Perakende Personel Yönetiminde Verimliliği Teknoloji ile Artırıyor
Perakende pandemi sonrasında en hızlı toparlanma yaşayan sektörlerin başında geliyor.
Dinamik yapısıyla öne çıkan sektörde, artan hareketle birlikte insan kaynağını etkin kullanmak önem kazandı. Personel giriş çıkışından vardiya takibine birçok alanda yüksek güvenlik ve akıllı raporlama sunan teknolojik çözümler, sektörde insan kaynağının en iyi şekilde yönetilmesine ve verimliliğin artırılmasına olanak sağlıyor.
İnsanı merkeze alan en dinamik sektörlerden biri olan perakende, pandemide normalleşmeye geçiş sürecinde en hızlı toparlanmayı yaşayan sektörlerden biri oldu. Hızla büyümeye geçen sektör hem fiziksel mağazalarında hem de e-ticaret kanallarında Black Friday, yılbaşı ve sonrasında takip eden özel günlerle birbiri ardına hareketli bir dönem geçirmeye hazırlanıyor.
2021 yılında Türkiye’de çift haneli büyümesi beklenen perakende sektörü globalde de aynı hareketi yaşıyor. Research and Market’e* göre globalde 2020 yılından itibarıyla 20,3 trilyon dolar olan sektör hacmi, 2025 yılında 29,4 trilyon dolara ulaşacak.
Sektör büyürken perakende şirketleri mağazalarda, depo ve lojistik merkezlerinde daha verimli ve etkin bir operasyon yürütmek için insan kaynağı yönetimine odaklanıyor. Bu noktada da teknoloji perakendede insan kaynağı yönetiminde verimliliği artıracak çözümlerle sektörün sağlıklı büyümesine destek oluyor.
Akıllı kartların yerini mobil cihazlar alıyor
Hızlanan alışverişin bir getirisi olarak mağazalarda müşterilerle birlikte insan kaynağı hareketinin arttığı bu dönemde perakende şirketlerinin en çok ilgi gösterdiği çözümlerin başında personel giriş-çıkış takibi, vardiya takibi, izin takibi ve raporlanması geliyor.
Sektörde yoğunluk artarken çalışanların mağaza, depo ve lojistik merkezlerinin giriş çıkış takibinin yalnızca güvenlik değil verimlilik de sağlaması bekleniyor.
Özellikle mobil geçiş kontrol çözümü personelin giriş çıkış ve mesai süreçlerini geleneksel kartlı sistemlere alternatif olarak ileri seviye teknolojilerle yönetiyor.
Kartlı geçiş yerine "okut ve geç" dönemini başlatan bu çözüm, akıllı telefonlar ve akıllı saatlerin giriş kartı yerine kullanılmasını sağlıyor.
Konforlu bir çalışma ortamı arayan perakende profesyonelleri için kart taşıma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu sistemde, telefonu okuyucuya yaklaştırarak geçiş yapılabiliyor.
Kurulumu oldukça basit olan sistemde, kullanıcılar akıllı telefonlarına indirdikleri bir uygulama ile kendi mobil kimliklerini oluşturup, kullanıma başlarken, şirketler de web sitesi üzerinden yeni kimlik yaratma ya da kimlik iptali gibi işlemleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Mobil sistemle tüm giriş-çıkış hareketleri ilgili sisteme kaydedilerek detaylı raporlama alınıyor.
Temassız geçiş kontrol teknolojileri ile güvenlik ve hijyen bir arada sağlanıyor
Perakendede yoğun satış dönemlerinde mağazalarda, lojistik merkezleri ve depolarda çalışanların hem güvenli hem de hızlı şekilde giriş-çıkış yapabilmelerini sağlayan en ileri teknolojilerden biri de biyometrik geçiş kontrol sistemleri.
Bu sistemler kişiye özel olan parmak izi, iris, göz ve yüz gibi özellikleri kullanarak giriş-çıkış yapılmasına olanak sunuyor.
Örneğin en son teknolojilerin ve en gelişmiş algoritmaların kullanıldığı Yüz Tanıma Sistemi çözümü herhangi bir temas gerektirmeyen uzaktan tanıma özelliğiyle çalışan personel için hijyen de sağlıyor.
Bu sistemde kamera ile yüz tanıma işlemi sırasında kişiye ait yüzü 256 basamaklı, değiştirilemez bir kodla tanımlayan sistem, insan yüzünde yer alan dudak ve burun gibi noktaların algoritmasını işleyerek doğruluk oranını en üst seviyeye çıkartıyor.
Hızlı eşleşme sağlamak için ortama ve uzaklığa uygun olan çözünürlükteki kamera ile donatılan sistem, farklı aydınlatma koşullarında dahi en üst düzey doğruluğun ve güvenliğin elde edilmesine olanak tanıyor.
İnsan kaynağı yönetimini kolaylaştıran raporlar
PDKSve Ziyaretçi Takip Sistemleri de geçiş kontrol sisteminin sağladığı verileri kullanarak anlamlı raporlar üreten sistemler olarak perakendede personel yönetiminin en etkin şekilde yapılmasını sağlıyor.
Sensormatic tarafından geliştirilen Passlogic, birçok farklı markanın bina otomasyon ve güvenlik sistemlerinin birbiriyle kolayca iletişim kurmasını sağlıyor. PDKS, bu şekilde mağaza ve depo personeli için uçtan uca takip olanağı veriyor.
Üretilen raporlar, organizasyon içerisinde İnsan Kaynaklarında bordrolama, izin yönetimi gibi İdari İşlerde yemekhane, kantin modülü gibi farklı departmanların ihtiyaçlarına hizmet ediyor.
Çözüm yetki yönetimi ve onay mekanizması gibi özellikleri ile kullanımı kişi bazında sınırlandırabilme olanağı sunarak süreçlerin yönetimine destek oluyor.
Bunlara ek olarak geçiş kontrol, asansör, otopark ve yemekhane gibi yönetimi kritik noktalar için topladığı verileri de anlamlı raporlara dönüştürüyor.
Yoğun dönemlerde etkin personel yönetimi
PDKS ve Ziyaretçi Takip Sistemleri ile ihtiyaca göre etkin personel yönetimi de mümkün hale geliyor. Sensormatic CMO’su Pelin Yelkencioğlu:
“Bu sistemler sayesinde vardiya kayıtları, mağazalar arası transfer kayıtları tek platform üzerinden raporlanabiliyor.
Bu raporlama olanağı özellikle mağazaların yoğun olduğu dönemde az yoğun olan mağazadan daha yoğun olan mağazaya personel transferini hızlandırıyor, çalışma ve fazla mesai sürelerinin en etkin şekilde takip edilmesini kolaylaştırıyor.
Böylelikle şirketlerin çalışan yönetimini yüksek verimlilikle yapması mümkün hale geliyor.” diyor.
Sensormatic CMO’su Pelin Yelkencioğlu