ARGEFAR'dan 46,75 Milyon TL bütçeli proje

Halk sağlığını tehdit eden enfeksiyonlara karşı tanı kiti, ilaç formülasyonları ve aşı geliştirecekler!

ARGEFAR'dan 46,75 Milyon TL bütçeli proje
28 Mayıs 2021 - 11:28

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) yöneticiliğinde hazırlanan “Ülkemizde ve Dünyada Halk Sağlığını En Fazla Tehdit Eden HPV ve Influenza Kaynaklı Enfeksiyonlara Karşı Tanı Kitleri, İlaç Formülasyonları ve Aşı Geliştirilmesi” adlı proje TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

ARGEFAR’ın yöneticiliğinde,  NOBEL İlaç, İDEA Teknoloji,  Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Merkez Laboratuvarı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, MULTİGEN, FLORABİO Teknoloji, ABDİ İBRAHİM İlaç, TÜBİTAK – MAM ortaklığında yürütülecek olan proje  46,75 Milyon TL bütçeden oluşuyor. Projenin 21 milyon 611 bin 679 TL payı ise Ege Üniversitesine ayrıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri ve araştırmacıları tarafından hazırlanan projeler ulusal ve uluslararası ajanslar ve kuruluşlar tarafından desteklenmeye devam ediyor. Son yıllarda oluşturduğumuz araştırma kültürü ve girişimcilik ekosistemi ile  model oluşturan üniversitemizin öncülüğünde ve yürütücülüğünde  önemli projeler hazırlanıyor. Multisipliner ve iş birliğine dayanan bu çalışmalarımız ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından önemli destekler alarak hem bilime hem de insanlığa katkı yapan nitelikli projelere dönüşüyor. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığına yönelik Milli Aşı çalışmalarına öncülük eden ARGEFAR, bünyesinde yer alan laboratuvar ve klinikler aracılığıyla halk sağlığının korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik gıda, çevre ve ilaç alanlarında önemli analiz hizmetleri veriyor.  Bilim insanları ARGEFAR yöneticiliğinde önemli bir projeye daha imza attılar. Ülkemizde ve dünyada halk sağlığını en fazla tehdit eden HPV ve ınfluenza kaynaklı enfeksiyonlara karşı tanı kitleri, ilaç formülasyonları ve aşı geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirecekler. TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında fonlanacak projede emeği geçen bilim insanlarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

“ARGEFAR önemli bilimsel birikime ve tecrübeye sahip”

Projenin detayları ile ilgili bilgiler paylaşan EÜ İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma - Uygulama Merkezi Müdür V. Prof. Dr. Ercüment Karasulu, “TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programının amacı; yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, Ar-Ge/tasarım merkezleri ve kamu Ar- Ge birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelmesi için ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda, yurt içinde yapılan, izlenebilir hedefleri olan, bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırma programlarını desteklemektir. Bu proje ile toplum sağlığı açısından ülkemizde ve dünyada çok önemli bir problem olan, sık gözlenen viral enfeksiyon hastalıklarına karşı ‘Tanı Kitleri, İlaç Formülasyonları ve Aşı Geliştirilmesi’ hedefleniyor.  Bu odak alanın seçilmesinde başlıca sebep ARGEFAR ve konsorsiyum ortaklarının bu alandaki önemli bilimsel birikim ve tecrübeye sahip olmasıdır” diye konuştu.

“Proje 3 farklı odak alanda ilerleyecek”

Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan kritik ileri teknoloji hedeflerinden bahseden Prof. Dr. Karasulu, “Ülkemizde ve dünyada halk sağlığını tehdit eden kritik öneme sahip human papilloma virüs (HPV) ve influenza virüsünün yarattığı hastalıkların tanısı, tedavisi ve bu hastalıklardan korunma ve tedavisine yönelik aşı ve ilaç formülasyonlarının geliştirilmesi yanında bu hastalık etkenlerinin tanısını yüksek duyarlılık ve özgüllükte sağlayacak ve aynı zamanda virüs-konakçı etkileşimlerini de saptayabilecek tanı kitlerinin geliştirilmesidir. Sunulan proje hem ülkemizde hem de dünyada sağlık sistemi üzerinde çok ciddi yükü bulunan ve sık gözlenen 2 viral enfeksiyon hastalığına (HPV ve Influenza) karşı bütüncül yaklaşım sergileyecek ve birbirleriyle sıkı sıkıya ilişkide olan 3 farklı odak alanda ilerleyecektir. Birincisi Tanı Grubu’dur.  Bahsedilen virüslerin tanısını gerçekleştirmek için biyosensör ve genetik tabanlı yöntemler kullanacaklardır. Genetik tabanlı yöntemler aynı zamanda dünyada ilk defa konakçı genetiği ile ilgili de gerçekleştirecektir. Projede tüm deneyleri entegre eden biyoinformatik bir yaklaşımla yazılımlar geliştirilecek, ileri düzey biyoinformatik analizlerin tamamının son kullanıcının bu konuda zorluk yaşamasına izin vermeyecek ve basit bir şekilde test sonucunu hazırlaması sağlanacaktır.  İkincisi İlaç Formulasyonu Grubu’dur. HPV ve Influenza tedavisinde etkin, inhaler/nazal formülasyonlar, ağızda dağılan tablet formülasyonları, jel ve transdermal yama formülasyonları geliştirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu formülasyonların, karaciğerden ilk geçiş etkisini önlemesi, özellikle yaşlı ve çocuklar gibi ilaç alımında güçlük çeken hastalar için kolay ilaç alımına olanak sağlaması, ilacın terapötik etkinliğini artırması, yan etkisini azaltması ve hastanın yaşam kalitesini artırması amaçlanmaktadır. Bu nedenle önerilen formülasyonların piyasada var olanlara alternatif olarak yenilikçi bir bakış açısıyla toplum sağlığına sunulması hedeflenmektedir. Üçüncüsü ise Aşı Grubu’dur.  Yurdumuzda ve dünyada influenza virüslerine karşı etkili ilk defa yerli ve milli polivalan DNA ve rekombinant protein aşıları yanında, inaktif influenza aşı formülasyonlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Piyasada bulunan influenza aşılarının yurdumuzda bulunan alt tipleri kapsamaması yanında pandemik grip salgınına karşı ani geliştirilebilecek bir aşı geliştirme platformumuzun olmaması bu projede geliştirilecek aşıların stratejik ve yenilikçi yönünü ortaya çıkarmaktadır” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?