Net Düşüşleri Neden Olur?
Can sıkıcı net düşüşleri yaşıyorsunuz sosyal medyada yorumlarda görüyorum, kendi koçluk yaptığım öğrencilerden duyuyorum.
Net Düşüşleri Neden Olur? | DGS–YKS–TYT-AYT-KPSS-ALES
Bu can sıkıcı net düşüşleri ile ilgili nasıl bir çözüm üretebiliriz?Neden olur?
Biraz bunlardan bahsedip, biraz da sizin motivasyonunuzun yükselmesi için, içinizi rahatlatmak istiyorum arkadaşlar.
Çünkü gerçekten de bu konuda çok morali bozulan öğrencim oluyor.
İlk Etken
Arkadaşlar öncelikle, bir denemede yüksek net yapıp, mesela 50-55 yapıp bir başka denemede 45 civarına düşmek üzücü bir durum mudur?
DGS için konuşuyorum bu gayet normal bir şeydir.
TYT için konuşalım TYT’de çok zor veya kolay, seviyeleri farklı olan deneme setleri var.
TYT’de 40 tane matematik sorumuz var.
Bir denemede 30 net yapıp bir başka denemede 20-25 bandına düşmen gayet normaldir.
Her denemede 30 ve üzeri yapma aşamasına daha gelmemişsin demektir.
Arkadaşlar bunda kötü bir yan yok.
Ne yapacağız?
Neyi yanlış yapıyoruz?
Çalışmalarımıza nasıl yön verirsek sürekli belli netler üzerinde kalmayı garanti ederiz, biraz bunlardan bahsedeceğim.
Yani bu net düşüşlerini daha az sıklıkla yaşamanız için neler yapmalısınız bundan bahsedeceğim.
Şimdi öncelikle bunun etkenlerine bir bakmamız lazım bir kere az önce de bahsettiğim denemenin zorluğu etkendir.
Net Düşüşleri Doğaldır
Bir deneme kolayken bir başka deneme zorsa sizin o denemede yani zor denemeden netinizin düşmesi gayet normal bir durumdur.
Çünkü siz o kadar zor soru tiplerine alışkın olmayabilirsiniz veya o kadar zor seviye, ileri seviye kitaplar çözmediğiniz için zor bir denemeyle karşılaştığınızda yapamayabilirsiniz.
Bu gayet normal bir durumdur, çözümü nedir?
Seviyemizi ufak ufak arttıracağız. Yani hep orta seviye soru bakanlarını çözüyorsunuz.
Artık ileri seviye soru bankalarına geçiş yapacağız ki o tarz denemeler geldiğinde de netlerimizi yükseltebilelim.
Çünkü gerçek sınavda da bize hep orta düzey sorular sorulmayacak kolay da sorulacak ileri seviye sorular da sorulacak.
Biz ileri seviye sorulara çok alışmış olmazsak tabii ki de gerçek sınavda ileri seviye soruları yapamayacağız.
Önemli olan dediğim gibi orta seviye kaynaklara gömülmeyelim fazla, ileri seviye kaynaklardan da çözmeye başlayalım sorularımızı.
2. Etken
İkinci etkenimiz arkadaşlar, bence bu daha büyük bir etkendir. Denemenin zorluğu kolaylığından ziyade deneme analizi yapmayarak deneme çözen arkadaşlarımız.
Şimdi deneme analizi yapmadan her hafta veya iki haftada bir veya üç güne bir deneme çözen arkadaşlarımız aslında çok büyük bir noktayı kaçırıyorlar.
Bu nokta nedir biliyor musunuz?
Deneme analizi yapmadığın için eksiklerini tespit etmiyorsun, eksiklerini tespit edip eksiklerini tamamlamadan yeni deneme yaptığın zaman o eksikler devam ediyor.
Deneme senin eksiğini kapatmaz ki veya denemede o çözemediğin sorunun çözümünü öğrenmen senin eksiğini kapatmaz ki bu öyle bir şey değil yani bir duvar ve bir tuğlalık eksik var.
O tuğlayı oraya koyacağım tamam artık eksik kalmadı diye bir şey yok.
Denemede bir soru kaçırdın ya, senin bir duvar bölgen eksik yani orada 15 tane belki 20 tane tuğla koyman gereken yer eksik.
Tuğla-Duvar İlişkisi
Sen bir tane eksiğini yani o denemedeki yapamadığın sorunun çözümünü öğrendiğin zaman sadece bir tane küçük eksiği kapatmış oluyorsun.
Bir sonraki denemede o duvardan başka bir tuğladan soru geliyor ve ne oluyor yine kaçırıyorsun.
Onu da öğreniyorsun ancak deneme başına sen böyle çözümlerle ilerlemeye kalkarsan o duvar bir türlü tamamlanmaz çünkü 15. tuğlaya geldiğinde en baştaki tuğlayı yani ilk öğrendiğin soruyu unutursun.
Ne yapacağız?
Bir kere yanlış yaptığımız boş bıraktığımız o sorunun konusunu ele alacağız.
O konuyla ilgili 50-60 tane 100 tane eksiğine göre soru sayısı belirleyeceğiz.
Sınavda o konudan, diyelim ki grafik problemi, grafik probleminden dört tane soru çıkmış dördünü de kaçırmışsın o oranda soru çözeceğiz.Yani mesela 4 soru kaçırmışsın 50 soru çözmeyeceksin. 4 soru kaçırdıysan 200 civarı soru çözeceksin.
Eğer yaş problemlerinden bir tane soru kaçırdıysan, tamam 50 tane soru çözerek o eksiğini büyük oranda kapatırsın. Bir sonraki sınavda bir yaş problemi daha kaçırırsan 50 soru daha çözersin.
Deneme analizi burada çok önemli işte arkadaşlar, deneme analizine aşırı önem veriyorum.
Siz de önem vermelisiniz. Bu sayede ben koçluk yaptığım öğrencilerimin netlerini 50 ve üstüne yükseltiyorum. Öteki türlü herkes şunu der, şu kitabı çöz, bak piyasada bir sürü sınav koçu var.
Sınav’da derece yapanlar
Sınav koçu diyorlar kendilerine de sistemle alakaları yok.
Bir ders nasıl öğrenilir?
Bir konu nasıl öğrenilir?
Bununla hiç alakaları yok, geçmişte sınava girmişler çalışmışlar, güzelce çalışmışlar, derece yapmışlar sanıyorlar ki sınavda derece yapılınca çok iyi de nasıl yapıldığını insanlara aktarabilirler.
Öyle bir şey yok. Bakın bir işi en iyi şekilde yapmak önemli olduğu kadar başkasına nasıl yapabildiğini aktarmak da önemlidir.
İyi aktaramıyorsanız bu sizin öğretmenlik ve rehberlik yeteneğinizin iyi olmadığını gösterir, piyasada bulunan yani YouTube mecrasından bahsediyorum birçok sınavda derece yapmış öğrencinin kanalını izliyorsun izleyin hiç sıkıntı değil ama bakın bazıları gerçekten de moral bozucu tavsiyelerde bulunuyorlar.
Öğrenci yorumu
Geçenlerde bir yorum geldi dedi ki “Hocam ben bir kanalın tavsiyesiyle kitabı aldım, ondan sonra kitapların düzeylerini falan hiç bakmadım yani bana tavsiye ettiler, o kanalda o kitapları, ben de aldım, sonra yapamadım. 3-5 netleri geçemedim denemede, sonra sizin kanalımıza denk geldim ve sizin tavsiye ettiğiniz kitaplardan edinmeye başladım, Eylül ayından beri sizin bu tavsiye ettiğiniz kitaplarla çalışmalarımı ilerletiyorum ve şu an 43-44 netlere geldim.” dedi.
3-5 netlerden 44 netlere
Tasarı’nın online denemesinde 43-44 net yapmış arkadaşımız, yani bakın 3-5 netlerden 43-44’lere yükselmiş. Neden çünkü adım adım çıkmış basamakları öyle bir tane orta düzey kitap alıp hemen soru çözmeye başlamamış adım adım yükseltmiş kendini seviye seviye size de tavsiyem öyle her duyduğunuza inanmayın. Her duyduğunuzu koşturup uygulamayın.
Sizin karakterinize ve bünyenize seviyenize uygun öneriler mi? Bunu bir ölçün. Kendi süzgecinizden geçirin. Sonrasında uygulayın. Öyle her tavsiye herkes için geçerli olmaz.
Mesela ben kendim için de söyleyeyim, benim de bazı tavsiyelerim bazı öğrencilere uymuyor. Neden çünkü onlarla iletişimimiz tutmuyor ve onlara uymayabiliyor. Bu sebeple arkadaşlar her öğretmen size uygun değildir. Her tavsiye veren sınav koçu da sizlere uygun değildir. Bunu bilerek hareket edin.
3. Etken
Şimdi can sıkıcı net düşüşleri neden olur da üçüncü maddeden bahsetmek istiyorum. Arkadaşlar, bu maddede ödevlerde hani soru sayısını belirlerken eksik belirleme durumu var. Mesela üslü sayılardan soru kaçırıyorsunuz diyelim. Denemede sonra gidip bir tane üslü sayılar testi çözüyorsunuz. 15-20 tane soru. Sonra tamam diyorsunuz, ben üslü sayıları artık hatırladım, tekrar ettim, bitti.
Şimdi 15-20 soruyla sen neyi nereye tekrar ettin. Yani 15-20 soruyla tekrar mı olur veya eksik kapatma mı olur?
Senin eksiğin o kadar mıydı? Geçmişte üslü sayılardan 80-100 soru çözmüştür konu çalışırken belki şimdi 15-20 daha çözdün 100 soru oldu 120 soru. 120 soru o üslü sayılar konusu için yeterli mi?
Yetmez, ilk etapta yeter ama sonrasında üzerine koyarak ilerleyeceksin, bir soru bankası alacaksın mesela üslü sayılar konusundaki testleri komple çözeceksin ödev dediğin böyle yapılır.
50 soru 60-70 soru kaç soru koydularsa oraya o soru bankasındakileri temizleyeceksin. Sonra üslü sayılardan bu denemedeki eksiğimi hakikaten kapattım. Artık bir sonraki denemede üslü sayılar sorusunu kaçırmayacağım diyeceksin. Bu net düşüşlerimizi eksiklerimizi kapattığımızda durdurabiliriz.
Deneme Analizi
Arkadaşlar bunu belirtmek istedim. Can sıkıcı net düşüşleri deneme analizi yapsak da zor kolay denemeler çözsek de karşımızda sık sık olacak. Her zaman şunu baz alın; son üç denemede ortalama kaç net yaptınız, birinde 55 yaptın birinde 45 yaptın birinde 50 yaptın topla üçe böl 50, senin şu anki pozisyonun 50 net.
Yani bunu kendinize baz almaya çalışın, tabi son 3 deneme diyince hep zor denemeler çözdüysen hep düşük çıkartmış olabilirsin. Yani zor derken gerçek sınavda karşılaşabileceğiniz sorulardan daha zor denemeler de var piyasada. Hep buradan çözdüysen gerçekten de gerçek seviyenin biraz altında gösteriyor olabilir, moralini bozmaya gerek yok. Başka bir yayın al, başka bir yayından çöz.
DGS’den Örnek
DGS için konuşalım bir Tasarı’dan çözersin bir Pegem’den çözersin. Bir tane de İSEM’den çözersin üçünün ortalamasını alırsın o senin o anki konumundur. Ortalama 40 net çıkarmışsındır. O anki konumun 40 nettir ama sürekli tasarının son prova deneme setinden çözersen düşük net çıkması gayet normal.
Onun da sana faydası var. Sana eksiklerini gösterir. O eksiklere odaklanman daha kolay olur. Eksik konularını tespit eder oralara odaklanırsın. Bu sayede arkadaşlar net düşüşlerimizi bir nebze olsa da durdurup yukarı yönlü hareketimizi başlatacağız.
Kendinize iyi bakın iyi çalışmalar dilerim.
Matematik Öğretmeni, Hasan Caner Deveci