Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarının katı atıkları elektriğe dönüşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözecek hem de atıklardan elektrik ve gübre üretecek.

Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarının katı atıkları elektriğe dönüşecek
12 Nisan 2021 - 20:36
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş ve Bergama’da kurduğu katı atık yönetim tesisleriyle Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarının hem katı atık sorununu çözecek hem de atıklardan elektrik ve gübre üretecek. Pandemi sürecine rağmen çalışmaların kesintisiz sürdüğü her iki tesiste deneme üretimi başladı. Başkan Soyer atıkları bir kaynak olarak görerek ekonomiye kazandırdıklarını belirterek, “Türkiye’nin alanında en modern tesislerini hizmete alıyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek çevre projelerini peş peşe hayata geçiriyor. Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde depolanan atıklardan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, kentin kuzey ve güneyindeki ilçelerin katı atık sorununu çözmek ve katı atıkları ekonomik değere dönüştürmek için de önemli mesafe kaydetti.
Depolama sahalarını kent ormanına dönüştürme çalışmaları kapsamında 60 dönüm alan rehabilite edilerek, ağaçlandırdı.
Günde 800 ton atık işleme kapasiteli Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile günlük 1.600 ton atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde deneme üretimi başladı. Her iki tesisin yılsonunda tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağı bildirildi.

Başkan Soyer: Gurur duyuyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, atık tesislerinin bir fabrika gibi çalışacağını belirterek, “Bununla gurur duyuyoruz. Atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Çöp bir kaynaktır ve bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en modern atık yönetim tesislerini hizmete alıyoruz. Muhtarlar da çok memnun. Emek veren bütün arkadaşlarıma, yatırımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Ödemiş’te 116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak
Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş (Güney- 1) Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte 3,2 MW elektrik üretilmeye başlandı. Ödemiş’te 2. Şeytanlı Karaağaç mevkiinde 50 bin 247 metrekarelik alanda kurulan tesis günlük bin 600 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Saatte 20 MW elektrik üretecek tesis, yıllık 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi üretecek. Tesiste ayrıca günde 100 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

Bergama’da çevreci dönüşüm
Bergama Entegre Atık Yönetim Tesisi, Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin katı atıklarını ekolojik ve ekonomik değere dönüştürecek. Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretilecek. Bergama Kaşıkçı Mahallesi’nde 280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulan tesisin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan atıklardan saatte 3 MW elektrik üretilmeye başlandı. Tesisin tam kapasite faaliyete geçmesi ile birlikte saatte yaklaşık 10 MW elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer yaklaşık 58 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir miktara karşılık geliyor. Ayrıca tesisten günde 62 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

Sistem nasıl çalışıyor?
Tamamen kapalı olarak kurulan her iki tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...