"Prusya'dan Enverland'a ve Günümüze Türk-Alman Tarihi"
Ülkemizin önemli tarihçilerinden, usta gazeteci-yazar Orhan Koloğlu’nun yeni kitabı “Prusya’dan Enverland’a ve Günümüze Türk-Alman Tarihi” Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.
İlerleyen yaşına rağmen, dur durak bilmeden araştıran, çalışan ve üreten Orhan Koloğlu, bu çalışmasında geçmişten günümüze Türk-Alman tarihini, iki ülke ilişkilerini, yaşanan gelişmeleri tarihsel arka planıyla birlikte okuyucuya sunuyor.
Neredeyse bir asra yaklaşan yaşam birikimine sahip usta yazar, gazeteciliğinin deneyimiyle zenginleştirdiği kitabında, özel arşivinden belgeler ve görseller de yer buluyor…
“İki millet önce Haçlı Seferleri’nde birbirlerini tanırlar.
Engizisyon dönemi papazları ve hatta Protestanlığın kurucusu Martin Luther, Hıristiyanlık vecibelerini tam yerine getirmeyenleri cezalandırmak için Tanrı’nın Türkleri ‘Allah’ın Görevlisi’ olarak gönderdiğini söylerken Türkleri yüceltmiş de olurlar.
Bir tanesi zamanının bilinen dünyasının batısında bir ‘Cihan Devleti’ kurarken diğeri de aynı işlevi aynı dünyanın doğusunda gerçekleştirir.
Bu iki ‘Cihan Devleti’ ara ara yardımlaşırlar, ara ara savaşırlar.
Birinci Dünya Savaşı’nda ‘omuzdaş’ olan bu iki millet aynı anda imparatorluklarını kaybederler.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) ve ‘Gastarbeiter Sorunu’ ile sıkılaşan ilişkilerimiz inişli çıkışlı gidişatını sürdürmektedir.
Merak etmemek mümkün değil...”
Orhan Koloğlu, Prusya’dan Enverland’a ve Günümüze Türk-Alman Tarihi, Tarihçi Kitabevi, 312 sayfa
www.tarihcikitabevi.com/kitaplarimiz/prusyadan-enverlanda-ve-gunumuze-turk-alman-tarihi