çalışanların işten ayrılma oranları yüzde 50’yi buluyor. Küresel çapta yapılan araştırmalarda, çalışanların işten ayrılma oranlarının kurumlara eğitim, işe alım süreçleri, nitelikli iş gücü kayıpları gibi nedenlerle maliyeti 550 milyar dolar olarak ifade ediliyor.
MUTLU ÇALIŞAN MUTLU MÜŞTERİ DENKLEMİ GERÇEK
Ölçek bağımsız gerçekleştirilen çalışmalarda, yüksek güven kültürüne sahip şirketlerde bulunan saygı ve yenilikçilik atmosferi, doğru kararlar alınabilmesini sağlıyor. Yüksek güven kültürüne sahip Fortune 100 Listesinde yer alan en iyi işveren şirketler, rakiplerinden yaklaşık 3 puan daha yüksek müşteri memnuniyeti derecelendirmesine sahip.
ŞEFFAFLIK ÇALIŞANLARIN BİRBİRİNE GÜVENMESİNİ VE HIZLI KARAR ALMAYI SAĞLIYOR
Araştırma, güven duygusunun içselleştirilmesiyle birbirlerine güvenen çalışanların iş süreçlerinde hızlı hareket edebildiği, şirketlerin çeviklik kazandırdığını gösteriyor. Şeffaflık, işbirliği ve yenilikçiliği de beraberinde getiriyor. Ayrıca çalışanlar iletişim, yöneticilik becerisi gibi alanlarda kendilerini geliştirebiliyor.
30 YILLIK DENEYİM GÜVENİN KAZANDIRDIĞINI GÖSTERİYOR
Mükemmel iş yeri kültürüne yatırım yapan şirketlerin müşteri memnuniyeti ve sürdürülebilir başarılarını artırdıklarını belirten Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “30 yıllık kurum kültürü uzmanlığımız ile 60’a yakın ülkede tüm işletmelere yüksek güven kültüne sahip iş yeri kültürlerini inşa etmeleri için destek oluyoruz. Güven ortamının sağlandığı ve kurum kültürünün çalışan odaklı biçimde geliştiği şirketlerde çalışanların verimliliği ve yetkinliği, ürün ve hizmetlerin kalitesi, inovasyon ve risk alma istekliliği daha yüksek. Öte yandan işe alım masrafları, iş gücü dönüşüm masrafları, değişikliğe karşı direniş ve sağlık masrafları daha düşük. Çalışanlarında güven yaratabilmiş şirketlerin ekonomik performansı ve krizlere karşı dayanıklılığı daha yüksek.”
9 MADDEDE MÜKEMMEL BİR İŞ YERİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK
Great Place to Work analizlerine göre, yüksek güven kültürü oluşturmak için atılması gereken adımlar şöyle sıralanıyor: Herkes için mükemmel bir iş yeri kültürü oluşturmak, çalışanların performansını artırmak, çalışan bağlılığını yükseltmek, yenilikçi bir atmosfer oluşturmak, çevik ve hızlı operasyon gücüne sahip olmak, müşterilerin mutlu olmasını sağlamak, çalışanların işten ayrılma oranlarını azaltmak, marka sadakati oluşturmak ve marka elçileri yetiştirmek.
Great Place to Work ???
Great Place To Work Enstitüsü, kurum kültürü konusunda uzmanlaşmış, 5 kıtada ve 60’a yakın ülkedeki ofisleri ile sektör ayrımı olmadan tüm ölçeklerdeki şirketlere mükemmel işyerlerini inşa etmeleri, geliştirmeleri konusunda destek veren bir araştırma ve danışmanlık kurumudur. Great Place to Work’ün güvene dayalı felsefesi dünyanın her yerinde çalışan odaklı ve yüksek güven kültürü yaklaşımı ile mükemmel iş yeri kültürlerinin yaratılmasına katkı sunarken, şirketlerin ekonomik performanslarını da artırmalarına yardımcı oluyor. Kamu ve kâr amacı gütmeyen sektörler de dahil tüm sektörlere hizmet sunmaktadır. Bu çalışmaları sebebiyle küresel dünyadaki ekonomi ve şirket yapılarını yakından tanımakta; akademik alanda ve diğer araştırma şirketleri ile geliştirdiği iş birlikleri sayesinde de yöntemlerini sürekli geliştirmektedir. Great Place to Work’ün Türkiye Ofisi 2012 yılında açılmıştır. Great Place to Work, 30 yıldır dünya çapındaki en iyi işverenleri belirlemekte ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktadır. En İyi İşverenler listeleri, işveren markasının duyurulması ve güçlendirilmesi için şirketler tarafından tercih edilen ve kabul görmüş bir araştırmadır. Enstitü’nün her yıl 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı dahil ettiği analizleri, kurum kültürü alanında dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşımaktadır. Hizmet verdiği ülkelerdeki en iyi işveren listelerinin yanı sıra, 100 Best Workplaces in Europe (Avrupa’nın En İyi İşverenleri) ve World’s Best Multinationals (Dünyanın En İyi Çok Uluslu İşverenleri) listelerini hazırlamaktadır. Fortune’s 100 Best Companies To Work For listesi de Great Place to Work tarafından belirlenmektedir.