Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi

Bergama'da tartışmalara yol açan Esnaf Çarşısı ve Millet Bahçesi projeleriyle ilgili olarak, önceki dönem İYİ Parti Bergama Belediye Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ, yargı süreci ve belediyenin tutumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
22 Aralık 2024 - 20:26

Esnaf Çarşısı Hakkında Yargıdan Bir Kez Daha Ret Kararı

BAKIRÇAY - Önceki dönem İYİ Parti Bergama Belediye Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ, Bergama kamuoyunda tartışmalara neden olan ve mevcut belediye yönetimi tarafından SGK borçlarının kapatılması amacıyla İzmir SGK Müdürlüğü’ne takas edilmek istendiği öne sürülen Esnaf Çarşısı ile ilgili yargının bir kez daha ret kararı verdiğini açıkladı. Altuğ, konuyla ilgili olarak gazetemize ve internet sitemize yaptığı değerlendirmede, bu kararın hukuki süreç açısından önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Av. Olgu Altuğ’un Açıklamaları ve Hukuki Sürecin Önemi

Olgu Altuğ, “Bu yapı şu an kullanılamaz ve oturma ruhsatı verilemez. İleride kamu zararı olduğu yönünde bir karar verilirse, bu binanın yapımında imzası olan seçilmiş belediye yöneticileri ile bürokratlar, yüksek bedelli kendilerine rücu edilen tazminatlar ödeyebilirler” dedi.

Esnaf Çarşısı ve Millet Bahçesi Projelerinin Hukuki Süreci

Esnaf Çarşısı ve Millet Bahçesi projeleriyle ilgili yargı sürecinin ardından Av. Olgu Altuğ, belediye yönetiminin bu projelere ilişkin tutumu ve hukuki sürecin sonuçları hakkında şu değerlendirmeleri yaptı: “Millet Bahçesi ve Esnaf Çarşısı, aslında ikisinin de inşaatı 2021 yılında başladı. Millet Bahçesi’nin alanında var olan stat dükkânları diye adlandırılan dükkânlar yıkılınca ve yapılacak Millet Bahçesi’nde yapı oranının düşük olması nedeniyle esnafa yer bulmak maksadıyla alelacele bu çarşının yapımına başlandı.

Kamu Zararına Dair Potansiyel Sonuçlar ve Yüksek Tazminatlar

Ben, o dönemde belediye meclis üyesiydim, bu konuyu hem basında hem de mecliste dile getirerek, yeşil alan olan bir yere ticari bir alan yapılamayacağını söyledim. Bu konuda dava da açtım. 2021’de açtığım dava iki yıl sonra sonuçlandı ve mahkeme davada bizim görüşümüz yönünde karar verdi. Geçtiğimiz günlerde de verilen mahkeme kararı aynı yönde oldu. Yani yargı bu kaçak yapıyı iki kez tescillemiş oldu.

Esnaf Çarşısı’nın Yapımı ve Yargının Kararı Üzerine Değerlendirmeler

Benimle birlikte o dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Plancılar Odası da dava açtı. Bu mahkeme kararı sadece Esnaf Çarşısı ile ilgilidir. Millet Bahçesi için açılmış bir dava yoktur ve çalışmalar devam etmektedir. Burada mahkeme, almış olduğu kararla bu ticari alanın yapılmasında bir kamu yararı olmadığına karar vermiştir.

Belediye Yönetiminin ve İlgili Bürokratların Sorumluluğu

Dönemin belediye yönetimi ve ilgili bürokratları bu konuda defalarca uyardım ve yazılı başvuru yaptım. Şu an belediye, kendi mücavir alanında bir kaçak yapının TOKİ tarafından yapılmasına göz yummuş ve bu yapının yapılmasını teşvik edip yönlendirmiştir. Burada yapılacak ticari alanların belediyeye geçip geçmeyeceği konusunda bir protokol var mıdır? O da belli değildir! Bu yapı şu an kullanılamaz, oturma ruhsatı verilemez. İleride bir kamu zararı olduğu yönünde karar verilirse, bu binanın yapımında imzası olan seçilmiş belediye yöneticileri ile bürokratlar, yüksek bedelli kendilerine rücu edilmiş tazminatlar ödeyebilirler."

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?