Ayvalık'ta Yılın İlk Zeytin Hasadı Yapıldı
Ayvalık’ta 2024/2025 zeytin hasat sezonu başladı. Köklü Zeytincilik’te düzenlenen etkinlikte, 400 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor. Fiyatların düşmesi öngörülüyor.
Ayvalık’ta Yılın İlk Zeytin Hasadı
Türkiye'nin en özel zeytinlerinin işlendiği, zeytinyağıyla coğrafi işaret sahibi olan Ayvalık’ta 18 Eylül Çarşamba günü “5. Geleneksel Yılın İlk Zeytin Hasat Etkinliği” gerçekleştirildi. Etkinliğe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ve Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman katıldı.
Zeytin Hasadı ve Rekolte Beklentisi
Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, bu sene 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini belirtti.
Zeytin Hasat Sezonunun Önemi
2024/2025 sezonunun ilk zeytin hasadı, dünyanın tescilli zeytinyağı üreticisi Ayvalık’ta gerçekleştirildi. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, konuşmasında, “İlimiz iki denize kıyısı olan geniş coğrafyada her köşesinde ayrı zenginliği bulundurmasıyla çok bereketli topraklara sahip. 'Türkiye'yi Doyuran İl' olan Balıkesir tarımında başkenti diyebiliriz. Bugün de Ayvalık İlçemize sezonun ilk zeytin hasadını gerçekleştirdik” dedi.
Üretim Artışı ve İhracat Hedefleri
Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, “Son 20 yılda Türkiye’de zeytin ağaç varlığımız 90 milyondan 190 milyona çıkmıştır. Ağaç varlığımızın artmasına bağlı olarak yıllık zeytin ve zeytinyağı üretimimiz artmış bulunmaktadır. Bu üretim artışı ile Türkiye, zeytin ve zeytinyağı ihracatında dünya pazarında yer alan ilk 5 ülke arasındadır” dedi.
Dökme Zeytinyağı İhracatı ve Fiyatlar
1 Ağustos 2023 tarihinde dökme zeytinyağı ihracatı tamamen kapatıldı. Amaçlanan zeytinyağı fiyatlarının iç piyasada gerilemesiydi. Ancak zeytinyağı fiyatları uluslararası borsalarda litresi 9 euro’ya yükseldi. Türkiye’nin elindeki yağların dökme olarak ihraç edilememesinden dolayı yaklaşık 100 bin ton zeytinyağı stoklarda kaldı ve katma değer kaybına uğradı.
Yeni Sezonda Beklentiler
1 Haziran 2024 tarihinde ise dökme zeytinyağı ihracatı kotalı olarak açıldı. Ancak yeni zeytin hasat sezonunda rekolte beklentisinin yüksek olması sebebiyle zeytinyağı fiyatları düşüşe geçti. Yurt dışındaki firmalar, fiyatların düşeceği beklentisiyle alımları durdurdu. Kürlek, “Yaklaşık 400 milyon euro civarında ürünümüz ihraç edilemedi” dedi.
Fiyatların Düşüşü ve İhracat Hedefleri
Zeytinyağının hassas bir ürün olduğunu ifade eden Kürlek, depolarda zeytinyağının bozulmaması için ihracata yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekti. “Yeni hasat sezonunda ülkemizde zeytinyağı rekolte beklentisi 400 bin ton seviyesinde olup, bu sebepten dolayı dökme zeytinyağı ihracatı yasağı ve ton başına uygulanan 200 dolarlık vergi de bu kararla birlikte kaldırıldı” dedi.
Pazar Analizi
Yeni üretilecek 400 bin tonluk zeytinyağı ile birlikte toplamda 500 bin tonluk bir hacim oluşacaktır. İç tüketiminde 120 bin ton olduğunu varsayarsak, Türkiye’nin yaklaşık 300 bin ton zeytinyağını yurt dışına ihraç etmesi gerekmektedir. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’nın 1,5 milyon ton bandında zeytinyağı üretimi gerçekleştirmesiyle fiyatların ülkemizde 3,5 euro bandına kadar inebileceğini belirtti. Geçen yıl Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 azalmıştı.
YORUMLAR