Koronavirüse karşı uyku
Karantina sürecinde stres ve kaygı seviyemizin artması her gece sağlıklı bir uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Düzenli olarak yeterli kalitede uyumak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumanın önemli bir bileşenidir. Uyku yoksunluğu bağışıklık sistemini savunmasız hale getirir ve vücuttaki enfeksiyon riskini artırabilir. Başka bir deyişle, uyku kaliteniz ve yaşadığınız stresi azaltmak sizi yeni koronavirüsten koruyabilir.
Koronavirüse karşı iyi bir uyku çekmenin püf noktaları:
BİR RUTİNİNİZ OLSUN
Birçok insan bu salgının doğrudan bir sonucu olarak günlük yaşamlarını tamamen değiştirdi. Bazıları işten çıkarıldı. Bazıları evden çalışmaya uyum sağlıyor. Hayatınızın nasıl etkilendiğine bakmaksızın, iyi bir uyku çekmek için düzenli bir rutin oluşturmak gerekir. Hayatımızı mümkün olduğunca rutinimize yakın tutmalıyız. Evden çalışıyorsanız, aynı saatte kalkın ve giyinin. Sadece yan odaya gidebilir veya yatak odanızdan çalışabilirsiniz, ancak aynı rutin ve normalite duygusuna sahip olmalısınız.
ŞEKERLEME YAPMAKTAN KAÇININ
Kendinizi pandemi nedeniyle tek başına karantinada veya evden çalışma durumunda bulduysanız, sık sık yatak odası, kanepe arayabilirsiniz. Kendiniz için bir rutin oluşturmanın önlemine ek olarak, aşırı uyuklamadığınızdan emin olunuz. Normal bir uyku rutinine sahip olmak “tüm gününüzün değerlenmesine” yardımcı olacaktır. Uyuklamak yerine, bu sağlıklı rutini erken kalkıp işleri yapmaya başlayarak kullanınız.
MUTLAKA EGZERSİZ YAPIN
Spor salonunuz muhtemelen kapalı, ancak egzersiz hala günlük yaşamınızın bir parçası olmalıdır. Günlük egzersiz, özellikle uyku için önemlidir. Sosyal mesafe ve evde kalma durumu seçeneklerinizin daha sınırlı olduğunu hissetmenizi sağlayabilir, ancak evinizden ayrılmadan etkili bir şekilde egzersiz yapmak daha zinde olmanıza yardımcı olur. Fiziksel efor, uykuya dalmayı zorlaştırabileceğinden, yatmadan birkaç saat önce egzersiz yapmayınız.
HABERLERİ İZLEME SÜRENİZE DİKKAT EDİN
Günlük yaşama nüfuz eden COVID-19 haber ve bilgilerinin üzücü akışından kaçmak neredeyse imkansız. 7/24 bir pandemi haber döngüsü izlemek kaygınızı arttırır ve uykunuzu etkiler. Günde kaç kez pandemi ile ilgili haberleri ne kadar süreyle okuyacağınızı sınırlamaya özen gösteriniz. Ayrıca haber kafeine benzer etki yaratır bu nedenle yatmadan önce izlemeyiniz.
YATMADAN ÖNCE MAVİ IŞIĞA MARUZ KALMA SÜRENİZİ AZALTINIZ
İnternet, dünyanın dört bir yanındaki insanların iletişim ve eğlence ağı oluşturduğu bir platformdur. Ancak, uykuya dalmaya çalışırken ekrana bakmak faydalı değildir. Uykudan önceki bir saat içinde kişinin TV izlememeye, telefonda olmamasına ve kesinlikle endişe yaratabilecek bir şeye maruz kalmaması önerilir. Bunun yerine, yatmadan önce eğlence aracı olarak kitap okumak veya müzik dinlemek gibi aktiviteler yapılabilir.
AŞIRI ALKOL ALMAKTAN KAÇININ
Alkol, stres ve endişe ile başa çıkmak için sağlıklı bir yöntem değildir. Alkol ve kalitesiz uyku, bağışıklık sisteminin zayıflaması üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilir.
NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN
Stresi kontrol altına almanın bir başka yolu da derin nefes almaktır. Bilinen birçok nefes egzersizi vardır. Sadece karmaşık bir şey yapmanız gerekmediğini unutmayınız. Basit bir egzersiz yapmak ve bunu düzenli olarak devam ettirmek önemlidir. Egzersizleri stresi hafifletmek için, birkaç dakika yerine uzun süre yapmaya çalışınız. Bunu yaparken telefonunuzu uzağa koyunuz, rahat kıyafetler giyiniz.
İLETİŞİMDE KALINIZ.
Yaşadığımız şu anki fiziksel izolasyon, normal şartlar altında yalnız olmayı seçmekten farklıdır. Durum maalesef “sosyal mesafe” olarak çerçevelenmiştir. İlişkilerimizi sürdürmek için teknolojiyi kullanabiliriz. Sevdiklerinizle iletişim kurmak için teknolojik araçları kullanmak stresle başa çıkmanıza ve duygularınızı düzenlemenize yardımcı olacaktır. Öte yandan, kronik yalnızlık hissi zihinsel ve fiziksel olarak birçok kötü sağlık sorununa yol açabilir.
Bu önerilerin yanı sıra stresi azaltıp uyku kalitenizi arttırabileceğiniz doğal tedavi yöntemlerinden biri de refleks terapidir. Refleks terapi yönteminde vücudumuzda bazı noktaları uyararak bu etkiyi sağlayabiliriz.
Bu noktalarla ilgili videomuz için TIKLAYINIZ Sağlıklı günler dileriz.
Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa