Tek Çatıda Daha Güçlü
3 Kasım; insan, hayvan ve çevre sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğunu vurgulamak amacıyla “Tek Sağlık Günü” olarak belirlenmiştir.
“Tek Sağlık” yaklaşımında amaç; bir arada yaşayan canlılardan yalnızca bir türün ya da belli bir grubun sağlıklı kılınmasının yeterli olmadığına dikkat çekmektir.
“Tek Sağlık” insanların sağlıklı olma durumunu sağlamak için bir arada bulundukları tüm canlıları sağlıklı kılmak gerektiğinin altını çizer.
“Tek Sağlık” tüm dünyayı sağlıklı kılacak tek bir meslek grubu olmadığını, bu konunun çok paydaşlı olduğunu kabul eder.
“Tek Sağlık” insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı için çalışan tüm meslek gruplarının aynı çalışmanın içinde eşit derecede sorumlu ve yetkili olması gerektiğini bilir.
“Tek Sağlık” tüm dünyanın yaşayan tüm canlıları ile sağlıklı olma durumunun sağlıklı bir yapılanma ile mümkün olacağını ifade eder.
“Tek Sağlık” sağlıklı olma sürecinde, tedavinin yanında koruyucu hekimlik hizmetlerinin de değerinin farkındadır.
İşte bu nedenle sağlık hizmetleri yalnızca tedavi yönü ile öncelikli değildir.
İşte bu nedenle Veteriner Hekimler de sağlık çalışanıdır.
İşte bu nedenle sağlık çalışanlarının “Tek Sağlık” yaklaşımı altında sağlam bir yapılanmaya ihtiyacı vardır.İşte bu nedenle hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığına dair üretilen politikalarda Veteriner Hekimler de söz sahibi olmalıdır.
İşte bu nedenle hayvan nüfus kontrolü, hayvan hakları, hayvan refahı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği hizmetleri karar mekanizmalarında Veteriner Hekimler olmadan yürütülemez
“Tek Sağlık” yapılanmasında “Tek Çatıda” daha güçlü, daha işbirlikçi, daha planlı, daha sürdürülebilir bir sistem kurulmalıdır.
İşte bu yüzden biz İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak “Hep Sağlık” için “Tek Sağlık” diyoruz.
Sağlıklı günler dileriz.
H.Gökhan ÖZDEMİR
İzmir Veteriner Hekimleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı